Profilul votantului, analizat pe blog de directorii CURS si CCSB: O treime din tigani au votat cu PPDD / USL - ea, o batrina de la tara si el, un hipster care o arde prin Centrul Vechi

de I.R.     HotNews.ro
Miercuri, 12 decembrie 2012, 13:04 Actualitate | Politic


Profile vot - Votanti USL
Foto: turambarr.blogspot.ro
Lumea a votat, exit poll-urile s-au facut si BEC-ul a anuntat rezultatele intr-un timp record. De aceasta data, controversele legate de exit poll-uri sunt (sau ar trebui sa fie) mai putin numeroase intrucit majoritatea institutelor care au facut exit poll-uri au avut rezultate notabile, scrie Catalin Augustin Stoica, directorul Centrului de Sociologie Urbana si Regionala (CURS), care a oferit exit-poll-uri in seara alegerilor pentru TVR, pe blogul sau, analizand profilul votantului fiecarei formatiuni politice. La randul sau, Mirel Palada, directorul Companiei de Cercetare Sociologica si Branding, care a oferit exit-poll-uri Antenei 3, publica pe blogul sau o galerie cu profilul votantilor, semnaland: "O treime din tigani au votat cu PP-DD".

In cele ce urmeaza, prezint profilele votantilor din 9 decembrie 2012. Citeva precizari: sondajele la iesirea de la urne reprezinta singura ocazie cind pot fi studiati efectiv alegatorii. Exit poll-urile permit doar studierea celor care s-au prezentat la vot. Stiu, pare un truism, dar am vazut zilele astea la diverse televiziuni discutii de genul “de fapt, electoratul de centru-dreapta este mult mai mare” sau “cei de stinga la nivel national sunt mult mai multi.” Or fi, dar eu (sau alti colegi care au coordonat exit poll-uri) nu ne putem referi decit la sustinatorii unor partide sau aliante politice care au iesit efectiv la vot. Potentialul dreptei sau al stingii la nivel national poate fi estimat, cu anumite marje de eroare, prin alte tipuri de sondaje decit cele de la iesirea de la urne.

In al doilea rind, exit poll-urile de la aceste alegeri au fost marcate de un fenomen inedit ca amploare. Este vorba de ponderea mare de refuzuri de a raspunde la intrebari; in cazul nostru, refuzurile au variat dramatic de-a lungul zilei intre 15 si 20%. Motivele acestor refuzuri sunt numeroase si amintesc aici doar doua: 1) “spirala tacerii” – tendinta sustinatorior unor partide nepopulare de a trece sub tacere optiunile de vot, din teama de izolare ori stigmatizare sociala; 2) teama generata de mediatizarea excesiva a investigatiilor intreprinse de procurori cu privire la posibile fraude de la referendumul din vara. In fine, stiu ca si alti colegi s-au confruntat cu un numar mare de refuzuri de a raspunde la chestionare si din acest punct de vedere performantele estimarilor sunt absoult laudabile.

In al treilea rind, profilele prezentate mai jos se bazeaza pe rezultatele unor teste de asociere si sunt semnificative sub raport statistic. Pentru nespecialişti, “asociere semnificativă sub raport statistic” înseamnă că asocierea dintre variabile socio-demografice si vot nu este întîmplătoare ci indică existenţa unei structuri (ori a unei relaţii) consistente între acestea.

Profilul votantului USL: femei, persoane cu virste de 61 de ani si peste, votanti cu nivel scazut de scolaritate (i.e., mai putin decit liceul), rezidenti in Muntenia, Moldova si Bucuresti. In exit poll-ul nostru nu am avut intrebari care sa ne permita distinctia dintre votantii PSD si cei ai PNL, PC sau UNPR. (Nu am inclus aceste intrebari datorita resurselor de timp si financiare limitate si mai ales datorita faptului ca am dorit sa evitam refuzurile pe un fundal general de suspiciune din partea respondentilor/votantilor.) Din sondajele anterioare in care am avut si intrebari referitoare la optiunile pe partide in cadrul USL, reiese clar faptul ca aceasta alianta politica este aidoma unui cuplu ciudat: ea, o batrina de la tara si el, un hipster care o arde prin Centrul Vechi. Mai exact, sustinatorii PSD sunt rezidenti in mediul rural, Moldova, Muntenia, persoane cu virste de 61 de ani si peste si cu un nivel de scolaritate redus, pensionari si alte persoane inactive, persoane cu venituri lunare sub medie. Sustinatorii PNL sunt tineri, rezidenti din mediul urban, absolventi de facutate si persoane cu venituri peste medie.

Profilul votantului ARD: barbati si femei in egala masura, persoane cu virste cuprinse intre 31 si 60 de ani, absolventi de liceu si facultate din mediul urban si cu precadere din Bucuresti (tratat ca o regiune distincta in schemele de esantionare).

Profilul votantilor PP-DD: tineri (sub 30 de ani) dar si virstnici (61 de ani si peste), persoane cu nivel de scolaritate scazut, rezidenti in mediul rural si in Muntenia (sudul tarii). Este deosebit de interesanta categoria tinerilor care voteaza cu PP-DD-ul si ar merita o analiza separata si mult mai complexa decit mi-am propus aici si decit mi-o permit datele acestui exit poll.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Catalin Stoica.

Vezi galeria foto cu profilurile votantilor pe blogul Turambar


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13126 vizualizari

 • +27 (39 voturi)    
  ..sa se schimbe sistemul de vot! (Miercuri, 12 decembrie 2012, 13:11)

  kata70 [utilizator]

  ..altfel ne vor hotari viata toti prostii si retardatii si borfasii! asta e adevarul si ar trebui spus!
  • +23 (25 voturi)    
   pai (Miercuri, 12 decembrie 2012, 13:45)

   mircearh [utilizator] i-a raspuns lui kata70

   Multi il spun si degeaba. Asta-i democratia, poporimea e suverana indiferent de gradul de cultura si educatie.
   Conducatorii trebuie sa lucreze pentru poporul " care este" , nu pentru unul ideal.
   • +13 (19 voturi)    
    ma iertati dar.... (Miercuri, 12 decembrie 2012, 14:34)

    translativus [utilizator] i-a raspuns lui mircearh

    ...asta nu este democratie ci smecherocratie.
    Atata timp cat escrocii din politica fac promisiuni de care nu se achita si pentru acest fals in declaratii nu patesc nimic, este normal ca "poporimea" sa ii voteze pentru ca fiecare vrea sa aiba un trai mai bun.
    Majoritatea perversa a clasei politice se bazeaza tocmai pe posibilitatea de a minti oricat, caci la adapostul sistemului politic parlamentar, nu doar ca nu patesc nimic dar chiar sunt promovati.
    Adevarata problema este sistemul politic parlamentar, pentru ca in acest sistem s-a format aceasta clasa politica daunatoare si daca vor reusi sa modifice Constitutia, praful se va alege de noi.
    • +2 (4 voturi)    
     Votantii (Miercuri, 12 decembrie 2012, 15:44)

     vonwest13 [utilizator] i-a raspuns lui translativus

     Votantii se comporta asa cum este design-ul constitutiei si al sistemului politic national daca
     s-ar comporta altfel s-ar chema revolutie.
    • +4 (8 voturi)    
     :D (Miercuri, 12 decembrie 2012, 15:57)

     0m [utilizator] i-a raspuns lui translativus

     ..e bun cuvântul șmecherocrație
     propun traducerea lui în engleză: slicracy (slick + cracy)

     Dacă te întâlnești cu un american să poți să îi spui:
     <<Man, your system promotes meritocracy, ours promotes slicracy...who's the dork?? Ay? >>
  • -10 (18 voturi)    
   corect! (Miercuri, 12 decembrie 2012, 14:01)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui kata70

   La personajele de prin ministere si "descentralizate", de pe vremea guvernelor Boc te referi, asa e?
  • +15 (21 voturi)    
   mda si nu (Miercuri, 12 decembrie 2012, 14:07)

   Nicolae Kidman [utilizator] i-a raspuns lui kata70

   Ei vor spune ca "de ce sa ne conduca o minoritate". Adevarul e ca votul trebuie sa ramana egal, ceea ce trebuie schimbat e gradul de educatie si "informatizare" a populatiei.
   • +7 (9 voturi)    
    Interes pentru educatie (Miercuri, 12 decembrie 2012, 14:58)

    FaraCoruptie [utilizator] i-a raspuns lui Nicolae Kidman

    Clasa politica nu e interesata ca poporul sa fie educat.
    Cu cat esti mai putin educat, cu atat esti mai usor de manipulat.
  • -14 (22 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 12 decembrie 2012, 14:08)

   [anonim] i-a raspuns lui kata70

  • +11 (21 voturi)    
   alegerile pensionarilor!! (Miercuri, 12 decembrie 2012, 14:19)

   0m [utilizator] i-a raspuns lui kata70

   AM VRUT sa votez in Cluj-Napoca cu viza de flotant si nu mi s-a dat voie pe motiv ca legea spune ca doar la adresa tiparita in CI pot vota nu şi la cea din abţibildul cu flotant.

   EU susţin (platind luna de luna contributiile pentru pensii) CEL PUŢIN 2 pensionari (cu pensie de aprox.800 lei fiecare) -->> MIE nu mi s-a dat voie să votez.

   Ori să nu permiţi să voteze oamenilor care susţin, de fapt statul, E O NEBUNIE !!!!
   • -6 (12 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 12 decembrie 2012, 14:51)

    [anonim] i-a raspuns lui 0m

    • +6 (10 voturi)    
     * (Miercuri, 12 decembrie 2012, 15:43)

     0m [utilizator] i-a raspuns lui

     consultă legea, amice, înainte să vorbești!
     Legea NU A PERMIS votul decât la adresa de domiciliu (cea din buletin)
     ÎN SCHIMB, legea a permis votul cu viză de flotant la alegerile locale.

     Ce mai, lege dată de boi.
     • -2 (10 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 12 decembrie 2012, 15:57)

      [anonim] i-a raspuns lui 0m

      • +3 (5 voturi)    
       0m are dreptate! (Miercuri, 12 decembrie 2012, 17:10)

       Arcasu [utilizator] i-a raspuns lui

       Mai informeaza-te ca altfel ramai (o) bula.

       Am scris la AEP care mi-a raspuns oficial ca:
       "alegatorii voteaza numai la sectia devotare unde au fost arondati conform domiciliului. Prin urmare, la alegerile pentru Camera Deputatilor si Senat din 9 dec. 2012 nu se poate vota in baza vizei de flotant."
      • +6 (6 voturi)    
       * (Miercuri, 12 decembrie 2012, 17:21)

       0m [utilizator] i-a raspuns lui

       ..am sunat la Biroul Electoral Central in ziua votului si mi-au spus ca NU SE POATE vota cu flotant.. (fara nici o alta conditie)
       ..acuma faci exact ce face un roman tipic, NEAGA tot
   • -7 (15 voturi)    
    de aici a venit esecul desteptule (Miercuri, 12 decembrie 2012, 14:59)

    jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui 0m

    cand tu erai copil, pensionarii aia plateau la stat. cand ai sa fii un babalac pros t (ca nici acum nu esti destept), vor fi tineri care platesc pentri tine. alegerile nu le-a pierdut ard, le=a pierdut basescu cu o mentalitate bolnava ca cea pe care tu o manifesti. nu pensionarii sunt de vina pentru ca numarul de parlamentari a crescut cu peste 100 de oportunisti. as mai aizce cate ceva, dar este inutil. oamenilor limitati ca tine nu poti sa le explici lucruri de baza, pentru ca ei cred ca stiu tot
    • +1 (7 voturi)    
     Mister.. (Miercuri, 12 decembrie 2012, 15:46)

     0m [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

     Când babalâcii fură tineri, ei avură un rol activ în societate!!
     MIE, tânărului de azi, nu mi se dă nici un rol în societate!!
     Ia vezi mai sus, care e profilul alegătorului câștigător în România!!!
     • -1 (7 voturi)    
      castiga-ti rolul (Miercuri, 12 decembrie 2012, 16:25)

      jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui 0m

      nu astepta sa ti-l dea altii. vaicareala nu-ti aduce niciun plus. vezi in jurul tau nu ""mai sus"" (citeste mai mult, nu doar ce scriu ziarele ""preferate"")
      • +5 (9 voturi)    
       * (Miercuri, 12 decembrie 2012, 17:23)

       0m [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

       NU VREAU sa astept 20 de ani, timp in care sa pup in fund pe unii altii, ca sa imi CASTIG ROLUL
       VREAU sa imi castig rolul pe puterile mele, atat cat dau, atat sa si primesc; dar asta nu se poate intampla in Romania
       • -3 (9 voturi)    
        pia NORMAL ca nu se putea!! (Miercuri, 12 decembrie 2012, 19:05)

        Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui 0m

        Astia portocaliii nu lasau sa aiba "rol activ" decat pe amaratii lor... needucati si incompetenti - vezi lista cu cei care au fost prin conduceri pe la institutii, agentii si companiile de stat!
        Dar ai fi putut sa-ti incepi propria afacere... uuupSSS!! am zis o prostie! NORMAL ca nu puteai, ca au bagat de-alde Pogea-Boc "forfetarul", sa nu cumva sa aiba si astia micii o sansa sa se dezvolte :P
       • 0 (4 voturi)    
        ce legatura au puterile tale... (Miercuri, 12 decembrie 2012, 22:34)

        jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui 0m

        ...cu pensionarii si ce mai debitezi tu acolo? daca te incurca batranii, inchide-i intr-o celula si da-le iarba sa manance, dar te rog sa incepi cu batranii TAI, ca sa vezi cam cum sta treaba. nu esti coerent, doar incerci sa dai vina pe cineva diferit de tine, pentru lipsa ta de initiativa. ard a facut la fel si a pierdut. in loc sa inveti ceva, tu perseverezi...
        • +1 (3 voturi)    
         * (Joi, 13 decembrie 2012, 8:02)

         0m [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

         cine a dat legea votului doar la adresa de domiciliu??? Nu USL, cumva??
         De ce au dat legea asta?? Fiindca majoritatea votantilor USL sunt pensionarii si asistatii social!!!

         Si, apropo de batrani, NU AM RESPECT pentru ei...
         DE CE?
         Pentru ca nu au avut curaj sa tina piept si sa lupte impotriva COMUNISMULUI!
     • +1 (7 voturi)    
      da' de CE tre' sa ti se "dea"? (Miercuri, 12 decembrie 2012, 19:01)

      Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui 0m

      Esti "asistat", cumva? Sau esti "bugetar" care nu e in stare decat sa stea cu mana-ntinsa la stat?
      Ia-ti singur!!!

      Daca n-ai sta atat pe forumuri sa scrii prostii, ai putea sa-ti gasesti "un rol activ in societate" >:)
      • +2 (4 voturi)    
       citeşte mai sus (Miercuri, 12 decembrie 2012, 23:23)

       0m [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

       vezi ce am scris mai sus
       <<EU susţin (platind luna de luna contributiile pentru pensii) CEL PUŢIN 2 pensionari (cu pensie de aprox.800 lei fiecare) -->> MIE nu mi s-a dat voie să votez.>>
       ..la rolul de a alege viitorul ţării, mă refeream
       ÎNTR-O SOCIETATE NORMALĂ viitorul ţării NU ÎL ALEG ASISTAŢII SOCIAL
    • +3 (5 voturi)    
     penibil (Miercuri, 12 decembrie 2012, 18:26)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

     deci responsabila pentru situatia actuala a unei tari nu este categoria sociala majoritara (6 milioane) care a avut cea mai indelungata influenta asupra economiei?
     de vina nu e nimeni. de vina suntem toti. aia 10 milioane care nu voteaza si nu se implica sunt la fel de vinovati ca aia 8-9 milioane care voteaza toti penalii si oportunistii. pensionarii care plateau la stat contributii fara sa se intrebe ce se intampla cu banii sunt la fel de vinovati ca cei care platesc azi fara sa iasa in strada cand guvernul arunca cu bani pe catedrale aurite. la fel de vinovati ca bugetarii care se bucura cand le dubleaza un guvern veniturile in 2 ani fara sa creasca productivitatea.
     • +1 (1 vot)    
      raspunsul il gasesti (Miercuri, 12 decembrie 2012, 22:36)

      jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui pehash

      pe acest forum la @2012, 14:34) novator care spune bine ce spune
  • 0 (12 voturi)    
   sa se schimbe sistemul de vot! (Miercuri, 12 decembrie 2012, 15:00)

   JustinCase [utilizator] i-a raspuns lui kata70

   Sa li se dea voie sa voteze doar simpatizantilor ARD! Multumesc!
  • +7 (9 voturi)    
   nu votanti sunt de vina ci cei care nu merg la vot (Miercuri, 12 decembrie 2012, 15:07)

   Ankasch [utilizator] i-a raspuns lui kata70

   Cum era aia? Fiecare popor are guverul pe care il merita??
 • -14 (38 voturi)    
  haha (Miercuri, 12 decembrie 2012, 13:21)

  Mazeta [utilizator]

  De fapt USL a fost votat în majoritatea lor de tineri și bătrâni, bărbați și femei, oameni fără învățătură și cu studii, vii și morți, bugetari și privați, oameni de la țară și de la oraș, munteni, moldoveni și ardeleni, Deci care e profilul votantului ARD?
  • +15 (25 voturi)    
   ceilalti (Miercuri, 12 decembrie 2012, 13:46)

   mircearh [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   care nu isi doresc revenirea lui iliescu si nastase in prim plan.
  • -11 (15 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 12 decembrie 2012, 14:18)

   [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

   • +4 (6 voturi)    
    darga Bula, (Miercuri, 12 decembrie 2012, 14:57)

    Ponta [utilizator] i-a raspuns lui

    mazeta are dreptate.
    A nu fi de acord cu prostia comunista nu inseamna extremism. Pune mana pe carte si mai documenteaza-te.
    Vorbesti ca sa te afli in treaba - atitudine de Postac.
    • -1 (7 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 12 decembrie 2012, 15:51)

     [anonim] i-a raspuns lui Ponta

 • +15 (19 voturi)    
  Nu inflamati degeaba (Miercuri, 12 decembrie 2012, 13:25)

  slakeritul [utilizator]

  Mai uitati-va o data pe statistica. Tipul votantului USL este in aceasi masura format din barbati si femei. Iar pentru categoriile diferite de studii, persoanele cu studii superioare sau cu studii primare au preferat in acelasi procent USL. Nu inflamati degeaba.

  Da, puteti zice ca PD-L a fost preferat in mai mare masura de pers cu studii superioare, iar PP-DD de pers cu studii primare.
  • -4 (14 voturi)    
   ma indoiesc (Miercuri, 12 decembrie 2012, 14:07)

   Colonel [utilizator] i-a raspuns lui slakeritul

   ca PDL are rata buna in studii superioare. Am vazut o statistica care arata ca procentul celor cu studii superioare [din votantii PDL] e acelasi cu procentul celor cu studii superioare [din votantii USL]. E drept, la PPDD e mult mai mare procentul celor cu educatie primara.
   • +2 (16 voturi)    
    studiile superioare (Miercuri, 12 decembrie 2012, 14:15)

    dr_bear [utilizator] i-a raspuns lui Colonel

    255.000 de profesori - studii superioare......iata-ti votantii cu studii superioare ai USL-ului....niste javre asistate care scot pe banda rulanta analfabeti!
    • +3 (13 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 12 decembrie 2012, 15:20)

     [anonim] i-a raspuns lui dr_bear

   • 0 (14 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 12 decembrie 2012, 14:27)

    [anonim] i-a raspuns lui Colonel

 • -1 (13 voturi)    
  Asta este! (Miercuri, 12 decembrie 2012, 13:30)

  Con_stan_tin [utilizator]

  Votantii de dreapta s-au impartit juma juma intre USL si ARD. Stanga si-a dat seama ca daca ramane doar cu voturile ei nu va mai avea accces la putere si a actionat foarte pragmatic si inteligent. PSD are ocazia, in functie de performanta la putere, sa sara de unul singur peste pragul de 50% la urmatoarele alegeri.
 • +7 (11 voturi)    
  Statistica sau manipulare ? (Miercuri, 12 decembrie 2012, 13:34)

  Ritzi Pitzi [utilizator]

  Cum e posibil ca procentele sa fie egale la toate cele 3 niveluri de educatie ?!

  Pura intamplare sau manipulare? Eu cred ca, statistic vorbind, situatia data are o probabilitate infima sa se petreaca, tot atat de mica precum aceea ca maine Pamantul sa fie lovit de un asteroid...

  Poate imi explica vreun statistician cum e posibila situatia asta ...
 • +10 (18 voturi)    
  HAI LA VOT NEAMULE (Miercuri, 12 decembrie 2012, 13:36)

  alin gr [utilizator]

  Nu trebuie sa ne miram,aceste alegeri arata exact structura Romaniei:20% care muncesc,60%care sunt asistati,bugetari si traiesc pe spatele celor 20% si 20% nebuni de-ai lui DD si CVT.Asta e Romanica!
 • +8 (20 voturi)    
  USL a castigat cu pensionarii (Miercuri, 12 decembrie 2012, 13:53)

  Gryphus [utilizator]

  cateva milioane de romani sunt plecate la munca in UE asa ca am ramas in tara cu pensionarii iar mareas lor majoritate are grave deficiente de educatie.

  evident ca multi nu s-ar fi dus pe ger sa voteze dar au fost dusi cu basculanta, cu autobuzul, in vagoane ca pe vremea nazistilor pt cativa banuti sau chiar gratuit

  de dimineata m-am uitat cine intra in sectia de votare, 1 din 5 era tanar, restul erau pensionari imbracati ca de biserica gata sa repuna PSD-ul lui Ion Iliescu la putere
  • +1 (17 voturi)    
   ghinion :D (Miercuri, 12 decembrie 2012, 14:06)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   De CE nu ti-ai dus TU, tinerii TAI, sa voteze - daca erai asa convins ca ai dreptate?
   Te-ai temut sa nu te ia la bataie? :P
   • +3 (11 voturi)    
    pai (Miercuri, 12 decembrie 2012, 14:39)

    the [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

    nu ti-a spus ca tinerii sunt la munca, in UE ? :P
    • +2 (8 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 12 decembrie 2012, 15:08)

     [anonim] i-a raspuns lui the

     • +1 (1 vot)    
      mai bula (Miercuri, 12 decembrie 2012, 17:36)

      the [utilizator] i-a raspuns lui

      explica-i asta lui gryphus, care a facut ipoteza,nu mie ...
    • -3 (3 voturi)    
     poi, da... :D (Miercuri, 12 decembrie 2012, 20:04)

     Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui the

     le-au zis Boc si Base sa plece - au plecat, na!
     De BINE ce le era, au plecat... :P
   • -2 (2 voturi)    
    IQ (Miercuri, 12 decembrie 2012, 22:49)

    zaphoss [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

    La IQ lor asa de ridicat, sustinatorii ARD-ului au considerat ca daca vor boicota si aceste alegeri vor castiga! Ha ha ha!
  • +3 (3 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 12 decembrie 2012, 15:04)

   [anonim] i-a raspuns lui Gryphus

 • 0 (18 voturi)    
  incercati sa justificati... (Miercuri, 12 decembrie 2012, 13:57)

  jackalphonse [utilizator]

  ...incompetenta oamenilor din ARD jignind populatia. aceasta atitudine in care noi suntem prosti ca nu am votat niste destepti ca voi v-a condus la esec (chiar ma bucur de esecul vostru, dar din pacate pentru voi n-a fost o lectie). cred ca ar fi mai util sa va analizati greselile si dupa aceea sa faceti profilul populatiei
  • -2 (2 voturi)    
   Traiesti intr-o realitate (Miercuri, 12 decembrie 2012, 16:21)

   Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

   intoarsa pe dos daca nu-ti dai seama ca propria imagine din oglinda este doar un ideal.
 • +3 (5 voturi)    
  .."cu precadere din Bucuresti..." (Miercuri, 12 decembrie 2012, 13:58)

  catalin_mattei [utilizator]

  :))
 • -3 (5 voturi)    
  1/3 cu PP-DD, restul cu... (Miercuri, 12 decembrie 2012, 13:59)

  CămărașLumini [anonim]

  Turambarrul de Palada vrea sa zica ca celelalte 2/3 au votat cu USL, sau mai pe intelesul nostru, ca si dumnealui a votat tot ca tiganii.
 • +8 (18 voturi)    
  votul... (Miercuri, 12 decembrie 2012, 14:02)

  dr_bear [utilizator]

  In esenta, din datele furnizate de dvs. se arata clar ca cei care au decis cu cine se umple parlamentul au fost oamenii care nu aduc plus valoare in economie.
  Exista in Romania oameni ca mine care platesc statului 2-3 pensii medii pe luna si nu iau inapoi mai nimic, si oamenii ca mine in mare masura au votat ARD sau nu au votat nimic (mai degraba nimic).
  Ceea ce mi se pare ingrijorator este ca USL nu realizeaza faptul ca traim intr-o globalizare fara precedent si este mai usor ca niciodata sa-ti faci bagajele si sa pleci. Daca faci asta, lasi tara fara 2-3 pensii.....2-3 de aici, 2-3 de-acolo si iata cum scade PIB-ul ,scad pensiile (sau creste inflatia) . Eu nu ma simt absolut deloc reprezentat de puterea actuala. Ma simt ignorat si urat de cei cu venituri mici (ale caror venituri de la mine vin!) ,am in casuta de mail 2-3 oferte mai mult sau mai putin concrete de-afata...le ignor de 6 ani...Oare USL-ul realizeaza asta? ca s-ar putea sa accept?!
  PS: si in cele din urma ,daca banul dicteaza....de ce votul meu sa fie egal ca al asistatului social? Votul meu ar trebui sa insemne cat 10 ale lor!
  • -1 (13 voturi)    
   putem sa iti facem o statuie? (Miercuri, 12 decembrie 2012, 14:35)

   nellino [utilizator] i-a raspuns lui dr_bear

   ca sa avem un loc in care sa ne inchinam la tine si sa te putem ruga sa nu ne parasesti nicicand?!!
   tu fii un zeu bun si milostiv si nu pleca in strainataturi unde sa se pishe toti in capul tau de emigrant (scuze, expat ca probabil esti corporatrist) si ramai aici sa platesti 2-3 pensii ca poate ai si (chiar) si tu niste parinti pensionari pe care trebuie sa ii ajuti.

   votul tau este egal cu cel al asistatului social pentru ca asa scrie in carticica fara de care base nu se duce nici la buda!
   si pentru ca si la americani, nemti si englezi, la tot UE si NATO, votul este egal pentru toti.
   • +3 (7 voturi)    
    :) (Miercuri, 12 decembrie 2012, 14:43)

    dr_bear [utilizator] i-a raspuns lui nellino

    Amice, nu sunt corporatist. Mai grav ,sunt doctor si lucrez 100% privat. Studiile mi le-am platit integral. Daca eu platesc 2-3 pensii ,tata plateste 15 ,pentru ca este un intreprinzator de succes ,tot in mediul privat. Si da prietene ,ridica-ne o statuie. NU ai idee ce rau poate fi fara noi!
    • +1 (3 voturi)    
     nu pleca (Miercuri, 12 decembrie 2012, 15:43)

     Andrei__ [utilizator] i-a raspuns lui dr_bear

     :) nu inca !
    • +3 (5 voturi)    
     :)) (Miercuri, 12 decembrie 2012, 16:18)

     sandraAAA [utilizator] i-a raspuns lui dr_bear

     Bravo pt tine si parintii tai..eu ii apreciez ff mult pe doctori.. Dar nu pot sa nu ma intreb, de unde si pana unde oamenii ca tine au votat ARD sau nu au votat nimic? Eu sunt socilog, si cred ca tocmai ai descoperit o metoda prin care sa stam la birou si sa facem statistici...de asta eram curioasa...Multumesc!
  • +1 (5 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 12 decembrie 2012, 14:42)

   [anonim] i-a raspuns lui dr_bear

   • +1 (5 voturi)    
    ? (Miercuri, 12 decembrie 2012, 15:44)

    Andrei__ [utilizator] i-a raspuns lui

    nu-i nimic de invatat, noi stim deja adevarul si ce urmeaza. urmeaza sa-l cunoasteti si voi.
  • 0 (4 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 12 decembrie 2012, 15:12)

   [anonim] i-a raspuns lui dr_bear

 • -4 (18 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 12 decembrie 2012, 14:08)

  [anonim]

  • +3 (13 voturi)    
   Prevestirile lui Brucan (Miercuri, 12 decembrie 2012, 14:32)

   J.C.Denton [utilizator] i-a raspuns lui

   Daca Ponta si Antonescu reprezinta democratia la care visam pe vremea lu' ceasca... mai bine sa nu mai am parte de ea niciodata, ia tu si portia mea!
   • -2 (6 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 12 decembrie 2012, 14:45)

    [anonim] i-a raspuns lui J.C.Denton

    • +2 (2 voturi)    
     habar nu ai (Joi, 13 decembrie 2012, 10:54)

     alexpro [utilizator] i-a raspuns lui

     ce inseamna democratia. Democratia inseamna si stat de drept, respectarea legilor si a drepturilor tuturor cetatenilor. NU inseamna ca majoritatea decide cu orice pret, incalcand constitutia si alte legi si drepturi fundamentale. Democratia se poate transforma foarte usor in demagogie.
 • +2 (8 voturi)    
  PDL (Miercuri, 12 decembrie 2012, 14:23)

  electron [utilizator]

  Eu nu vad aceste alegeri ca o victoria a USL ci ca o infrangerea PDL.
  PDL a pierdut pe mana lui. Profilul votantulu nu cred ca ii relevant au votat usl si bogati si saraci si educati si needucati si tineri si batrani in proportii similare cum au votat PDL.
  Si acuma de ce a pierdut PDL?
  Pentru ca atunci cand a venit la putere votantii s-a sperat ca ei vor fi alternativa, ei vor curata in sfarsit Romania de mizeria in care ne scaldam. Dar nu au facut asta, s-au scaldat in aceeasi mizerie in care s-a scaldat si partidele de la guvernarile anterioare, invatamantul este tot praf, santatea idem, justitia idem etc, pe scurt nu au facut nimic, au tinut tara pe linia de plutire si nu au lasat-o sa se afunde sa fie de mana cu Grecia, cu toate betele in roate puse de USL si au si reusit de bine de rau si 15% din electorat au apreciat acest lucru.
  Restul au vazut USL=ARD=aceeasi mizerie, s-au saturat de taieri si au votat cu burta, burta a zis voteaza USL, altceva nu a mai contat
  • +1 (3 voturi)    
   Doctore Bear (Miercuri, 12 decembrie 2012, 15:29)

   victordragos [utilizator] i-a raspuns lui electron

   ...iti permiti sa numesti profesorii `javre asistate social`...Rusine!
   Eu am pe mama profesor si sotia educatoare(la privat)...Pot sa afirm cu tarie ca sunt doua profesioniste adevarate in meseria lor...si mai cunosc destui ca ele...nu se plang atat de mult ca tine...sunt multumite cu cat castiga, gratie contributiei celor ca tine!
   Sa inteleg ca tu ai fost autodidact? Consideri ca faci prea mult pt.tara si tara nu face pt tine???Nu te mai lamenta atat...
   Lumea cunoaste destui inteligenti care s-au dovedit a fi raul personificat...
   Ce conteaza profilul alegatorului???Votul este EGAL,DIRECT, SECRET si LIBER EXPRIMAT!
   Nu va convine?Pai sunt oameni care au murit pt.asta...pt votul femeilor, al tuturor oamenilor, indiferent de studii, profesie,sex etc.
   Si tu vrei sa ne intoarcem in Evul Mediu...Intr-adevar ai merita o statuie, dar pt altceva...
 • +2 (2 voturi)    
  hipster (Miercuri, 12 decembrie 2012, 14:42)

  Runner [utilizator]

  Remarca "hipster care o arde in centrul vechi" e folosita de autor doar sa dea un titlu acestui articol foarte interesant si oricum nu cred ca este foarte fericita
 • -1 (3 voturi)    
  Profil (Miercuri, 12 decembrie 2012, 14:56)

  Trojan.H [utilizator]

  Hot, smecher, pensionat pe caz de boala, fost pcr/militie/secu, mincinos, pervers, lenes, diploma de "revolutionar", atirnator, educat/ticalos, analfabet/naiv.
 • 0 (4 voturi)    
  E nevoie de o schimbare adevarata (Miercuri, 12 decembrie 2012, 15:03)

  Otto.Brekner [utilizator]

  Cum spunea si altcineva aici: nu ma simt reprezentat in nici un fel in rezultatele acestor alegeri.

  Rezultatele nu sunt o surpriza, ci o reflectie a dezbaterilor publice din ultimii doi ani. Dezbateri in care nu m-am regasit si nu m-au reprezentat in nici un fel, fiind vorba despre bugetari, pensionari si categoriile asistate social.

  Cei care lucreaza in economia reala, cei care contribuie prin munca la veniturile celor mentionati mai sus, nu au fost prezenti pe agenda televiziunilor si nici a partidelor politice, indiferent de culoare si orientare.

  Regula 80/20 (I know, corporate speak) se aplica si aici, dar daca noi platim de ce sa nu conteze mai mult ce avem noi de spus?
 • -1 (3 voturi)    
  Viitorul (Miercuri, 12 decembrie 2012, 15:06)

  StefanUrziceanu [anonim]

  este al partidelor gen PP-DD la modul alarmant de degradare a nivelului de educatie a celor tineri, tinerii prosti vor fi batranii prosti plus copii lor la fel ca ei :(.
  Din pacate romanii nu vor sa se implice si lasa politicienii sa-si bata joc de ei.
 • -2 (4 voturi)    
  E nevoie de schimbare! (Miercuri, 12 decembrie 2012, 15:17)

  Otto.Brekner [utilizator]

  Cum spunea si altcineva aici: nu ma simt reprezentat in nici un fel in rezultatele acestor alegeri.

  Rezultatele nu sunt o surpriza, ci o reflectie a dezbaterilor publice din ultimii doi ani. Dezbateri in care nu m-am regasit si nu m-au reprezentat in nici un fel, fiind vorba despre bugetari, pensionari si categoriile asistate social.

  Cei care lucreaza in economia reala, cei care contribuie prin munca la veniturile celor mentionati mai sus, nu au fost prezenti pe agenda televiziunilor si nici a partidelor politice, indiferent de culoare si orientare.

  Regula 80/20 (I know, corporate speak) se aplica si aici, dar daca noi platim de ce sa nu conteze mai mult ce avem noi de spus?
  • +1 (3 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 12 decembrie 2012, 15:40)

   [anonim] i-a raspuns lui Otto.Brekner

  • 0 (2 voturi)    
   D-le Otto (Miercuri, 12 decembrie 2012, 18:45)

   victordragos [utilizator] i-a raspuns lui Otto.Brekner

   ...vi se pare ca pensionarii nu platesc???
   Au platit cu varf si indesat!...si nu in bani, ca ar fi fost bine sa fi platit doar in bani!...ci in ani de lipsuri, dictatura, teroare si ce ai mai citit prin cartile de istorie(daca citesti!)...
   Este vina lor ca s-au nascut in comunism si dupa 90 au trait intr-o cu totul alta lume???
 • +2 (4 voturi)    
  Aiureli si mistificari (Miercuri, 12 decembrie 2012, 15:24)

  hahahaha [utilizator]

  Citez "Profilul votantului ARD: barbati si femei in egala masura, persoane cu virste cuprinse intre 31 si 60 de ani, absolventi de liceu si facultate din mediul urban si cu precadere din Bucuresti ".
  Lasati mai vrajeala , ca in Bucuresti am vazut clar care este aderenta Pedeleului (Scz ARD).
 • 0 (4 voturi)    
  Explicatie (Miercuri, 12 decembrie 2012, 15:24)

  KostasP [utilizator]

  Nu toti care vorbesc romaneste si au buletin inseamna ca sint obligatoriu romani. Din pacate in Romania mai sint f putini romani. Majoritatea au fost exterminati in perioada comunista iar cei care au scapat au ales sa emigreze. In prezent populatia majoritara a Romaniei este formata din persoane fara etica morala si bun simt si in mare parte tiganizata si "smecherizata". De aceea avem aceste rezultate.
  • +3 (3 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 12 decembrie 2012, 15:44)

   [anonim] i-a raspuns lui KostasP

 • +3 (5 voturi)    
  Totusi... o critica la articol? (Miercuri, 12 decembrie 2012, 15:42)

  Ankasch [utilizator]

  In articole citate nu scrie nicaieri ca "1/3 din Tigani au votat cu PPDD / USL". De unde aceasta informatie care scrie mare in articol si pe catcher de pe site??!

  De altfel cred ca I.R. n-a auzit de cuvantul Rom si de political correctnes...
 • +2 (4 voturi)    
  Grea aritmetica asta (Miercuri, 12 decembrie 2012, 15:49)

  TNour [utilizator]

  Cred ca articolul nu are legatura cu graficul:
  -acolo votantii USL sunt exact 59% fie barbati fie femei... se intelege ca autorul face referire la femeile din cercul sau de cunoscuti ;
  -idem pentru nivelul de pregatire
  - o treime din tigani au votat PPDD , 44% USL (mai putin decat 59% media nationala)si restul ARD: deci daca peste 20% au votat ARD iar media nationala a ARD a fost 16-17% se deduce ca in acest procent se gaseste o fractie de tigani mai importanta decat la USL si ceva mai mica decat la PPDD.
  Eu inteleg partizanatul politic al autorului si este normal sa sustina pe cine doreste el, dar se face de ras scriind asemenea articole, pentru care nu-l putem suspecta de inteligenta. Sa fie acest mod de evaluare si una dintre cauzele "succesurilor" ARD-ului in competitia electorala?
 • +1 (3 voturi)    
  solutia e Votul anticipat si prin corespondenta. (Miercuri, 12 decembrie 2012, 16:39)

  vindicomvs [utilizator]

  Cum se intampla in tarile civilizate.
  Asa va putea vota si diaspora si nici nu va obliga lumea sa stea acasa in duminica in care sunt alegerile. Obama a votat cu 2 sapt inainte de data alegerilor. La noi de ce nu s-ar putea asta?
 • 0 (0 voturi)    
  votul sa fie obligatoriu (Joi, 13 decembrie 2012, 8:48)

  Nichi [utilizator]

  De ce trebuie sa decida pentru toti romanii numai 4-5 milioane de votanti? Este dreptul la vot un drept democratic castigat? Atunci de ce sa nu ne prezentam toti si sa ne exprimam parerea? Pentru ca daca nu esti de acord cu un partid sau altul poti sa te exprimi si prin anularea votului dar sa fii prezent. Ori treisferturi din votanti nu s-au prezentat la vot. Si atunci de ce sa hotarasca pentru ceilalati si pentru viitorul copiilor nostrii, numai un sfert din votanti?
 • +1 (1 vot)    
  ARD a pierdut, nu USL a castigat (Joi, 13 decembrie 2012, 9:57)

  Fanfan la tulipe [utilizator]

  La aceste alegeri a fost un vot clar negativ, dar nu contra lui Basescu, asa cum se vehiculeaza, dovada ca cei care au votat in vara contra presedintelui nu toti (ci mult mai putini!) au votat la parlamentare USL...
  ARD a pierdut pe mana PDL care nu a stiut sa-si faca curat in propria ograda si nu a avut o viziune economica coerenta. Motivele pt. care a pierdut PDL sunt urmatoarele :
  - scaderea salariilor bugetarilor (chiar daca poate a fost o masura necesara, nu multi o inteleg) in contradictie cu mentinerea salariilor nesimtite din regiile autonome
  - impozitul forfetar (a pus pe butuci mii de firme mici care astfel au dat nastere la mii de someri si nu au mai facut rulajul firmelor mai mari)
  - marirea TVA
  - blatul cu bancile in ceea ce priveste OUG 50 privind creditele (in sensul de a nu se aplica celor in derulare)
  - taxa auto aberanta in ceea ce priveste modul de calcul si retroactivitatea pt. masinile inmatriculate pana in 2007
  - aroganta si nestiinta de a comunica cu poporul
  - neglijarea educatiei (desi s-au facut progrese majore cu bacalaureatul)
  - promovarea unor politicieni cu probleme de integritate


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by