Lumea a votat, exit poll-urile s-au facut si BEC-ul a anuntat rezultatele intr-un timp record. De aceasta data, controversele legate de exit poll-uri sunt (sau ar trebui sa fie) mai putin numeroase intrucit majoritatea institutelor care au facut exit poll-uri au avut rezultate notabile, scrie Catalin Augustin Stoica, directorul Centrului de Sociologie Urbana si Regionala (CURS), care a oferit exit-poll-uri in seara alegerilor pentru TVR, pe blogul sau, analizand profilul votantului fiecarei formatiuni politice. La randul sau, Mirel Palada, directorul Companiei de Cercetare Sociologica si Branding, care a oferit exit-poll-uri Antenei 3, publica pe blogul sau o galerie cu profilul votantilor, semnaland: "O treime din tigani au votat cu PP-DD".

Profile vot - Votanti USLFoto: turambarr.blogspot.ro

In cele ce urmeaza, prezint profilele votantilor din 9 decembrie 2012. Citeva precizari: sondajele la iesirea de la urne reprezinta singura ocazie cind pot fi studiati efectiv alegatorii. Exit poll-urile permit doar studierea celor care s-au prezentat la vot. Stiu, pare un truism, dar am vazut zilele astea la diverse televiziuni discutii de genul “de fapt, electoratul de centru-dreapta este mult mai mare” sau “cei de stinga la nivel national sunt mult mai multi.” Or fi, dar eu (sau alti colegi care au coordonat exit poll-uri) nu ne putem referi decit la sustinatorii unor partide sau aliante politice care au iesit efectiv la vot. Potentialul dreptei sau al stingii la nivel national poate fi estimat, cu anumite marje de eroare, prin alte tipuri de sondaje decit cele de la iesirea de la urne.

In al doilea rind, exit poll-urile de la aceste alegeri au fost marcate de un fenomen inedit ca amploare. Este vorba de ponderea mare de refuzuri de a raspunde la intrebari; in cazul nostru, refuzurile au variat dramatic de-a lungul zilei intre 15 si 20%. Motivele acestor refuzuri sunt numeroase si amintesc aici doar doua: 1) “spirala tacerii” – tendinta sustinatorior unor partide nepopulare de a trece sub tacere optiunile de vot, din teama de izolare ori stigmatizare sociala; 2) teama generata de mediatizarea excesiva a investigatiilor intreprinse de procurori cu privire la posibile fraude de la referendumul din vara. In fine, stiu ca si alti colegi s-au confruntat cu un numar mare de refuzuri de a raspunde la chestionare si din acest punct de vedere performantele estimarilor sunt absoult laudabile.

In al treilea rind, profilele prezentate mai jos se bazeaza pe rezultatele unor teste de asociere si sunt semnificative sub raport statistic. Pentru nespecialişti, “asociere semnificativă sub raport statistic” înseamnă că asocierea dintre variabile socio-demografice si vot nu este întîmplătoare ci indică existenţa unei structuri (ori a unei relaţii) consistente între acestea.

Profilul votantului USL: femei, persoane cu virste de 61 de ani si peste, votanti cu nivel scazut de scolaritate (i.e., mai putin decit liceul), rezidenti in Muntenia, Moldova si Bucuresti. In exit poll-ul nostru nu am avut intrebari care sa ne permita distinctia dintre votantii PSD si cei ai PNL, PC sau UNPR. (Nu am inclus aceste intrebari datorita resurselor de timp si financiare limitate si mai ales datorita faptului ca am dorit sa evitam refuzurile pe un fundal general de suspiciune din partea respondentilor/votantilor.) Din sondajele anterioare in care am avut si intrebari referitoare la optiunile pe partide in cadrul USL, reiese clar faptul ca aceasta alianta politica este aidoma unui cuplu ciudat: ea, o batrina de la tara si el, un hipster care o arde prin Centrul Vechi. Mai exact, sustinatorii PSD sunt rezidenti in mediul rural, Moldova, Muntenia, persoane cu virste de 61 de ani si peste si cu un nivel de scolaritate redus, pensionari si alte persoane inactive, persoane cu venituri lunare sub medie. Sustinatorii PNL sunt tineri, rezidenti din mediul urban, absolventi de facutate si persoane cu venituri peste medie.

Profilul votantului ARD: barbati si femei in egala masura, persoane cu virste cuprinse intre 31 si 60 de ani, absolventi de liceu si facultate din mediul urban si cu precadere din Bucuresti (tratat ca o regiune distincta in schemele de esantionare).

Profilul votantilor PP-DD: tineri (sub 30 de ani) dar si virstnici (61 de ani si peste), persoane cu nivel de scolaritate scazut, rezidenti in mediul rural si in Muntenia (sudul tarii). Este deosebit de interesanta categoria tinerilor care voteaza cu PP-DD-ul si ar merita o analiza separata si mult mai complexa decit mi-am propus aici si decit mi-o permit datele acestui exit poll.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Catalin Stoica.

Vezi galeria foto cu profilurile votantilor pe blogul Turambar