Liviu Dragnea (50 de ani) a fost propus astazi de Victor Ponta sa ocupe functia vicepremier si functia de ministru al Dezvoltarii Regionale si Administratiei. Secretar general al PSD, Dragnea este presedinte al Consiliului Judetean Teleorman incepand din iunie 2000 si a fost prefect al judetului Teleorman in perioada 1996-2000, potrivit prezentarii de pe site-ul CJ Teleorman. Dragnea, care controleaza deja o parte insemnata a filialelor judetene PSD, isi sporeste influenta politica prin numirea in fruntea unui minister care va avea un buget major.

Liviu DragneaFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Liviu Dragnea a absolvit in 1987 Institutul Politehnic Bucuresti, Facultatea de Transporturi.

Dragnea - ministru de Interne in 2009 pentru cateva zile

Pe 20 ianuarie 2009, Liviu Dragnea a fost propus de PSD si investit in functia de ministru al Internelor, atunci la guvernare fiind coalitia PSD+PC-PD-L. Dragnea l-a inlocuit in functia de ministru pe Gabriel Oprea, caruia PSD i-a retras sprijinul dupa numirea lui Virgil Ardelean la sefia DGIPI. Dupa retragerea sprijinului, Oprea a demisionat de la sefia Ministerului de Interne.

Doar cateva zile mai tarziu, pe 2 februarie 2009, Dragnea a demisionat din functia de ministru de Interne, motivand fondurile insuficiente primite de MAI prin proiectul de buget pe 2009. Citeste aici mai multe pe aceasta tema

La inceputul anului 2010, la putin timp dupa ce Geoana a pierdut alegerile prezidentiale in fata lui Traian Basescu si chiar inaintea congresului care avea sa aleaga presedintele PSD, Mircea Geoana l-a inlocuit pe Victor Ponta cu Liviu Dragnea din pozitia de coordonator al Comisiei de statut a PSD. Presa scria la acea vreme ca "langa Mircea Geoana par sa fi ramas doar Liviu Dragnea si Marian Vanghelie".

Dragnea - acuzat in 2011 de conflict de interese intr-un scandal privind fondurile europene pentru infrastructura

In iunie 2011, Ziarul Adevarul a publicat o serie de articole referitoare la modul de atribuire a contractelor finantate din bani europeni in judetul Teleorman. Potrivit unei anchete efectuate de ziarul Adevarul, Liviu Dragnea s-ar face vinovat de conflict de interese si de folosirea unor criterii de calificare restrictive, in momentul in care s-a ales firma care sa se ocupe de reabilitarea celor doua drumuri. Acestea ar fi dus la excluderea unor ofertanti cu preturi mai mici si ar fi favorizat doua firme, care i-ar apartine prin interpusi chiar lui Dragnea.

Jurnalistii de la Adevarul au relatat ca actionarii celor doua firme sunt fosti colegi de facultate si buni prieteni ai sefului Consiliul Judetean Teleorman si ca una din firme, Tel Drum, ar fi avut contract cu firma sotiei sefului CJ Telorman, Bombonica Dragnea. Liviu Dragnea s-a intalnit cu Razvan Murgeanu, secretar de stat in cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, pentru a se interesa de auditul efectuat de Comisia Europeana.

Intr-o conferinta publica din data de 9 iunie 2011, presedintele CJ Teleorman a declarat ca nu a incalcat legislatia. Vezi aici mai multe despre acest caz

Liviu Dragnea este acuzat de procurori ca ar fi pus la punct un sistem national de influenta prin care ar fi fraudat votul la referendumul din 29 iulie

Liviu Dragnea a fost pus sub acuzare de procurorii DNA, pe 6 septembrie, pentru ca ar fi pus la punct un sistem national de influenta prin care ar fi fraudat votul la referendumul din 29 iulie folosind zece metode, printre care votul multiplu, turismul electoral, falsificarea de semnaturi, potrivit Agerpres.

Pe 6 septembrie, DNA a anuntat oficial, intr-un comunicat de presa, ca a inceput urmarirea penala fata de Liviu Dragnea, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de:

  • "folosire a influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite,
  • asociere pentru savarsirea de infractiuni,
  • instigare la violarea prin orice mijloace a secretului votului de catre membrii biroului electoral al sectiei de votare ori de catre alte persoane,
  • instigare la promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase in scopul de a determina alegatorul sa voteze in cadrul referendumului."

La iesire de la DNA, Dragnea a declarat ca "eu sunt chemat la DNA pentru ca impreuna cu milioane de romani am venit la vot. (...) Mi s-au adus la cunostinta invinuirile - principala ca m-am asociat cu mii si zeci de mii de persoane pentru a asigura o prezenta la vot mai mare de 50% plus 1".

CV-ul lui Liviu Dragnea - Sursa: Agerpres

Liviu Nicolae Dragnea s-a nascut la 28 octombrie 1962, in comuna Gratia, judetul Teleorman.

  • A urmat cursurile Liceului de matematica-fizica Unirea din Turnu Magurele (1976 - 1980). 
  • Licentiat al Facultatii de Transporturi, Sectia autovehicule rutiere, din cadrul Institutului Politehnic Bucuresti (1981 - 1987).
  • Specializare, in iulie 1997, la Scoala de Inalte Studii Administrative din Roma, Italia. 
  • In 2003 a absolvit Facultatea de Management si Administratie Publica a Universitatii Ecologice Bucuresti
  • In 2004 a absolvit Colegiul de Aparare la Universitatea Nationala de Aparare.

A lucrat ca inginer auto, sef atelier mecanic la IUGTC Craiova (1987 - 1990); a fost manager la o firma privata (1990 - 1996).

A fost membru al Partidului Democrat: vicepresedinte al PD - filiala Turnu Magurele (oct. 1995 - mart. 1996) si al Organizatiei judetene PD Teleorman. Director de campanie electorala la alegerile locale si generale din 1996.

A fost Consilier local al municipiului Turnu Magurele (2 iun. - 23 dec. 1996), prefect al judetului Teleorman (23 dec. 1996 - 2000) si este presedinte al Consiliului Judetean Teleorman (din 17 iun. 2000).

Dupa alegerile din 2000 s-a inscris in PSD, a devenit presedintele Uniunii Consiliilor Judetene din Romania, iar dupa alegerile din 2004 si-a pastrat functia de presedinte al Consiliului Judetean. A fost reales presedinte al Consiliului Judetean Teleorman in urma scrutinelor locale din 2008 si 2012.

La Congresul extraordinar al PSD din 10 decembrie 2006, Liviu Dragnea a fost ales vicepresedinte insarcinat cu reforma statului si descentralizarea. A fost seful de campanie al PSD la alegerile pentru Parlamentul European din noiembrie 2007. In campania pentru alegerile parlamentare din 2008, Dragnea a fost coordonator al campaniei PSD, impreuna cu fostul ministru al Transporturilor, Miron Mitrea.

Pe 7 iulie 2008, Liviu Dragnea a fost numit coordonator al filialei Giurgiu a PSD, iar la 11 iulie 2008 a fost desemnat la Consiliul National Comun al PSD si PC pentru a se ocupa de prezentarea ofertei electorale pe probleme de reforma, administratie si descentralizare. La 18 decembrie 2008 a fost ales de Comitetul Executiv National al PSD in functia de coordonator al grupului de ministri social-democrati din Guvernul Boc, cu rolul de a pastra legatura de la nivelul conducerii partidului cu echipa de ministri ai PSD.

Din iulie 2009, a detinut functia de secretar general interimar al PSD, pentru ca in octombrie 2009, Consiliul National al PSD sa-l desemneze secretar general al partidului. A fost reales pe acest post la 20 februarie 2010, in cadrul Congresului Extraordinar al PSD.

La 20 ianuarie 2009, a devenit ministru al Administratiei si Internelor in Guvernul Boc I, pentru numai doua saptamani. Liviu Dragnea a demisionat din acest post la 2 februarie 2009. El si-a motivat gestul prin faptul ca, desi intelege constrangerile bugetare, fara asigurarea resurselor necesare nu poate aplica strategia pe care si-a propus-o si nici nu poate atinge tintele asumate, scrie Agerpres.

A candidat la alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012 in Teleorman, obtinand un mandat de deputat in colegiul uninominal nr. 3, cu scorul de 71,49%.

Este presedintele Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania si membru in Congresul Puterilor Locale si Regionale din Europa, Strasbourg (Franta). Membru fondator al Asociatiei Patronale Teleorman.

Vorbeste fluent limbile engleza si franceza si este casatorit, potrivit Agerpres.

Declaratia de avere

Potrivit declaratiei de avere publicate pe site-ul CJ Teleorman si semnate in iulie 2012, Liviu Dragnea detine trei terenuri intravilane - unul in Alexandria cu o suprafata de 4.036 metri patrati, dobandit in 2002-2009, unul in Busteni de 1.315 metri patrati, cumparat in 2007 si unul la Turnu Magurele, cu o suprafata de 2.913 metri patrati, dobandit in 2009 prin "restituire catre actionar majoritar Dragnea Bombonica, conform hotararii AGA Nr. 6/2009 S.C. Hotel Turris S.A."

Mai detine un apartament in Turnu Magurele, de 80 de metri patrati, cumparat in 1997, o casa de locuit in Alexandria care se afla in constructie din 2004 si spatii comerciale in Turnu Magurele cu o suprafata construita la sol de 1.527 de metri patrati dobandita de asemenea prin "restituire catre actionar majoritar Dragnea Bombonica, conform hotararii AGA Nr. 6/2009 S.C. Hotel Turris S.A."

In ce priveste automobilele, Liviu Dragnea are o autoutilitara Dacia-Logan cumparata in 2008 si o Skoda Superb cumparata in 2006.

Dragnea are trei conturi, unul cu o valoare de 13.677 de dolari deschis in 2001, unul in valoare de 76.061 RON deschis in 2003 si unul de 943 de RON deschis in 2009.

El mai detine si actiuni in valoare de 85.850 RON la S.C. Hotel Turris S.A. Turnu Magurele si creante in valoare de 180.000 de euro la S.C. Hotel Turris S.A. Turnu Magurele. Tot la capitolul plasamente, investitii si imprumuturi, Dragnea a trecut impozitul pe cladire achitat in plus la Primatia Turnu Magurele in valoare de 246.958 de lei.

La "alte active producatoare de venituri nete, care insumate depasesc echivalentul a 5.000 de euro pe an", Liviu Dragnea a trecut "imobil si teren" in Turnu Magurele.

In ce priveste veniturile realizate in ultimul an fiscal, Liviu Dragnea a incasat un venit anual de 47.760 de lei din functia de presedinte al CJ Teleorman, iar sotia sa Bombonica Dragnea - un venit anual de 25.311 lei ca salariat al S.C. Hotel Turris.

Descarca de aici declaratia de avere a lui Liviu Dragnea

Declaratia de Interese completata tot in iulie 2012 arata ca sotia Liviu Dragnea este actionar la S.C. Hotel Turris S.A. avand actiuni in valoare de 85.850 RON. Liviu Dragnea este presedinte al Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania (UNCJR), membru al Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS) Teleorman si presedinte al Fundatiei "Liviu Dragnea".

De asemenea este secretar general al PSD si presedinte al organizatiei judetene PSD Teleorman.

Descarca de aici declaratia de interese a lui Liviu Dragnea