Presedintele Traian Basescu nu mai are la dispozitie, in afara recunoasterii infrangerii de la alegerile legislative, decat "optiunile nucleare", una dintre ipotezele vehiculate "pe surse" fiind aceea ca seful statului sa incerce sa demonstreze ca Victor Ponta ar fi agent acoperit in cadrul unui serviciu secret, scrie Vocea Rusiei.

Rezultatele scrutinului de duminica arata o victorie foarte clara a USL, dar principala batalie politica inca nu s-a terminat. Traian Basescu trebuie sa decida daca va continua lupta sau se va resemna in fata votului popular si-l va nominaliza pe Victor Ponta pentru functia de premier.

"Ce ar mai putea sa faca Traian Basescu in conditiile unei victorii clare a USL? De fapt, in afara recunoasterii infrangerii, i-au ramas la dispozitie doar 'optiunile nucleare'. (...) Orice solutie viabila trebuie sa presupuna crearea unei situatii in care numirea lui Victor Ponta in functia de premier sa devina inacceptabila din punct de vedere legal si din perspectiva 'parteneriatelor strategice' pe care la are Romania", scrie autorul articolului "USL a castigat alegerile. Ce urmeaza", Valentin Mandrasescu.

Potrivit acestuia, "'pe surse' deja se vehiculeaza intens ipoteza conform careia Traian Basescu si-ar fi pregatit o 'solutie-bomba'": "Intr-un timp foarte scurt se va vedea daca presedintele va utiliza aceasta 'optiune nucleara'. Presedintele poate incerca sa demonstreze, cu documente mai mult sau mai putin credibile, faptul ca Victor Ponta ar fi un agent acoperit din cadrul unui serviciu secret, facandu-l astfel incompatibil cu functia de premier. In acest caz, Traian Basescu va avea si o scuza perfect plauzibila pentru neutilizarea acestei informatii in campania electorala: trebuia vazut daca USL il va nominaliza pe Victor Ponta pentru functia de premier".

Vocea Rusiei nu exclude "in totalitate" posibilitatea ca "o asemenea manevra sa fie sprijinita chiar de unul dintre sefii serviciilor secrete, mai ales in conditiile in care cel putin unul dintre liderii USL s-a remarcat ca un critic vehement al implicarii politice ale unor servicii secrete".

"Daca statutul de 'agent acoperit' al lui Victor Ponta va fi 'confirmat' de unul dintre sefii serviciilor, USL va ajunge intr-o situatie destul de dificila", noteaza autorul editorialului.

Acesta afirma insa ca "este foarte posibil ca aceasta 'optiune nucleara' a presedintelui Basescu sa fi fost luata in calcul de strategii USL inca de la inceputul campaniei electorale si 'antidotul' a fost pregatit din timp".

"Incepand de la publicarea interceptarilor telefonice pe linia Blejnar-Basescu, a devenit clar ca o parte din servicii l-a tradat pe Basescu si a inceput sa livreze 'marfa' pentru USL. Siguranta cu care Victor Ponta a vorbit despre statutul de ofiter al lui Traian Basescu spune multe in acest sens. Intr-un fel, Traian Basescu este pus in fata unei alegeri dificile: fie il nominalizeaza pe Victor Ponta pentru functia de premier, fie lupta pana la capat, dar atunci vor fi puse in circulatie marturiile fostilor 'colegi de serviciu', insotite probabil si de niste 'documente doveditoare'", argumenteaza el.

"In aceste conditii, cea mai probabila evolutie a evenimentelor este una total pasnica, nici unul dintre jucatorii mari nefiind pregatit pentru un razboi politic de o asemenea intensitate. Victor Ponta va deveni premier, iar Traian Basescu va ramane cu speranta ca o adancire inevitabila a crizei economice va eroda capitalul electoral al USL", incheie acesta.