Premierul desemnat Victor Ponta a prezentat miercuri la pranz structura si componenta viitorului Executiv. Noul Cabinet va avea 20 de ministri - trei dintre ei sunt si vicepremieri - si 6 ministri delegati. "Ministrii desemnati vor fi audiati in comisiile de specialitate si vineri, in functie de vot, vom avea prezentarea programului de guvernare si votul pentru investirea noului Guvern. Vineri, dupa votul in Parlament, vom merge la Palatul Cotroceni pentru a depune juramantul", a anuntat Victor Ponta.

Ce e de remarcat in Guvernul Ponta 2: inlocuirea Ecaterinei Andronescu de la Educatie cu un apropiat al acesteia, pastrarea Monei Pivniceru la Justitie, absenta lui Raed Arafat de pe lista ministrilor, acordarea unui portofoliu extrem de generos lui Liviu Dragnea - care isi intareste astfel influenta pe scena politica, desemnarea la Energie a lui Constantin Nita in locul problematicului Iulian Iancu, intrarea in forta a baronului PNL Relu Fenechiu la Transporturi. Din Cabinetul Ponta 2 nu fac parte cei trei ministri din Guvernul Ponta 1 acuzati de ANI de incompatibilitate - Eduard Hellvig, Liviu Pop si Ovidiu Silaghi.

Miercuri dimineata, structurile de conducere ale PSD (Comitetul Executiv National), PNL (Consiliul National Executiv) si PC (Biroul Politic) s-au intrunit in sedinte separate pentru a supune la vot propunerile pentru portofoliile din viitorul Cabinet.

Urmareste LIVE TEXT si LIVE VIDEO evenimentele zilei in politica.

Structura Guvernului:

Vicepremier, ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei - Liviu Dragnea

Vicepremier, ministrul Finantelor - Daniel Chitoiu

Vicepremier, fara portofoliu - Gabriel Oprea

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale - Daniel Constantin

Ministrul de Interne - Radu Stroe

Ministrul Afacerilor Externe - Titus Corlatean

Ministrul Justitiei - Mona Pivniceru

Ministrul Muncii - Mariana Campeanu

Ministrul Industriei si Comertului - Varujan Vosganian

Ministrul Transporturilor - Relu Fenechiu

Ministrul Mediului - Rovana Plumb

Ministrul Apelor, Padurilor si Pisciculturii - Lucia Varga

Ministrul Apararii Nationale - Mircea Dusa

Ministrul Educatiei - Remus Pricopie

Ministrul Sanatatii - Eugen Nicolaescu

Ministrul pentru Societatea Informationala si Comunicatii - Daniel Nica

Ministrul Energiei - Constantin Nita

Ministrul Culturii si Cultelor - Daniel Barbu

Ministrul pentru IMM, Turism si Mediu de Afaceri - Maria Grapini

Ministrul Fondurilor Europene - Eugen Teodorovici

Ministrul Sportului si Tineretului - Nicolae Banicioiu

Ministri delegati:

Ministrul Bugetului - Liviu Voinea

Proiecte de infrastructura de interes national si investitii straine (in SGG) - Dan Sova

Ministrul pentru Cercetare Stiintifica, Dezvoltare Tehnologica si Invatamant Superior - Mihnea Costoiu

Ministrul pentru Dialog Social - Doina Pana

Ministrul pentru Romanii de pretutindeni - Cristian David

Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul - Mihai Voicu

Victor Ponta

Victor Ponta

Foto: Agerpres

Victor Ponta: Ministrii desemnati vor fi audiati in comisiile de specialitate si vineri, in functie de vot, vom avea prezentarea programului de guvernare si votul pentru investirea noului Guvern. Vineri, dupa votul in Parlament, vom merge la Palatul Cotroceni pentru a depune juramantul

Ponta: Am gandit o structura a Guvernului care sa raspunda ideii unei responsabilitati mult mai clare si directe a fiecarui membru. Am gandit ca obiectivele fundamentale ale guvernului pe urmatorii patru ani, cu un mandat deplin, nu temporar, sa poata fi atinse in urmatorii patru ani. Structura Guvernului presupune 20 de ministere, in sens institutional, sase ministri delegati, care fac parte institutional din structurile celor 20 de ministere, dar au atributii foarte clare si un vice-prim-ministru fara portofoliu care ma va sprijini in situatiile de securitate nationala, de urgenta, cum este cea de acum.

Ponta:Documentul semnat cu presedintele Basescu - Am aici acordul de colaborare institutionala. Cel prezentat pe surse de domnul senator Rosca Stanescu nu era cel final, era o ciorna.

Ponta: Este un acord de colaborare institutionala care prevede principii si valori comune, orientarea strategica a Romaniei, apartenenta la NATO si UE, independenta Romaniei, orientarea in directia aprofundarii constructiei europene, coeziunea mesajului externe, evitarea confruntarilor publice, politica externa, securitate, spatii de colaborare, conduita publica a celor doi semnatari, apropos de modul de adresare si respectarea functiilor.

E un acord care preia prevederi constitutionale si de buna functionare a institutiilor statului.

Intrebare: Desemnarea ca premier a fost conditionata de acest acord?

Nu, a fost un acord prin care cei ce ne cunosc mai putin, liderii europeni, sa aiba garantia ca nu mai vorbeste nimeni nici de lovituri de stat, nici de alte lucruri.

Cine a facut acea ciorna?

Pe lista nu apar persoane acuzate de ANI ca incompatibile.

Aveti o temere ca ar putea fi respinsi Dragnea sau Fenechiu la Cotroceni?

Legal, toti candidatii propusi indeplinesc conditiile legale.

Referitor la cei trei ministri pe care ii apreciez foarte mult si am lucrat foarte bine cu ei - Hellvig, Szilaghi si Pop - am considerat ca o chestiune de oportunitate ca ei trei sa nu faca parte din Guvern in aceasta faza. Sunt convins si astept decizia finala a justitiei, si daca va fi de respingere a acuzatiilor ANI, imi doresc sa lucrez mai departe cu ei ca ministri. Referitor la cei doi, lucrurile sunt foarte clare, iar dupa cazul Chiuariu si matusa Tamara, achitat, cazul Atanasiu, cred ca ar trebui sa fim mult mai prudenti si sa respectam ce scrie in Constituie, prezumptia de nevinovatie.

De ce era nevoie de acest document?

Crin Antonescu

Crin Antonescu

Foto: HotNews.ro

Crin Antonescu: Am considerat ca pentru Romania o criza politica ar fi fost un lucru foarte rau, sa nu avem guvern, buget si in loc sa ne ocupam de zapada, pensii, sa ne ocupam de conflicte constitutionale.

Ponta: Imi asum acest lucru si cred ca am facut ce trebuia sa fac.

Crin Antonescu: Sunt alaturi de premier in aceasta decizie. Domnul prim-ministru a semnat acest acord in calitate de premier, nu in numele USL. Nu am spus niciodata ca nu are ce sa caute Gabriel Oprea in Guvern. Eu am semnat alaturi de Ponta langa semnatura lui Oprea si am fost impreuna in fata alegatorilor. Am semnat niste acte cu Gabriel Oprea, am candidat impreuna si e normal sa faca parte din Guvern.

ANAF va trece in subordinea dumneavoastra?

Victor Ponta: Nu, la Finante. La SGG e deocamdata domnul Moraru, dar nu e membru al Guvernului.

Ponta: Vineri, dupa votul in Parlament, vom merge la Palatul Cotroceni pentru a depune juramantul.

Ponta: Cei doi rectori sunt oameni tineri si sper sa faca fata la cele mai grele ministere. Domnul Nicolaescu are rezistenta mai mare, e mai vechi, si il are si pe domnul Arafat alaturi.

Victor Ponta: Vreau sa precizez ca am fost foarte multumit de activitatea Ecaterinei Andronescu ca ministru, va fi presedinta comisiei de Educatie din Parlament. Cei doi rectori tineri, fosti secretari de stat ai doamnei Andronescu, vor avea o sarcina extrem de dificila, ministerul Educatiei si Sanatatii sunt prioritati absolute ale guvernului si reprezinta domeniile cele mai dificile. Doamna Andronescu, in mai, cand a acceptat propunerea de a fi ministru, a fost o intelegere pana la investirea noului Guvern.

Victor Ponta: PC a avut in negocierea dintre noi posibilitatea alegerii functiei de vicepremier sau de a avea doua portofolii, si domnul Daniel Constantin, ca un adevarat lider conservator, a dorit sa fie si doamna Grapini in Guvern.

Crin Antonescu: Ministrii care au intrat in echipa premierului din partea PNL au fost propusi de mine si Biroul politic, dar au fost votati de Consiliul National Excutiv - 54 de voturi pentru si un vot impotriva. Am spus acest lucru pentru a sublinia ca au deplinul sprijin politic din partea PNL.

Ora 12:35: Victor Ponta: Am tinut sa avem aceasta declaratie din aceasta sala pentru ca aici am anuntat si formarea USL in mod oficial, deciziile pe care forurile noastre politice le-au luat aici se refera la o coalitie de guvernare, de formare a majoritatii pentru guvernul Romaniei, ale carui obiective si componenta le voi prezenta plenului reunit al Parlamentului.

Ora 12.33: PSD a aprobat lista ministrilor.

Ora 12.10: Crin Antonescu si Daniel Constantin au ajuns la sedinta PSD. Anuntul oficial privind lista ministrilor desemnati se amina cu citeva minute

Daniel Constantin

Daniel Constantin

Foto: Agerpres

Ora 11:42:Daniel Constantin (Ministerul Agriculturii) si Maria Grapini (portofoliul IMM-urilor, Turism si Mediul de Afaceri) sunt cele doua propuneri ale Partidului Conservator, care au intrunit, in unanimitate, miercuri, voturile Biroului Politic al PC, a declarat deputatul conservator Bogdan Ciuca, citat de Agerpres.

Ora 11:09: PNL a votat, in sedinta Consiliului National Executiv, lista noilor ministri (cu 54 de voturi pentru si doar unul impotriva), potrivit Romania Tv.

Ora 10:35: Victor Ponta: PSD si PNL au o singura sansa in perioada urmatoare: sa fie solidare, ca sa nu mergem pe drumul pe care a mers CDR, Alianta PDL-PNL. Le-am multumit celor de la PNL si le-am spus cum vad colaborarea noastra viitoare. Fiecare minister va avea doar doi secretari de stat, nu neaparat monocolori, punem regula acceptarii si ideii de echipa.

Ora 10:35: Victor Ponta: PSD si PNL au o singura sansa in perioada urmatoare: sa fie solidare, ca sa nu mergem pe drumul pe care a mers CDR, Alianta PDL-PNL. Le-am multumit celor de la PNL si le-am spus cum vad colaborarea noastra viitoare. Fiecare minister va avea doar doi secretari de stat, nu neaparat monocolori, punem regula acceptarii si ideii de echipa.

Ora 10:31: Daniel Constantin: PC va avea doua portofolii in noul Guvern. (sursa: Agerpres)

Victor Ponta a declarat, marti seara, la B1 TV, ca structura Guvernului va fi de 26 de ministri cu tot cu vicepremieri - 13 de la PSD si 13 de la PNL. El a subliniat ca anuntarea negocierilor cu UDMR s-a facut dupa o consultare prealabila cu partenerii de Coalitie, dar spune ca atat acestia cat si importanti lideri social-democrati s-au razgandit dupa reactia unei parti importante a societatii civile si a presei.

Ponta a mai adaugat ca s-a inteles cu presedintele Basescu ca acordul incheiat intre ei sa fie dat publicitatii miercuri, dupa finalizarea structurii Guvernului.