STIRE ACTUALIZATA Senatul a luat act, marti, de decizia Curtii Constitutionale si a constatat incetarea mandatului de senator a lui Mircea Diaconu. Potrivit Agerpres, Senatul nu a putut insa adopta o hotarare in acest sens, din lipsa cvorumului, in plen fiind prezenti doar 23 de parlamentari, cvorumul de lucru necesar fiind de 60.

Mircea DiaconuFoto: AGERPRES

La inceputul sedintei, presedintele Senatului, Crin Antonescu, a invocat decizia 972/2012 a Curtii Constitutionale, referitoare la sesizarea formulata de presedintele CSM privind existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre autoritatea judecatoreasca, reprezentata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe de o parte, si autoritatea legiuitoare, reprezentata de Senat, pe de alta parte, informeaza Mediafax.

"Suntem astazi in fata formalitatii de a inchide acest conflict printr-o hotarare a Senatului", a declarat Crin Antonescu.

Hotararea Senatului, prezentata plenului de catre presedintele Comisiei juridice, Toni Grebla, precizeaza ca - avand in vederea deciziei 3104 a ICCJ din 12 iunie 2012, dar si decizia CCR 972/2012, referitoare la sesizarea presedintelui CSM, privind existenta unui conflict juridic de natura constitutionala - Senatul ia act de incetarea mandatului de senator al lui Mircea Diaconu incepand cu data de 19 iunie si declara vacant locul de senator in Circumscriptia electorala 3 Arges, colegiul uninominal 1.

Agentia Nationala de Integritate (ANI) a solicitat marti conducerii Senatului sa ia act de existenta starii de incompatibilitate a liberalului Mircea Diaconu si sa constate incetarea de drept a calitatii de senator a acestuia, informeaza Agerpres.

"Senatul are obligatia de a lua act de existenta starii de incompatibilitate potrivit celor statuate prin sentinta din 16 septembrie 2011 a Curtii de Apel Bucuresti ramasa definitiva si irevocabila ca urmare a respingerii prin Decizia nr.3104/21 iunie 2012 a Inaltei Curtii de Casatie si Justitie si de a constata incetarea de drept a calitatii de senator a domnului Mircea Diaconu in temeiul art. 7, alin. 3 din Legea privind statutul deputatilor si al senatorilor", se arata in sesizarea ANI depusa la Biroul Permanent al Senatului.

ANI a solicitat Senatului sa dispuna "cu celeritate" aplicarea prevederilor legale, respectiv revocarea din functie a lui Mircea Diaconu pentru exercitarea concomitenta a demnitatii de senator si a functiei de director - manager al Teatrului "C.I. Nottara"..

Secretarul Senatului, Gheorghe David (PDL), a anuntat marti dimineata ca Biroul Permanent al Senatului a introdus pe ordinea de zi a plenului de marti punctul referitor la vacantarea postului de senator ca urmare a starii de incompatibilitate in care se afla liberalul Mircea Diaconu si a deciziei Curtii Constitutionale.

Gheorghe David si-a exprimat insa indoiala ca senatorii care vor participa la sedinta de plen vor putea asigura cvorumul necesar, mai arata Agerpres.

"Decizia BP este sa convocam plenul pentru ora 11,00. Se va tine cont de decizia CCR si se va un vot privind vacantarea postului de senator. S-a spus ca senatorii vor fi prezenti la sedinta, dar vom vedea la plen. Din punctul meu de vedere, e putin probabil", a declarat David.

Mircea Diaconu isi pierde mandatul de senator, dupa ce Curtea Constitutionala a admis sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii privind punerea in executare de catre Senat a hotatarii judecatoresti referitoare la incompatibilitatea politicianului.

In 31 octombrie, Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Curtea Constitutionala in vederea solutionarii conflictului juridic de natura constitutionala constatat in legatura cu refuzul Senatului de a pune in executare hotararea Inaltei Curti de Casatie si Justitie privind starea de incompatibilitate a lui Mircea Diaconu.

CSM arata in sesizare ca Senatul a refuzat sa puna in executare hotararea instantei prin care s-a confirmat, irevocabil, starea de incompatibilitate a senatorului PNL Mircea Diaconu.

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Curtea Constitutionala in cazul lui Diaconu la solicitarea Agentiei Nationale de Integritate.

ANI arata ca a solicitat in mod repetat Parlamentului sa dispuna cu celeritate aplicarea prevederilor legale, ca urmare a deciziei definitive si irevocabile din 21 iunie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, legata de starea de incompatibilitate a lui Diaconu.

In 27 ianuarie 2011, ANI a informat ca senatorul liberal Mircea Diaconu este in incompatilbilitate din decembrie 2008, in conditiile in care, pe langa calitatea de parlamentar, acesta ocupa si functia de director-manager al Teatrului "C.I. Nottara" din Capitala, functie de conducere specifica unei institutii publice locale. Ulterior, Diaconu si-a dat demisia din functia de director de teatru, iar parchetul a declansat o ancheta privind conflictul de interese in care s-a aflat parlamentarul.

In 21 iunie 2012, Inalta Curte de Casatie si Justitie a hotarat irevocabil ca senatorul Diaconu s-a aflat in incompatibilitate, iar ANI a solicitat Senatului sa puna in aplicare sentinta judecatoreasca.

Parlamentul a dat vot negativ, astfel ca forul magistratilor, Consiliul Superior al Magistratilor s-a adresat Curtii Constitutionale.

Curtea a admis ca este un conflict juridic de natura constitutionala, decizia sa fiind general obligatorie din momentul publicarii in Monitorul Oficial.

In urma deciziei Curtii Constitutional, plenul Senatului trebuie sa se intruneasca de urgenta si sa constate revocarea senatorului.