Liderul UDMR, Kelemen Hunor, sustine, citat de Adevarul, ca Dan Voiculescu a impus Uniunii, in timpul negocierilor purtate imediat dupa alegerile din 9 decembrie, o conditie suplimentara care a facut practic imposibila intrarea la guvernare. Conditia era, potrivit lui Kelemen Hunor, ca UDMR sa se declare de acord cu articolul 1 din Constitutie si sa nu puna niciodata in discutie sintagma de "stat national". "Era clar o conditie ca sa ne impinga pe noi in afara jocului, fiindca era clar ca nu putem face asa ceva. Eu nu accept sa fac declaratii de loialitate nici lui Antonescu, nici lui Voiculescu, si nici sa-mi spuna cineva intr-o tara libera despre ce am voie si despre ce nu am voie sa vorbesc. Revizuirea Cosntitutiei este o dezbatere politica, parlamentara, care la un moment dat se voteaza, nu are legatura cu guvernul", a mai spus presedintele UDMR.

Kelemen HunorFoto: Agerpres

Inainte de alegeri, in luna septembrie, UDMR ar fi semnat un acord cu liderii USL, Victor Ponta si Crin Antonescu. Potrivit acestui document, daca USL nu obtine la alegerile generale 50 la suta plus unul dintre mandatele parlamentare, UDMR intra la guvernare si formeaza impreuna cu USL majoritatea parlamentara.

Daca USL obtine mai mult de 50 la suta plus unul din mandate (n.r. - fara a se preciza cat de mult peste acest prag), UDMR este de asemenea invitata la guvernare si formeaza majoritatea parlamentara alaturi de USL. Dupa alegeri, negocierile urmau sa se poarte in functie de ponderea parlamentara a partilor.

"Este pentru prima data in 23 de ani cand o astfel de intelegere politica nu este respectata de catre unul dintre semnatari. Noi de fiecare data ne-am respectat cuvantul dat, chiar si cand am avut de pierdut", a mai spus Kelemen Hunor citat de Adevarul.

In seara alegerilor din 9 decembrie, imediat dupa inchiderea urnelor, Victor Ponta a anuntat deschiderea negocierilor cu UDMR in ce priveste formarea unei majoritati constitutionale si o eventuala intrare in Guvern. Liberalii s-au opus vehement cooptarii UDMR la guvernare iar Antena 3, controlata de Dan Voiculescu, a declansat o campanie virulenta impotriva premierului Victor Ponta. In cele din urma, la presiunilor baronilor PSD (Dragnea, Oprisan, Mazare Nichita), Victor Ponta a renuntat la discutiile cu UDMR, anuntand ca Uniunea nu va face parte din noul Guvern.