Ministrul Apararii Nationale, Corneliu Dobritoiu, a sustinut, luni, ca, odata cu modificarea Constitutiei, ar trebui sa se propuna si modificarea legii de functionare a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) si chiar denumirea acestei structuri, transmite Mediafax.

"Poate ne gandim sa-i schimbam si denumirea, ca nu doare", a spus el dupa ce a parasit conferinta "Securitatea nationala in societatea bazata pe cunoastere. Inteligence, cunoastere stategica si decizie", care a avut loc in Aula Academiei Romane.

Intrebat daca, in opinia sa, ar trebui modificata si componenta CSAT, Corneliu Dobritoiu a raspuns: "Componenta, nu stiu daca este cazul, dar oricum vom face analize, cred ca da, pentru ca atat timp cat democratiile occidentale au extins cadrul securitar prin includerea altor domenii - agricultura, mediul - institutiile respective nu sunt reprezentate la masa CSAT. Ori, daca aceste domenii sunt abordate de aliatii nostri cei mari, sunt considerate ca domenii de importanta strategica, ar trebui sa fie acolo".

Intrebat daca seful statului ar trebui sa aiba in continuare si rolul de presedinte al CSAT, Dobritoiu a raspuns: "Categoric da. Daca respectam prevederile actualei Constitutii, conform careia presedintele are atributii distincte in domeniul securitatii, apararii si politicii externe, categoric trebuie sa aiba si un instrument de lucru".

De asemenea, el a apreciat ca premierul trebuie sa fie in continuare vicepresedinte al CSAT, pentru ca el raspunde de exercitarea functiilor executive pe dimensiunea economica. "Resursele, de acolo vin, nu din alta parte", a subliniat demnitarul.

In opinia sa, CSAT ar trebui sa aiba grupuri de lucru, care sa se intruneasca ad-hoc si care sa faca expertize de categorii diferite la nivelul institutiilor reprezentate la masa principalilor membri, astfel incat sa faca evaluarile, asa cum se face "in lumea occidentala, in lumea democratica".

"Nu s-au facut astfel de evaluari, desi Ministerul Finantelor, prezent la masa reuniunilor, a fost de acord cu toate deciziile CSAT si apoi s-a constatat: 'Nu avem bani pentru domeniul respectiv'", a aratat Corneliu Dobritoiu.

"Altfel, suntem intr-un marasm. Daca cineva gandeste ca luam decizii pe care nu le putem finanta, ma rog...", a mai spus ministrul Apararii.