Fostul presedinte al UDMR Marko Bela s-a pronuntat, sambata, pentru asumarea unui rol al Uniunii in Guvern si a spus ca aceasta nu trebuie sa se comporte "ca o fata mare" cand este vorba de a intra la guvernare, pentru ca nu este partid politic, ci reprezinta comunitatea maghiara, relateaza Mediafax.

Marko BelaFoto: AGERPRES

Marko Bela a declarat, sambata, la Consiliul Reprezentantilor Unionali (CRU) al UDMR de la Targu-Mures, ca spera ca Uniunea sa poata colabora cu noua coalitie guvernamentala majoritara si sa indeplineasca lucruri semnificative, aceasta fiind o abordare corecta.

"Da, eu sunt pentru ca UDMR, daca e posibil si daca exista interese mutuale si conditii de program reciproc avantajoase, trebuie sa ne asumam rolul in Guvern. Sper sa putem colabora cu noua coalitie guvernamentala majoritara si sa indeplinim lucruri semnificative. Aceasta cred ca este o abordare corecta. In ultimii 22 de ani unealta noastra politica a fost colaborarea guvernamentala. Ar trebui sa trecem peste cateva ciudatenii, sa nu se mai spuna ca guvernam si cu unii si cu altii, ca miroase a tradare, si daca am semnat o coalitie guvernamentala, nu iesim, sa nu ne mai comportam ca o fata mare, pentru ca nu suntem partid politic, ci reprezentam comunitatea maghiara", a spus Marko.

Acesta a adaugat ca, daca are un "partener onorabil", UDMR ar trebui sa dea si sa afirme posibilitatea guvernarii, mai ales in conditiile in care urmeaza sa fie discutate proiecte importante cum sunt reorganizarea administrativ-teritoriala a Romaniei si modificarea Constitutiei.

Fostul lider al UDMR a afirmat ca, din punctul sau de vedere, rezultatele obtinute de Uniunea la alegeri sunt "bune si importante", desi UDMR a obtinut mai putine mandate decat in 2008.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, declara, sambata, ca, dupa consultarile de la Cotroceni si dupa desemnarea primului-ministru, va urma o intalnire cu liderii USL pentru discutarea intrarii Uniunii la guvernare, urmand sa fie discutate si portofoliile care ar putea reveni Uniunii.