PSD va prelua presedintia Comisiei pentru controlul parlamentar asupra activitatii SRI, in timp ce PNL ii va reveni presedintia Comisiei parlamentare de control al activitatii SIE, potrivit unor surse din USL, citate de Mediafax.

Georgian PopFoto: Agerpres

Potrivit surselor citate, PSD il va propune pe Georgian Pop pentru presedintia Comisiei SRI.

Aceleasi surse au sustinut ca PNL il va propune pe Mihaita Calimente pentru presedintia Comisiei SIE.

Georgian Pop a fost subiectul unei telegrame diplomatice a ambasadei SUA la Bucuresti, publicata de WikiLeaks, si care are titlul "Deep Throat: Parlamentar PSD da in vileag tensiuni interne ale partidului, intrigi prezidentiale".

"Parlamentarul PSD (si secretar executiv al partidului) Georgian Pop le-a declarat consilierilor politici pe 26 februarie ca disputa verbala dintre Mircea Geoana si Ministrul Apararii Stanisoara asupra achizitionarii de avioane de lupta a fost doar o chestiune de 'imagine politica' inaintea anului electoral. Geoana este de fapt in favoarea achizitionarii avioanelor americane de lupta F-16, dar a vrut sa obtina niste puncte electorale contrazicandu-l pe Basescu in problema achizitionarii de echipamente militare in timpul unei crize financiare. Pop a prezis ca Geoana va sustine mult mai mult extinderea achizitiilor militare odata ce alegerile (si criza economica) vor trece", se arata in documentul publicat de WikiLeaks.

Telegrama continua cu relatarea declaratiilor lui Georgian Pop pe problemele din justitie ale fostului premier Adrian Nastase: "Pop a prezis ca sunt destule voturi in parlament pentru a-l deferi justitiei pe Adrian Nastase in urmatoarea saptamana. El a insistat ca generatia mai tanara din PSD s-a 'saturat' de aceasta problema si ca el si egalii sai din partid il respectau pe Nastase pentru experienta sa politica, dar considerau ca Nastase este 'o piatra la gat' pentru PSD. Pop a spus ca Nastase inca detinea ceva influenta in partid pentru ca 'avea multe planuri bune si bani', dar putini din PSD si-ar fi dorit sa-l puna pe Nastase la conducerea partidului".

"Pop a facut observatia ca presedintele PSD Mircea Geoana isi consolida, incet, controlul asupra partidului", continua telegrama. "Acesta (n.r. Geoana) si-a mutat sustinerea de la grupul de la Cluj catre un grup de 'baroni' locali precum primarul Constantei Radu Mazare sau Marian Vanghelie."