Chestorul Camerei, Dan Motreanu, a declarat miercuri, pentru Mediafax, ca exista doua solutii pentru incadrarea in bugetul pe 2013: fie economisirea prin renuntarea la cazarea la hotel si indreptarea deputatilor catre gazde, fie reducerea sumelor forfetare de care beneficiaza deputatii.

Motreanu a precizat ca, din punctul sau de vedere, s-ar putea economisi circa 4.000 de lei pentru fiecare deputat pe luna daca acestia nu vor mai beneficia de cei 7.800 de lei pentru cazarea la hotel, ci doar de suma de 3500 de lei care se acorda acum pentru achitarea contravalorii gazdei.

El a explicat ca, in conditiile in care in legislatura viitoare vor fi cu 88 de deputati in plus, efortul bugetar acordat cazarii acestora la gazda si nu la hotel ar scadea considerabil.

Motreanu a mai spus ca, in acest moment, circa 170 de deputati beneficiaza de cazare la hotel, suma platita pentru fiecare dintre acestia fiind de 7.800 de lei lunar.

El a aratat ca s-ar face o economie de circa 150.000 de Euro lunar daca acestia nu ar mai sta la hotel, ci in gazda.

Cealalta solutie prezentata de Motreanu este reducerea sumei forfetare pentru fiecare deputat de la 1,5 din indemnizatie la 1,2-1,3 din indemnizatie, ceea ce ar conduce la o scadere a efortului bugetar.

Motreanu a precizat ca aceste doua solutii sunt optime pentru incadrarea in bugetul pentru anul 2013 si a aratat ca le va prezenta Biroului permanent al Camerei Deputatilor.

Presedintele PSD Victor Ponta a declarat, marti, in prima sedinta BPN al PSD de dupa alegeri, la care a avut si presa acces, ca nu vor fi dati mai multi bani pentru bugetul Parlamentului anul viitor doar pentru ca sunt mai multi parlamentari, el indemnand la taierea salariilor si a sumelor forfetare

"Toti parlamentarii nostri trebuie sa stie si va spun de pe acum, pentru domnul Zgonea, domnul Ilie Sarbu, sa anuntati secretarii generali ai celor doua Camere - anul viitor bugetul este identic cu cel din 2012. Nu-l marim pentru ca avem mai multi parlamentari, pentru ca lumea nu ar intelege acest lucru si ar fi absolut incorect", a spus Ponta.