Presedintele Traian Basescu a declarat, intr-un interviu publicat luni de Evenimentul Zilei, ca modificarea legii sigurantei nationale prin proiectul de lege al Ministerului Justitiei care limiteaza atributiile SRI este o initiativa gresita in acest moment, ba mai mult decat atat, este in favoarea infractorilor, aratandu-se convins ca "doamna ministru Mona Pivniceru nu-si doreste acest lucru". Intrebat daca actuala putere face presiuni asupra SRI, Basescu a raspuns "categoric da", adaugand "nu numai Ion Stan ataca SRI".

Traian Basescu considera ca in urma unei astfel de modificari legislative "un mare numar de dosare penale aflate pe rolul instantelor ar fi afectate, probabil chiar intoarse inapoi la Parchete si, de asemenea, un important numar de dosare aflate in ancheta procurorilor ar fi lipsite de unele elemente de suport". "Oricum, a modifica acum legea sigurantei nationale este gresit si in favoarea infractorilor. Eu sunt convins ca doamna ministru Mona Pivniceru nu-si doreste acest lucru", a declarat seful statului.

Referindu-se la pozitia premierului Victor Ponta fata modificarea legii sigurantei nationale, care mai intai a afirmat ca nu este la curent cu "o asemenea intentie" pentru ca mai apoi sa arate ca nu este de acord cu ea, Basescu a declarat ca "imi este greu sa cred ca domnul Victor Ponta nu a fost la curent cu aceasta modificare. Este prea importanta [...] De asemenea, este greu de explicat faptul ca domnul Victor Ponta si doamna ministru Mona Pivniceru au ocolit CSAT, in conditiile in care discutam despre afectarea continutului unei legi care viza siguranta nationala".

Basescu despre desemnarea viitorului premier

In ceea ce priveste alegerile de duminica, Traian Basescu a declarat ca nu va transfera atributia numirii premierul catre partidul care va obtine majoritatea parlamentara. Totodata, seful statului a evitat sa spuna daca il va nominaliza pe Victor Ponta premier in cazul in care USl va obtine peste 50% din voturi.

"Nu va raspund legat de persoana domnului Victor Ponta, ci in principiu. Nu voi ceda responsabilitatea constitutionala de a desemna viitorul Prim-ministru catre un partid, indiferent cat de mare ar fi acesta. Semnificatia gestului ar fi mult prea puternica, iar actiunea grav neconstitutionala", a declarat Traian Basescu.

Intrebat daca anticipeaza o presiune exterioara pentru numirea lui Ponta, presedintele a aratat ca nu crede ca ar putea exista un demnitar european sau transatlantic care ii ceara sa renunte la unele responsabilitati constitutionale.

Basescu despre un eventual blat PSD - PDL

Intrebat daca exista o intelegere subterana intre PDL si PSD in aceasta campanie, Traian Basescu a spus "Categoric nu! S-ar descalifica si unii, si altii. Cel mult cred ca pot fi aranjamente la nivel local, pe cateva colegii spre rusinea celor care, eventual, le-au facut. Cu siguranta chiar cei care le-au facut nu-si vor respecta "aranjamentele". La nivel de partide este exclus".