Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat luni, dupa intalnirea cu liderii USL, ca formatiunea pe care o conduce nu a primit un portofoliu in viitorul Guvern, astfel incat UDMR va intra in opozitie, precizand ca este vorba despre o "opozitie constructiva". Intrebat daca grupul UDMR va vota in Parlament investirea Guvernului Ponta, Kelemen Hunor a declarat ca "daca ar fi vorba doar de premier, cu mare placere. In aceste conditii, nu cred ca este cazul, ca au oricum voturile necesare pentru investirea Guvernului".

Kelemen HunorFoto: Agerpres

"S-a stabilit ca se formeaza un Guvern format doar din USL, UDMR nu va face parte din Guvern. Vom intra in opozitie, opozitie constructiva, si sigur ca pe parcursul lunilor si anilor care urmeaza vom discuta, vom dialoga, vom analiza toate proiectele care privesc educatia, cultura, modificarea Constitutiei, modificarea regiunilor de dezvoltare. Va fi un dialog pe temele si subiectele care privesc in mod direct pe maghiarii din Romania", a declarat Kelemen Hunor.

"Au fost discutii zic eu importante, dar nu am putut sa trecem peste decizia luata de PNL", a precizat liderul UDMR.

"Ma bucur ca avem o forta in Parlament, ca avem o reprezentare puternica in Parlament. Asta este lucru cel mai important, sigur, dupa 23 de ani se intampla prima data ca ceva ce am discutat aum cateva zile se reia in discutii si nu este un lucru foarte placut, dar nu sunt dezamagit", a adaugat Kelemen Hunor.

Intrebat daca UDMR va avea o prezenta la nivelul structurilor descentralizate care privesc minoritatea maghiara, precum spunea Victor Ponta, Kelemen Hunor a precizat ca "avem si acum".

In ceea ce priveste motivele respingerii, liderul UDMR i-a indemnat pe jurnalisti sa adreseze aceasta intrebare liberalilor declarand ca nu este "purtatorul de cuvant al PNL". Totodata, Kelemen Hunor a precizat ca, din punctul lui de vedere, motivele invocate de PNL nu au fost plauzibile: "singurul argument rational era si este ca daca am inceput o constructie acum 23 de ani, pe care am facut-o cu un efort urias din toate partile, atunci trebuia sa continuam sa mergem pe acest drum pentru ca, pana la urma, echilibrul in societatea romaneasca, reprezentarea in toate structurile a unei comunitati de 1.400.000 de oameni este un lucru important pentru Romania".

Kelemn Hunor a aratat ca PNL a invocat o decizie a partidului care nu poate fi modificata. In ceea ce priveste atitudinea social-democratilor fata de cooptatea UDMR la guvernare, liderul maghiar a aratat ca PSD s-a pronuntat "constructiv" asupra acestui lucru.

Presedintele UDMR a aparat ca "va fi o opozitie constructiva, depinde de proiecte. In acel moment in care interesul general este sustinut, in momentul in care interesul comunitatii maghiare trebuie sustinut, sigur ca vom analiza fiecare proiect separat."

Intrebat daca UDMR isi mentine pozitia vizavi de revizuirea articolului 1 din Constitutie, in vederea eliminarii sintagmei "stat national", Kelemen Hunor a declarat: "absolut, nu acceptam sa dam teste de loialitate fiindca suntem cetateni romani. Eu platesc exact asa cum plateste fiecare cetatean, si colegii mei la fel, contributiile impozitele si tot ce inseamna datoria unui cetatean. Am contribuit si eu, si parintii mei, si bunicii mei, si strabunicii mei la constructia acestei tari si niciodata nu am pus in discutie doar sintagma de stat national. Este o chestiune care din punctul nostru de vedere si dupa 23 de ani, dupa 21 de ani sau din 2003 in 10 ani este o chestiune valabila. Vom sustine la amendarea Constitutiei ceea ce este de sustinut."