Liderii filialelor Partidului Liberal din judetele Salaj, Harghita si Cluj, co-presedintii USL Bistrita-Nasaud, precum si liderii filialelor PSD din Cluj si Mures s-au declarat impotriva cooptarii UDMR la guvernare. La randul sau, liderul PNL Covasna a vorbit despre "teama ca se va lua o decizie peste capul nostru in ceea ce priveste UDMR" si ca Victor Ponta s-a grabit cand a anuntat ca incepe discutiile cu UDMR pentru formarea unei majoritati constitutionale.

"Atata timp cat exista o majoritate in Parlament, asteptarile oamenilor sunt ca sa se faca o guvernare lasand UDMR-ul de-o parte, chiar daca in guvernele in care ne-a mai fost alaturi UDMR-ul a fost considerat un partener serios. Din punct de vedere politic, cred ca la acest moment guvernarea ar trebui sa se faca fara UDMR. Si asta si pentru ca, dat fiind rezultatele actuale, cineva trebuie sa mai faca si opozitie. Altfel ne putem trezi - ceea ce ar fi periculos pentru democratie - chiar fara o opozitie", a declarat luni, pentru Agerpres, liderul liberal din Salaj, Radu Capilnasu.

Capilnasiu a adaugat ca, in conditiile in care s-ar putea ca ARD sa se destructureze, maghiarii sunt singurii care pot face o pozitie serioasa. "Pana la urma discutam si de opozitie serioasa, nu numai de 'gasit nod in papura' cu tot dinadinsul. S-a creat o cutuma din a face o pozitie distructiva, nu constructiva. Vad opozitie atunci cand vii si propui solutii, nu numai critici. Asta e valabil pentru toata lumea, dar cel care-a generat-o si a imprimat foarte mult acest trend a fost tocmai PDL-ul".

Presedintele PNL Salaj a subliniat ca el crede ca UDMR ar trebui sa fie in opozitie, chiar daca la nivel local exista un parteneriat care functioneaza chiar bine.

Presedintele PNL Harghita, Stelu Platon, considera ca ar fi o eroare cooptarea UDMR in viitorul guvern in contextul majoritatii confortabile a USL in Parlament. Stelul Platon a declarat luni, pentru Agerpres, ca e vorba mai mult de o posibilitate decat de un lucru cert si a reamintit faptul ca UDMR doreste modificarea articolului 1 din Constitutie si se opune variantei de regionalizare a USL.

"Personal nu vad ce ar mai putea sa faca UDMR la o eventuala alta majoritate. Mai ales ca noi stim foarte clar ca (...) UDMR este impotriva articolului 1 din Constitutie si la fel de impotriva va fi pe varianta de regionalizare, pe cele opt regiuni. Au facut public ca ei doresc Tinutul Secuiesc, ori aceste doua lucruri sunt inacceptabile, cred eu, pentru actuala majoritate si in general pentru clasa politica. Eu cred ca e mai mult o furtuna intr-un pahar cu apa, pentru ca, repet, nu exista o data, nu exista o oferta concreta. (...) Deci, in ce priveste atitudinea electoratului liberal si nu numai, in general a electoratului din Ardeal, cred ca cooptarea UDMR-ului in Guvern ar fi o eroare in contextul acesta al unei majoritati foarte confortabile a USL", a spus Stelu Platon.

Acesta este de parere ca premierul Ponta a exprimat o intentie in contextul unei bune colaborari cu opozitia.

Presedintele PNL Cluj, senatorul Marius Nicoara, nu considera potrivit ca UDMR sa fie cooptata la guvernare. El a declarat, luni, pentru Agerpres, ca poate fi insa posibila o colaborare parlamentara pentru legile mai importante.

"Din declaratia d-lui prim-ministru Victor Ponta nu am inteles ca ar fi vorba de participarea efectiva in guvern, ci colaborare cu guvernul si coalitia majoritara pentru schimbarea Constitutiei si alte legi importante pe care aceasta tara le are, nu neaparat portofolii. Eu cred ca la ora actuala USL prin redistribuire va depasi cu mult 60%, deci nu ai nevoie de sustinere a guvernului pe aceasta linie. E nevoie de o colaborare fireasca, dealtfel, cum o sa avem si cu minoritatile. USL nu are nevoie acum de impartit portofolii, pentru ca este clar majoritara. Logic nu exista necesitatea cooptarii UDMR in guvern", a subliniat Nicoara.

La randul sau, presedintele PSD Cluj, Remus Lapusan, spune ca el si colegii sai nu sunt de acord cu intrarea UDMR la guvernare. El a declarat, luni, pentru Agerpres, ca UDMR a sustinut guvernul care a taiat salariile si pensiile.

"Cred ca este o problema foarte sensibila si trebuie sa fiu sincer si sa spun ca impreuna cu colegii mei din organizatie nu doresc ca UDMR sa intre la guvernare. In acelasi timp, eu cred ca intrarea la guvernare e prea mult spus si ar putea fi vorba de o eventuala colaborare cu UDMR, pentru ca, sa nu uitam, in ultimii ani, UDMR a fost cel care a sustinut guvernul care a taiat pensiile si salariile. In acelasi timp, trebuie sa discutam si cu cei din UDMR si sa vedem ce doresc si pe ce principii ar vrea sa aiba cu noi o viitoare colaborare. Mie mi se pare mult spus intrare la guvernare", a subliniat Lapusan.

Presedintele PSD Mures, deputatul Vasile Gliga, a declarat presei, luni, ca ar prefera formarea unei majoritati parlamentare cu grupul minoritatilor nationale si nu cu UDMR, intrucat acest fapt ar pune organizatia locala intr-o lumina proasta in fata electoratului.

"Pornind de la ideea ca totdeauna liderii au dreptate, cred ca dupa formarea Parlamentului, majoritatea poate face niste calcule, daca ar putea merge impreuna cu minoritatile. Eu personal as prefera grupul minoritatilor in locul UDMR. Pentru oamenii din Ardeal e o problema, oamenii au mers la vot masiv, ne-au dat o majoritate si va fi foarte greu sa-i lamurim, daca se va face alianta cu UDMR", a aratat Gliga.

Liderul PSD Mures a spus insa ca, daca la varf se va decide formarea majoritatii cu UDMR, atunci organizatia judeteana va trebui sa accepte.

Copresedintii USL Bistrita-Nasaud, Emil Radu Moldovan (PSD) si Ioan Tintean (PNL), au declarat, luni, intr-o conferinta de presa, ca nu sunt de acord cu intrarea la guvernare a UDMR alaturi de USL. Cei doi au anuntat ca ar sustine doar o colaborare pe plan parlamentar sau cu faptul ca Uniunea sa obtina prefecti in anumite zone, potrivit Mediafax, citat de TVR News.

"Nu sunt de acord ca UDMR sa fie intr-o alianta de guvernare cu USL. Colaborarea cu UDMR in Parlament mi se pare una corecta, dar cetatenii ne-au dat o majoritate sanatoasa si cred ca ar trebui sa guvernam fara UDMR. Votul meu in Comitetul Executiv (al PSD -n.r.) va fi impotriva unei astfel de aliante. O colaborare parlamentara cu UDMR mi se pare corecta. Vorbim de modificarea Constitutiei, de reorganizare administrativa, dar nu de prezenta UDMR la guvernare", a afirmat Moldovan.

"Cand numesti prefecti sau subprefecti de la UDMR, inseamna ca te afli intr-o forma de colaborare cu UDMR. Poate din acest motiv s-a gandit si premierul Victor Ponta ca nu poate exclude acest lucru si cam pe aici se va reduce, cred eu, colaborarea cu UDMR. In ce priveste intrarea lor la guvernare, si eu, ca si Emil Radu Moldovan, in aceasta etapa, sunt impotriva sa avem in Guvern ministri UDMR", a spus si Tintean.

Liderul PNL Covasna, Marius Obreja, felicita UDMR pentru ca a intrat in Parlament, insa sustine ca organizatia pe care o conduce se teme ca se va lua o decizie in privinta guvernarii cu Uniunea fara sa fie consultata, cu toate ca reprezentantii ei sunt cei care traiesc si muncesc alaturi de maghiari, transmite Mediafax.

Presedintele PNL Covasna, Marius Obreja, a declarat luni ca, in opinia sa, Victor Ponta s-a grabit cand a anuntat ca incepe discutiile cu UDMR pentru formarea unei majoritati constitutionale.

"A fost o declaratie pripita, suprinzatoare, facuta fara o consultare prealabila", a spus Obreja.

Liderul PNL Covasna considera ca aceasta problema trebuie discutata "temeinic" in cadrul USL si nu ar trebui luata nicio decizie fara consultarea liderilor din Covasna si Harghita.

"Felicit candidatii UDMR pentru ca au asigurat reprezentarea comunitatii maghiare in Parlament, dar de aici pana la o alianta este nevoie de discutii temeinice. Temerea PNL Covasna, dar cred ca si a colegilor din Harghita, este ca se va lua o decizie peste capul nostru, a celor care traim si muncim aici impreuna cu maghiarii", a conchis Obreja.

  • Declaratiile vin dupa ce premierul Victor Ponta a declarat duminica seara, la Targu Jiu, ca USL va incepe discutiile cu UDMR pentru formarea unei majoritati parlamentare. Ponta a precizat ca a vorbit la telefon cu presedintele UDMR, Kelemen Hunor, pe care l-a felicitat pentru rezultatul obtinut in alegerile parlamentare, conform exit-poll-urilor. Ulterior, intr-o interventie la Antena 3, Victor Ponta a adaugat ca a discutat si cu copresedintii USL Crin Antonescu si Daniel Constantin si au stabilit sa faca alianta cu o forta politica cu care "de multe ori am fost aliati, de multe ori am fost adversari", dar care reprezinta o importanta minoritate in Romania.

Liderul PNL Crin Antonescu a declarat luni dimineata sa inca se poarta discutii cu Uniunea Democrata Maghiara din Romania, formatiune cu care nu s-a stabilit inca incheierea unei aliante. Antonescu a declarat in cursul zilei de luni ca USL nu are nevoie de UDMR pentru a trece viitorul Guvern de Parlament sau sa modifice Constitutia, punctand ca se doreste un alt tip de abordare privind temele mari de constructie, transmite Agerpres.

"Nu avem nevoie - cum au inteles gresit unii - nici de UDMR, nici de altcineva ca sa trecem un Guvern prin Parlament, ba chiar sa modificam Constitutia, intr-o forma sau alta, daca acest peste 66% din mandate, numarul acesta se confirma. Ideea este ca dorim - si acesta a fost principalul mesaj pe care premierul aseara l-a transmis in prima sa interventie - dorim un alt tip de abordare, o deschidere responsabila pentru temele mari de constructie, care se vor regasi in arhitectura noii Constitutii, dar nu numai. Sunt teme de durata, teme care pot excede durata, activitatea unui singur Guvern si am vrea ca aceasta constructie sa fie cat mai solida daca este posibil, sa asociem cat mai multi oameni care in Parlament reprezinta segmente importante ale societatii romanesti. Este foarte bine sa facem - avem un acord cu grupul minoritatilor - aceasta discutie care se deschide cu UDMR si in legatura cu detaliile careia veti fi informati cand ele se vor finaliza", a spus Antonescu intr-o conferinta comuna a liderilor USL.

Reactii de impotrivire au venit si de la liberalii Norica Nicolai, Puiu Hasotti si Gigi Becali.