Audierile ministrilor programate joi seara s-au amanat din cauza tensiunilor din interiorul USL, tensiuni declansate de decizia neasteptata a premierului desemnat Victor Ponta de a transforma trei ministri in ministri delegati (Lucia Varga de la PNL, Maria Grapini de la PC, Constantin Nita de la PSD). Mai mult, Ponta ar fi decis ca CNADNR (Compania de Drumuri si Autostrazi) sa treaca de la liberalul Relu Fenechiu la PSD-istul Dan Sova.

Surse din interiorul USL au declarat pentru HotNews.ro ca modificarile facute de Victor Ponta in lista de ministri au intervenit din cauze tehnice. Mai exact, modificarea organigramei si despartirea minsterelor Agriculturii si Economiei ar fi dus la blocarea unor proiecte europene negociate de actualele ministere.

Potrivit surselor HotNews.ro, Dan Voiculescu ar fi facut presiuni prin intermediul liberalilor ca ministrii delegati sa devina si ordonatori de credite. Sursele citate sustin ca Voiculescu a fost deranjat de modificarea listei de ministri, suspectandu-i pe social-democrati ca vor sa limiteze atributiile Mariei Grapini si Luciei Varga. Pentru a tempera spiritele, Ponta a cedat sefia Comisiei Juridice din Camera Deputatilor catre PC, fiind numit Bogdan Ciuca, apropiatul lui Voiculescu. Compromisul facut de Ponta nu a calmat spirtele.

Ponta a explicat liberalilor situatia si acestia ar fi inteles initial. La presiunile lui Dan Voiculescu, liberalii i-au cerut lui Crin Antonescu sa obtina de la Ponta un protocol in acest sens si ministere moncolore, adica fiecare minister sa aiba culoare politica a sefului. Mai exact, daca ministrul este liberal, toti din subordinea sa - secretari de stat, sefi de agentii - sa fie numiti tot de PNL.

Social-democratii au refuzat propunerea. "Nu se poate sa ne dam afara propriii oameni. La Transporturi, de exemplu, avem secretari de stat numiti de liderii din teritoriu. Cum sa-i dam afara, toti ne-ar sari in cap. Propunerea a fost respinsa pentru ca era absurda", a explicat un lider PSD pentru HotNews.ro.

De asemenea, in sedinta USL, Ponta a propus ca o parte din atributiile CNADNR sa treaca in subordinea ministrului Marilor Proiecte. "Este vorba de atributiile care vizeaza autostrazile, pentru ca trebuie gestionate de ministerul Marilor Proiecte de Infrastructura", au explicat sursele citate.

Liberalii i-au cerut lui Victor Ponta, ca dovada de incredere, sa faca rocada intre ministrii delegati. Ministerul Apelor si Padurilor sa fie preluat de PSD, la schimb PNL sa obtina Ministerul Marilor Proiecte de Infrastructura. Premierul a declinat oferta. Sedinta USL s-a finalizat fara ca PNL si PSD sa ajunga la un compromis.

UPDATE 20:45 Presedintele PNL, Crin Antonescu, a negat joi seara existenta unor tensiuni in cadrul USL, sustinand ca reuniunea de la Palatul Parlamentului a avut drept scop unele "finisaje" in ce priveste atributiile ministrilor delegati, dar a afirmat ca exista o posibilitate "redusa" ca Guvernul sa nu depuna juramantul maine.

Liberalii au convocat sedinta USL dupa ce, in cursul zilei, Guvernul a transmis Parlamentului lista cu ministri modificata. Trei ministri anuntati initial cu portofolii intregi vor ocupa, conform ultimei liste, functii de ministri delegati, adica ministri care nu sunt ordonatori principali de credite: Constantin Nita (ministrul delegat pentru Energie), Maria Grapini (ministrul delegat pentru IMM, Mediu de afaceri si Turism) si Lucia Varga (ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura).

Joi seara, Victor Ponta a parasit nervos Palatul Parlamentului. Ziaristii l-au intrebat daca ANAF ramane la Ministerul de Finante, iar Victor Ponta a raspuns: "Bineinteles, da' unde sa mearga?". Tot la intrebarile jurnalistilor, Ponta a precizat ca CNADNR-ul va trece la ministrul delegat care se va ocupa de Marile Proiecte de Infrastructura.

UPDATE 20.10 Birourile Permanente reunite ale Parlamentului au fost convocate pentru vineri la ora 09.00, urmand sa fie stabilite audierile ministrilor propusi pentru Cabinetul Ponta, a anuntat, joi seara, chestorul senatului Ioan Chelaru, el precizand ca audierile vor avea loc "intr-o ora din acea clipa".

Intrebat daca nu se vor mai intruni Comisiile de specialitate joi seara, asa cum se intentionase, Chelaru a raspuns: "Nu. In seara asta nu", relateaza Mediafax.

Conducerea restransa a USL s-a reunit, joi, in sedinta, pentru a discuta atributiile ministrilor delegati, au declarat pentru HotNews.ro surse politice.

Tensiunile ar fi fost provocate, potrivit unor informatii obtinute de HotNews.ro, de faptul ca premierul Victor Ponta intentiona sa dea o ordonanta de urgenta prin care sa reglementeze atributiile celor trei ministrii delegati Nita, Varga si Grapini. Totodata Ponta intentiona sa treaca in subordinea sa ANAF (in prezent in subordinea Ministerului de Finante), DGIPI. Aceleasi surse sustin ca Ponta ar fi propus ca de la ministerul de Interne- Ordinea publica, mai exact prefecturile sa treaca in subordinea lui Liviu Dragnea la Administratie.

O alta problema discutata in sedinta USL a fost ca alocarile bugetare sa fie contrasemnate atat de ministrul Finatelor, Daniel Chitoiu cat si de minstrul Bugetului Liviu Voinea.

Liberalii vor ca atributiile ministrilor delegati sa fie stipulate separat in organizarea noului Executiv.

La discutie participa, potrivit unor surse consultate de HotNews.ro, Victor Ponta, Crin Antonescu, Liviu Dragnea, Daniel Chitoiu si Eduard Hellvig.

Liberalii ar fi solicitat garantii ca cei trei ministri care au devenit joi ministri delegati vor avea in continuare atributii de ministri cu portofoliu.

Surse din USL spun ca Daniel Chitoiu ar putea aduce in discutie si faptul ca nu doreste sa treaca institutii din subordinea Ministerului Finantelor in cea a primului ministru.

Executivul a transmis joi presei "lista completa a Guvernului desemnat", care cuprinde unele modificari. Astfel, trei ministri anuntati initial cu portofolii intregi vor ocupa, conform ultimei liste, functii de ministri delegati: Constantin Nita (ministrul delegat pentru Energie), Maria Grapini (ministrul delegat pentru IMM, Mediu de afaceri si Turism) si Lucia Varga (ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura). De asemenea, portofoliul pe care il va detine Varujan Vosganian se va numi Ministerul Economiei, si nu Ministerul Industriei si Comertului.