Europarlamentarul PDL Monica Macovei a sustinut o declaratie de presa joi, la Bruxelles, in care a prezentat o scrisoare primita de la unul din membrii Comitetului Consultativ din Parlamentul European care arata ca nu exista nicio plangere inregsitrata la PE impotriva ei, prin urmare nu se poate pune problema unei anchete ori a vreunei sanctionari. "Catalin Ivan, liderul eurodeputatilor PSD, a mintit in mod repetat atunci cand a sustinut in declaratii de presa facute in Romania ca as fi anchetata de o 'Comisie de etica' a Parlamentului European pe motiv ca as fi 'mintit si dezinformat', a declarat Monica Macovei.

"Nu sunt investigata sau verificata de nimeni si nu exista o 'Comisie de etica' in Parlamentul Europeana, asa cum a prezentat public Ivan. Scrisoarea pe care am primit-o ieri, 28 noiembrie 2012, de la unul din membrii Comitetului Consultativ din Parlamentul European arata negru pe alb ca Ivan a mintit, ca i se va cere socoteala si ca intregul Comitet va actiona in acest mod", scrie Monica Macovei pe blog.

Potrivit europarlamentarului, scrisoarea arata ca nu exista nicio plangere inregistrata la acest for impotriva Monicai Macovei, ca afirmatiile ca este cercetata sunt complet false si ca insinuarile privind o iminenta sanctionare a acesteia sunt in nefondate.

Documentul arata ca declaratiile liderul eurodeputatilor PSD cu privire la Monica Macovei reprezinta o "informatie falsa, acuzatie falsa si este de neacceptat".

"In mod evident, mincinosul domn Ivan, seful Delegatiei PSD din Parlamentul European, are sarcina de partid sa ma atace continuu si o face cu orice pret, inclusiv incalcand regulile Parlamentului si mintind opinia publica din Romania", sustine Monica Macovei solicitandu-le, totodata, liderilor PSD sa ii retraga sprijinul lui Catalin Ivan "pentru ca a compromis prin minciuni intentionate imaginea Romaniei in lume [...] Minciunile de notorietate ale lui Catalin Ivan afecteaza imaginea Parlamentului European si terfelesc din nou imaginea Romaniei pe plan extern. Schimbarea lui Ivan din functia de sef al Delegatiei PSD din Parlamentul European este imperativa."

Potrivit europeputatului PDL, colegii PSD-isti din PE "au datoria morala sa se delimiteze de mincinosul lor sef, dupa ce au trait rusinea de a-l avea pe Adrian Severin ca sef al Delegatiei PSD din Parlamentul European, filmat in timp ce cerea mita, dupa cum am vazut cu totii in presa".

Totodata, Monica Macovei i-a solicitat lui Catalin Ivan sa adreseze scuze publice "nu mie, ci intregului popor roman pentru ca l-a mintit si l-a facut de rusine in Europa".

Europarlamentarul PDL a transmis presei scrisoarea primita din partea europarlamentarului german Gerald Hafner, care a examinat cazul plecand de la informatiilor furnizate de Rainer Wieland, vice-presedinte PE. Potrivit documentului, "Comisia de etica" despre care a vorbit Catalin Ivan nu poate fi decat Comitetul consultativ privind conduita membrilor Parlamentului European, comitet care, potrivit europarlamentarului german, nu a inregistrat pana la ora actuala vreo plangere cu provire la cazul Monica Macovei. "Afirmatia ca acest Comitet ar 'analiza' sau 'investiga' cazul dumneavoastra este complet falsa", arata documentul.

Gerald Hafner arata in scrisoare ca, in conditiile in care nu s-au inregistrat acuzatii impotriva europarlamentarului roman, comitetul nu a fost nevoit sa demareze vreo o investigatie astfel incat nu pot exista nici sanctiuni. "Celelalte insinuari, publicate de o serie de ziare romanesti si facute sau repetate de eurodeputatul Catalin Ivan intr-o conferinta de presa, despre posibilele rezultate ale acestei 'investigatii' sunt complet nefondate. [...] Asadar, tot ce s-a spus despre astfel de actiuni impotriva dumneavoastra in cadrul 'Comisiei de etica' a Parlamentului European este informatie falsa, acuzatie falsa si este de neacceptat", arata politicianul german.

Autorul documentului precizeaza ca s-a adresat si a discutat cu membrii Comitetului consultativ despre acest caz. "Am informat Comitetul consultativ ca informatiile false aduse de oricare membru al Parlamentului despre munca in comisii sunt inacceptabile, iar Comitetul consultativ trebuie sa clarifice acest caz atat pentru a proteja adevarul, caracterul impartial si activitatile Comitetului, cat si pentru a va proteja pe dumneavoastra de acuzatii false", se arata in scrisoare.

Potrivit documentului, Comitetul consultativ a adoptat in totalitate aceasta pozitie si a transmis cate o scrisoare celor doi europarlamentari romani implicati: Monica Macovei si Catalin Ivan.

"Comitetul consultativ nu accepta sa fie folosit de membrii acestui for pentru dispute personalesau politice cu alti membri sau terte persoane. Noi lucram confidential, nepartizan si exclusiv pe baza Codului de conduita al acestui for, Parlamentul European", incheie Hafner.