Presedintele SPD, Sigmar Gabriel, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa sustinuta in comun cu omologul sau de la PSD, Victor Ponta, ca asteapta de la UE si de la cancelarul german, Angela Merkel, sa spuna clar ca partidul care castiga alegerile in Romania desemneaza si premierul, relateaza Mediafax.

"Ne bucuram ca sondajele arata bine, dar in cele din urma nu sondajele hotarasc, ci rezultatele alegerilor. De aceea, va tinem pumnii ca rezultatele sa fie bune si astepam ca rezultatele alegerilor sa fie respectate de toti actorii politici, incusiv de presedintele Romaniei. Asteptam de la Uniunea Europeana si de la cancelarul federal sa spuna clar ca partidul care a castigat alegerile va fi cel care va desemna premierul. Privim cu suspans asupra datei de 9 decembrie", a spus presedintele SPD, Sigmar Gabriel.

Oficialul german a precizat ca formatiunea sa doreste sa spijine partidul lui Victor Ponta in vederea alegerilor de la 9 decembrie, el aratand ca ceea ce uneste SPD si PSD este pozitia comuna referitoare la faptul ca o politica de austeritate nu ajuta la depasirea crizei economice nici in Romania nici in Germania.

"Romania a avut foarte mult succes sub guvernarea social-democrata inclusiv colaborarea cu liberalii in a restrange deficite. Ce ne trebuie e cresterea economica. Doar daca ne intoarcem pe calea cresterii economic in intreaga Europa vom reusi sa imbunatatim conditiile de trai. Este gresit atunci cand partidele conservatoare pledeaza pentru restrangerea cheltuielilor europene, care ar duce la mari dificultati economice nu numai in Romania, ci si in alte tari. De aceea il sustin pe Victor pe Ponta si partidul sau", a spus presedintele SPD, Sigmar Gabriel.

La randul sau, presedintele PSD Victor Ponta a precizat ca a discutat cu omologul sau german despre situatia politica din Europa, din cele doua tari, si despre cum sa isi coordoeze pozitiile politice in ceea ce priveste viitorul Europei.

"Am discutat inclusiv despre evolutiile politice de la criza politica din vara pana in prezent si ne bazam pe sprijinul familiei noastre politice ca dupa 9 decembrie vointa electoratului roman sa fie respectata in deciziile politice", a mai spus Ponta.