Politica externa a Romaniei trebuie sa dea dovada de mai multa inventivitate pe viitor, a declarat Crin Antonescu, intr-un interviu acordat Agerpres, punctand ca tara noastra trebuie sa devina un membru al Uniunii Europene cu un cuvant cat mai greu de spus.

In opinia sa, statutul Romaniei de stat membru al NATO, apartenenta la UE si Parteneriatul cu SUA sunt obiective care trebuie continuate si trebuie sa capete si mai mult continut.

Crin Antonescu a subliniat ca Parteneriatul cu Statele Unite ale Americii trebuie dezvoltat, printr-o consolidare a relatiilor economice si a prezentei economice americane in Romania, dar si printr-o componenta de educatie si cercetare.

"In privinta UE vedem cu totii ca ne confruntam nu doar cu o criza economica, la nivelul intregii Europe, ci si cu niste ingrijorari de natura institutionala. Nu Romania a generat criza economica ce afecteaza intreaga Europa, nu Romania a generat indoielile care exista in multe tari europene in legatura cu functionarea actuala a institutiilor comunitare. Cred ca directia noastra de actiune trebuie sa fie aceea de a deveni un membru al UE cu un cuvant cat mai greu de spus. Nimeni nu se poate ambitiona, in mod realist, ca Romania sa aiba greutatea Germaniei sau a Frantei in UE. Cred ca putem foarte bine si foarte serios sa ne construim pas cu pas statutul unui membru respectat, important, pentru ca totusi suntem a saptea tara din UE, ca populatie cel putin", a afirmat liderul liberalilor.

El a spus ca politica externa romaneasca trebuie "sa dea dovada pe viitor de mai multa inventivitate, mai mult dinamism, de o capacitate mai mare de construire si exploatare a unor imprejurari".

"Politica externa a fiecarei tari inseamna folosirea imprejurarilor favorabile, plasarea in sisteme de aliante stabile sau conjuncturale care sa ii aduca avantaje, ori daca ne gandim numai la relatia intre diplomatie si economie, Romania trebuie sa-si construiasca temeinic si constant o politica externa prin care sa-si puna in valoare resursele si oportunitatile", a declarat Crin Antonescu.

Intrebat daca problema tezaurului Romaniei ar putea fi rezolvata prin intermediul unor discutii la nivelul istoricilor, asa cum a sugerat recent ambasadorul Rusiei la Bucuresti, Oleg Malghinov, presedintele PNL a precizat ca este necesara o rezolvare pe cale diplomatica a acestei chestiuni.

"Problema tezaurului este si una istorica, valoarea tezaurului este si una istorica, si o stie si ambasadorul Rusiei. Nu este singura dimensiune care ne intereseaza si de aceea eu cred ca, dincolo de discutia istorica, unde nu vad ce s-ar mai putea adauga si interpreta, cred ca lucrurile sunt clare, avem nevoie de o rezolvare diplomatica si practica a acestei probleme si de aceea discutia nu poate fi cantonata doar in simpozioane istorice, ci trebuie sa-si gaseasca rezolvare in institutii diplomatice, in formule prin care practic aceasta tema sa fie rezolvata in conformitate cu adevarul si drepturile istorice ale fiecarei tari", a aratat Antonescu.