Europarlamentarul PDL Cristian Preda sustine ca asocierea Uniunii Social Liberale cu Uniunea Democrata Maghiara din Romania ar viza izolarea PDL pe plan european, motivand ca USL "nu si-a revenit din socul dezavuarii" din vara, transmite Agerpres.

Preda precizeaza intr-o postare publicata duminica pe blogul sau ca, desi USL are doua treimi din Parlament, UDMR este dorita la guvernare, pentru ca, impreuna cu celelalte minoritati, Puterea sa tinda spre trei patrimi. El explica "tentatia unei majoritati mai mult decat confortabile de a deveni o super-majoritate".

"Daca s-ar ajunge la un guvern uselisto-maghiar, ar fi vorba de asocierea unor partide care apartin celor trei mari familii politice europene: cea socialista (din care face parte PSD), cea liberala (reprezentata de PNL) si cea mai influenta dintre toate, familia populara (din care face parte si UDMR). La ce bun? Un scop ar fi izolarea PDL in plan european, fiindca USL nu si-a revenit din socul dezavuarii de asta-vara. Nu e exclus ca UDMR sa mearga pe acest drum. Din motive diferite de cele useliste", scrie democrat-liberalul.

In plus, el afirma ca USL vrea sa recastige "onorabilitatea europeana in fata publicului din Romania, sustinand ca toti europenii sunt la putere la Bucuresti', iar 'factiunea dominanta din cadrul Uniunii maghiare isi doreste ca, prin prezenta ei in Guvern, sa slabeasca influenta lui Orban Viktor asupra comunitatii maghiare din tara noastra, fiindca premierul de la Budapesta l-a sustinut pana acum foarte ferm pe principalul adversar al UDMR, si anume Laszlo Tokes".

Pe de alta parte, Preda sustine ca din declaratiile post-electorale rezulta clar ca pe masa negocierilor USL-UDMR se afla chestiunea revizuirii Constitutiei.

"Public, s-a sugerat ca ar fi dispute despre recunoasterea articolului 1. Nu este, de fapt, singura miza. USL cauta probabil aliati pentru mentinerea bicameralismului, ca si pentru o diminuare a rolului presedintelui in economia generala a regimului viitor. Foarte probabil, solutia va fi testata chiar in regimul actual, si anume pe Traian Basescu. Caruia i se va recita, spre domesticire, articolul 96 din textul actual al Constitutiei", puncteaza Preda.

El conchide ca nu este exclus ca articolul 96 din Legea fundamentala, potrivit caruia Parlamentul poate hotari punerea sub acuzare a presedintelui Romaniei pentru inalta tradare, "sa fie un reper important in lunile care ne separa de alegerile prezidentiale".