"Procesul verbal al BEC arata care sunt competitorii; PSD nu candideaza, nici PNL, candideaza USL. Poate ca Basescu doreste sa invite la consultari filiala din Gorj a PSD sau pe cea din Sectorul 1 a PNL?!
Exista insa un remediu la acest posibil "smen" prezidential: procedura suspendarii pentru cel care, eventual, nu ar respecta regulile statului de drept si Constitutia Romaniei.
PS. Sper ca ambasadorii UE si cei ai NATO au fost informati despre aceasta tentativa de incalcare a Constitutiei", potrivit unui articol postat pe blogul fostului prim ministru, care se afla in prezent in penitenciarul Jilava.
Acesta porneste de la afirmatia facuta de Traian Basescu - "Am o mare rugaminte: cititi legea partidelor, coroborati cu Constitutia, ca sa putem vorbi aceeasi limba" si face o analiza a acestor texte.
Care sunt principalele argumente ale lui Adrian Nastase:
- Legea partidelor politice (legea nr. 14) a fost adoptata in 2003, in perioada "sistemului ticalosit", la initiativa unor deputati si senatori liberali (Valeriu Stoica, Andrei Chiliman, Puiu Hasotti, Radu F. Alexandru etc.) si cu amendamente ale guvernului pe care il conduceam. Aceasta lege a inlocuit Legea partidelor politice din 1996.
- Capitolul V, intitulat "Asocierea partidelor politice", precizeaza ca "partidele politice se pot asocia pe baza unui protocol de asociere, constituind o alianta politica" (art. 28), care trebuie inregistrata la Tribunalul Bucuresti, la fel ca partidele, intr-un registru special.
- Conform art. 22 din lege, aliantele au personalitate juridica distincta de cea a partidelor componente. Art. 32 stabileste ca daca alianta politica se prezinta in alegeri cu liste comune, candidatii trebuie sa faca parte dintr-un partid politic membru al aliantei.
- Legea asimileaza deci alianta politica cu partidul politic (vezi art. 5, 20-22, 34, 35, 52).
- Chiar in expunerea de motive, din 2002, a grupului liberal, se mentioneaza, intre altele, ca s-a dorit ca "inregistrarea Aliantelor politice sa parcurga aceeasi pasi ca si inregistrarea partidelor politice". Sa nu-si mai aduca aminte Basescu de perioada in care se forma o celebra alianta - Alianta D.A. si interesul de a se statua clar asimilarea aliantelor politice cu partidele?
- Oricum, Emil Boc - ca lider al grupului PD - a sustinut aceasta forma a Legii si, in sedinta din 25 iunie 2002 si 27 iunie 2002, legea a fost adoptata la Camera, cu 209 voturi pentru si 40 impotriva (deputatii PRM). A existat, intr-adevar, o disputa - daca pot fi realizate si alte forme de asociere ale partidelor - cu formatiuni nepolitice. In final, s-a acceptat si aceasta forma de asociere, reglementata separat, in art. 32 al Legii.
- Conform art. 55, sunt asimilate cu partidele nu numai aliantele politice, ci si "organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care participa la alegeri".
- Legea nr. 14/2003 mai are insa un text - deosebit de interesant: "Daca niciunul dintre partidele politice participante la scrutin nu a obtinut majoritatea absoluta in Parlament, partidele politice cu reprezentare parlamentara pot constitui coalitii pentru asigurarea guvernarii. Coalitiile nu sunt supuse inregistrarii. Dar protocolul de constituire va cuprinde numai dispozitii privind asigurarea guvernarii si a sprijinului parlamentar". (art. 36)
- Avem deci doua situatii. Inainte de alegeri - constituirea de partide sau de aliante de partide iar dupa alegeri, coalitii de guvernare. Articolul 36 a fost textul pe care l-am invocat in 2004 pentru a forma guvernul, intr-o coalitie cu UDMR, desi exista si o alianta electorala (PSD + PUR). N-a mai fost cazul, pentru ca Basescu a santajat membrii UDMR si PUR cu organizarea de alegeri anticipate si, in acele conditii, au acceptat formarea unei coalitii cu Alianta D.A.
- Ideea de baza a art. 36 este aceea ca si daca nu exista o alianta politica anterioara alegerilor, dupa alegeri, poate fi formata o coalitie de catre mai multe partide parlamentare care sa prezinte un candidat de premier, existand majoritatea necesara.
- Traian Basescu vrea sa citim si textul art. 103 din Constitutie, care arata ca "Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament".
- Basescu doreste o lectura simplificata a Constitutiei, in sensul ca nu participa decat partidele politice in alegeri.
- Daca ar fi asa, atunci Legea partidelor, care asimileaza aliantele politice partidelor, ar fi neconstitutionala. Ar fi neconstitutionala si asimilarea UDMR cu un partid politic, UDMR fiind chemat totusi din cate imi aduc aminte, la consultari la Cotroceni.
- Evident ca o astfel de interpretare - manipulatorie - nu poate fi acceptata.
- Ea ar fi contrara si textului art. 40 din Constitutie: "Cetatenii se pot asocia liber in partide politice, in sindicate, in patronate si in alte forme de asociere".
- Pe de alta parte, competitorii in alegerile parlamentare, conform Legii nr. 35 din 13 martie 2008, pentru alegerea Cameri Deputatilor si a Senatului, sunt partidele politice; aliantele electorale (inregistrate la BEC, inainte de alegeri); aliantele politice ("asocieri intre partide politice pe baza unui protocol de asociere inregistrat la Tribunalul Bucuresti"); organizatiile cetatenilor apartinand monoritatilor nationale.
- Daca la alegeri candideaza si castiga USL ca alianta, pot fi invitate la consultari doar piciorul stand sau cel drept al candidatului care castiga sau pot fi invitati pe rand adidasii lor?
Clar?
Ia sa-l ignoram vreo 2-3 luni, mai ales la iesirea din puscarie, sa-l vedem cum se zgarie pe ochi ca nu-l mai baga lumea in seama.
Ce e mai grav, ca individu` asta e profesor de drept si cu alte cuvinte invata viitorii magistrati, avocati cum se fenteaza legea .
http://anticoruptie.hotnews.ro/stiri-anticoruptie-13757957-medicul-serban-bradisteanu-trimis-judecata-dna-pentru-favorizarea-infractorului-adrian-nastase.htm
Apropo, daca nu ai reusit sa impusti porcul, poate il tai! Acum vine ignatul!
Ia vezi, poate acum reusesti!
Pareri de la juristi?
Mazeta, Colonelul sau Gigi Kent sunt rugati sa nu posteze, dorim o dezbatere logica.
Satisfait?
2.Nimeni nu-ti garanteaza ca USL ramane valabil la o luna dupa alegeri. Din acest motiv tu pui stampila pe un om, nu pe USL. Ca daca tu voiai sa votezi " programul " era suficient ca sa ai in patrat scris doar "USL", tu si altii ca tine votau acesta alianta si USL-ul trimetea pe cine voia in Parlament. Dar nu e asa. Tu votezi omul si chiar daca USL se dezmembreaza , omul tau ramane in Parlament. Sesizezi diferenta ?
Legea e interpretata de Nastase asa cum ii convine. Nimic nou sub soare!
Stai ba in puscarie ca acolo este locul tau. Ai ajuns si mare ganditor politic. Sau aste este reconversie din talhar in om politic spalat?
Toata ziua vad titluri despre ce a mai scris, ca de citit am si alte lucruri de citit decat scrierile unui puscarias.
Cred ca ar trebui sa il puna sa faca si el ceva pentru tara asta cat sta acolo, si sa il duca la munca. Ca doar nu e la ospiciu acolo...
Halal puscarie.
Parca , gandindu-ma la Nastase , regret ca nu mai exista ocna in care puscariasii taiau la sare !Si vedeau lumina zilei dupa terminarea pedepsei.
Oare de ce sunt sigur ca nu ma intereseaza ce zice ASTA!!!
Va chema partidele, separat, la dialog.
Daca nu va proceda asa, tot Bombo va sari cu gura ca Basescu trebuie suspendat pt ca n-a respectat Constitutia.
Si pe de alta parte, nu inteleg de ce le este atat de frica de acele consultari se parate?
Basescu discuta cu PSD - PSD ii spune clar ca-l vor pe Ponta premier.
Dupa aceea, Basescu discuta cu PNL - PNL spune clar ca il vor pe Ponta premier.
Unde e problema?
N-au incredere unul in celalalt.
Ca ce chestie sa-i cheme Basescu pe Ponta si Antonescu impreuna, de manuta, din moment ce ei sunt sefii unor partide separate, distincte?
Bombo s-a trezit iar sa faca pe "oracolul" dar de fapt e doar "oracaitorul" din puscarie!
Problema e ca toata presa se inghesuie sa publice imediat toate "pârtzurile" trase de Bombo.
Hotnews nu face exceptie.
Ba se pare chiar ca se inghesuie sa prinda tot ce cuvanta oracolul de la Rahova.
Pana si ala cu morga isi ia 100% plusuri. Multi postaci pe aici ....
Asta e mort ca si persoana publica. De fapt in Romania se poate orice, nu m-ar mira sa ocupe si vreo functie publica dupa ce iese...
Ce poate să însemne coabitare civilizată şi stabilă dacă nu respecţi voinţa poporului şi nu ţii cont de prevederile constituţionale? Poate să existe coabitare civilizată şi stabilă fără respectarea Constituţiei şi a votului cetăţenilor care vin pe 9 decembrie? Cum poate fi gândită o coabitare stabilă şi civilizată dacă majoritatea în Parlament decide că Victor Ponta va fi prim-ministrul României şi tu te opui majorităţii din Parlament pentru că tu eşti Băsinescu şi nu vrea muschiul tau.
Pe cine crede el ca mai reprezinta in tara asta, dupa ce a fost demis de 87% din alegatorii romani, cand unicul gest de un minim bun-simt, nu mai spun de onoare ar fi fost o demisie imediata ?
In opinia lui de scelerat delirant, democratia si votul nu valoreaza nici cat o ceapa degerata, el pune prim-ministru si la guvernare pe cine vrea muschiul lui, il doare in curul lui marinaresc de cine castiga alegerile, de cine obtine votul poporului roman.
Pana la urma mitocanul insetat de alcool si mai ales de putere o sa o sfarseascal la fel ca Ceausescu daca se mai crede mult timp dictator african, cu toata sustinerea marilor puteri coloniale, carora le-a vandut tara pe o suta de ani ca sa-si salveze scaunul impotriva vointei poporului roman.
Oricum daca ai ajuns sa scrii aici inseamna ca nu esti complet pierdut! Continua sa citesti articolele si sa le povestesti prietenilor tai. Macar unu din voi poate intelege ceva pana la urma si o sa va explice la toti.
Speranta moare ultima
Si apoi cere-ti scuze pentru ce ai postat.
daca nu exista un partid care sa aiba majoritatea absoluta trebuie invitate la negocieri toate partidele; daca s-ar invita o alianta politica, care detine 50% + 1 locuri in Parlament, ce sens ar mai avea invitarea celorlalte partide ???
daca nu ar invita toate partidele la o negociere reala, presedintele ar trebui demis !
La acea data din ianuarie, PSD-ul va fi pe cai mari iar PDL-ul, in frunte cu iubitul conducator, spre lada de gunoi a istoriei.
Iar Nastase, cel mai bun prim ministru al ultimei jumatati de secol, va reveni in prim-planul vietii politice pentru ca Romania are nevoie de oameni instruiti si competenti.
Va asigur de tot respectul meu, domnule Adrian Nastase.
ai ma rabdare cu reclamatia, ca nu ati castigat inca :)