Presedintele PNL, Crin Antonescu, copresedinte USL, a declarat, intr-un interviu acordat Agerpres, ca, din punctul sau de vedere, este de dorit cu prioritate ca Ministerul Finantelor sa revina liberalilor in situatia in care Uniunea va castiga alegerile parlamentare din 9 decembrie.

El a subliniat ca PNL are variante atat pentru Ministerul de Finante, cat si pentru Ministerul Sanatatii, in contextul in care actualii detinatori ai portofoliilor - Florin Georgescu si, respectiv, Raed Arafat - au anuntat ca nu doresc sa mai faca parte din viitorul Executiv USL, insa nu a dorit sa dea nume pentru aceste ministere.

"Nu ducem lipsa de variante, nu va pot spune nume acum sau nu vreau sa va spun un nume acum, pentru ca nu este normal sa rostesc public prea multe nume inainte ca discutia despre structura Guvernului sa fie gata, ca impartirea responsabilitatilor intre partide, pe ministere, sa fie gata si inainte ca premierul sa aiba un cuvant de spus in legatura cu aceste lucruri. PNL este interesat si pregatit cu variante, daca va fi cazul, pentru amandoua dintre aceste ministere si, din punctul meu de vedere, este de dorit cu prioritate ca Ministerul Finantelor, de pilda, sa revina PNL", a afirmat Antonescu.

Liderul liberalilor a sustinut si ca PNL este pregatit sa dea un premier, dar a punctat insa ca nu este cazul.

"PNL este pregatit sa dea nume pentru orice portofoliu si evident ca PNL, care va fi, fara indoiala, unul dintre cele mai importante partide parlamentare, ar putea avea variante si pentru premier. Nu este cazul acum si nu este niciun dubiu in legatura cu asta, deoarece PNL este angajat intr-o alianta politica in care a stabilit ca premierul va apartine PSD, si anume va fi presedintele PSD, Victor Ponta. Noi am facut si inainte de campania electorala si in campania electorala acest anunt, angajament public si nimanui, sper din PNL, in niciun caz mie nu-mi trece prin cap sa pacalesc alegatorii a doua zi dupa ce am spus niste lucruri foarte clare. Deci, nu este cazul acum. PNL va face parte dintr-un guvern condus de premierul Victor Ponta", a reiterat Crin Antonescu.

In ipoteza "pur teoretica" in care presedintele Traian Basescu ar nominaliza un prim-ministru liberal, presedintele PNL spune ca cel propus ar iesi in afara partidului. "Eu nu cred ca exista niciun membru al PNL care sa accepte o asemenea nominalizare din motivul pe care vi l-am spus si ca atare o asemenea ipoteza mi se pare nu imposibila, dar cu totul si cu totul improbabila. Daca asa ceva s-ar intampla, admitand pur teoretic, este evident ca acel om care ar accepta mandatul din partea lui Traian Basescu ar iesi in afara hotararilor pe care PNL, intr-un congres, le-a luat, ar iesi in afara angajamentelor pe care PNL si USL le-a luat fata de milioane de romani si in felul acesta ar iesi in afara partidului", a spus liberalul.

Crin Antonescu considera ca structura viitorului Guvern USL ar trebui sa fie cat mai putin costisitoare.

"Cred ca trebuie sa avem o structura a Guvernului cat mai putin costisitoare si capabila sa dea cat mai multa responsabilitate si capacitate de actiune fiecarui ministru. In sensul acesta, ideea premierului de a incerca o diversificare sau o compatibilizare a structurii guvernamentale din Romania cu structura Comisiei Europene este o idee corecta, in masura in care nu sporeste cheltuielile publice si in masura in care delimiteaza mai precis responsabilitatea fiecarui ministru. Daca premierul va face o propunere care sa raspunda acestor doua criterii o voi sustine", a afirmat presedintele PNL.

Liderul liberalilor a adaugat ca toti ministrii PNL din actualul Cabinet Ponta s-au achitat de misiunea lor intr-un "mod multumitor", aratand ca este posibil ca unii sa nu se mai regaseasca in viitorul Executiv.

"Este posibil ca unii dintre ei sa nu se mai regaseasca, posibil, pentru ca vom discuta despre o alta structura de Guvern, dar nu este deloc exclus ca toti ministrii actuali sa faca parte din viitorul Executiv", a spus Antonescu.