Presedintele PDL, Vasile Blaga, admite, intr-un interviu acordat ziarului Romania Libera, ca Alianta Dreptate si Adevar (ARD) se afla cu doua procente sub scorul PDL deoarece s-a constituit tarziu. "Era mai simplu daca ar fi intrat ei (n.r.Mihai Razvan Ungureanu si Mihail Neamtu) in PDL asa cum a intrat dl Papahagi, pentru ca am avut o problema cu promovarea siglei aliantei", a explicat Blaga. Liderul PDL ii raspunde si consilierului prezidential, Sebastian Lazaroiu, care a sugerat posibile blaturi cu USL.

Vasile BlagaFoto: AGERPRES

Va prezentam un fragment din interviul realizat de Sabina Fati. Vezi interviul integral in Romania Libera

Romania Libera: Era mai bine daca Mihai Razvan Ungureanu venea in PDL si nu-si facea propriul partid?

Vasile Blaga: Acum lucrurile sunt depasite din acest punct de vedere. Eu mi l-as fi dorit de mult coleg in partid pe dl Ungureanu, dar dumnealui a avut o alta optiune. Oricum nimeni nu se astepta ca intr-un timp atat de scurt sa reusim sa finalizam aceasta constructie care este ARD, desi este adevarat ca ne-a ajutat si referendumul pentru suspendarea presedintelui. Partea buna a acestui eveniment a fost ca ne-am regasit de aceeasi parte a baricadei in apararea statului de drept si cu Mihai Neamtu si cu Adrian Papahagi, dar era mai simplu daca ar fi intrat ei in PDL asa cum a intrat dl Papahagi, pentru ca am avut o problema cu promovarea siglei aliantei: nu mai suntem in situatia Aliantei pentru Dreptate si Adevar, cand era vorba despre doua partide foarte cunoscute si am avut si un an si jumatate la dispozitie pentru promovarea ei.

R.L. Din sondaje rezulta ca formarea ARD colecteaza mai putine procente decat ar fi luat PDL de unul singur.

V. B. Intr-adevar, deocamdata se afla sub scorul PDL cu doua puncte, potrivit ultimelor analize.

R.L. Este un esec?

V. B. Nu este un esec pentru ca ne-am asumat sa construim un pol de dreapta. Depinde de noi sa transformam aceasta alianta intr-o victorie.

R.L. In multe locuri din tara ARD este sub scorul PDL. Ce mai puteti face, fiindca mai sunt doar doua saptamani pana la alegeri?

V. B. Doua saptamani foarte importante, in care vom populariza mai mult sigla, programul nostru de guvernare, oferta si cred ca in cele din urma lucrurile se vor rezolva.

R.L. Nici unul dintre fruntasii PDL sau ARD nu depaseste scorul partidului. Cel mai bine cotat, Mihai Razvan Ungureanu, are potrivit ultimelor sondaje 13 la suta.

V. B. Nu se pot compara mere cu pere. Noi lucram cu acelasi institut de sondare din 1997 si care ne da estimari care s-au dovedit viabile care sunt mult mai apropiate de scorul partidului si al aliantei atat in cazul meu, cat si in cazul dlui Ungureanu. Nu mai sunt in acest moment locomotive de tipul Basescu sau Iliescu. Victor Ponta se afla sub scorul USL cu mult, iar Crin Antonescu si-a epuizat procentele cand a jucat rolul de interimar la Cotroceni.

R.L. Candidatul PDL acuzat de coruptie, Alin Trasculescu declara acum o saptamana: "Eu am mare nevoie sa devin deputat si o voi face cu orice pret".

V. B. Nu stiu cu ce pret o poate face, pentru ca noi i-am retras sprijinul politic imediat ce am aflat acuzatiile.

R.L. Dar daca intra in Parlament?

V. B. Nu-i va folosi la nimic daca este vinovat. Spre deosebire de USL, noi nu-i protejam pe cei care au probleme cu justitia, de-aceea ne-am bucurat cand si-a dat demisia, pentru ca ne asteptam la jocuri politicianiste din partea USL: sa nu asigure cvorumul sedintei si apoi spuna ca PDL nu vrea sa lase justitia sa-si faca datoria.

R.L. A fost o greseala ca Partidul nu a luat in seama lista Monicai Macovei pe care se afla si Trasculescu?

V. B. PDL a luat in seama lista Comisiei de Etica pe care nu se afla Trasculescu.

R.L. In cadrul Comisiei, reprezentantul PDL nu a fost de acord cu lista Monicai Macovei, care-l includea si pe Trasculescu.

V. B. Ca fost jurist, Monica Macovei stie ca si in instanta, cand sunt mai multi judecatori, se supune la vot, iar cei care au opinii separate le mentioneaza ca atare. Eu nu am vazut nici o motivatie despre Trasculescu de la dna Macovei, ceea ce nu inseamna ca aceasta Comisie nu si-a facut datoria.

Exista anumite critici pentru asa numitul noncombat pe care l-ar face ARD, critici venite chiar dinspre Cotroceni.

R.L. Consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu a declarat recent ca ARD nu este destul de vocala, iar candidatii ei sunt "tacuti" si cam "impotenti". Ar putea fi chiar parerea presedintelui?

V. B. Nu cred, dimpotriva. Am avut o videoconferinta cu toate organizatiile si mi s-a confirmat ca batalia este in toate colegiile. Dar n-ar vrea sa candideze o data si dl Lazaroiu sa vada cum e? Am mai vazut pareri ale unor colegi europarlamentari, dar cand i-am rugat sa candideze n-au dorit. E usor sa candidezi pe lista, dar sa-i vedem si cum duc o batalie corp la corp intr-un colegiu, in care poti sa si pierzi, si sa iesi cu fruntea sus. As vrea sa-l vedem macar o data pe dl Lazaroiu incercand sa candideze.

R.L. L-ati invitat sa candideze sub umbrela PDL?

V. B. De ce ar trebui sa-l invit eu?

R.L. Fiindca el nu e intr-un partid.

V. B. De ce nu se inscrie intr-un partid? In Alba-ca-Zapada, de exemplu si sa candideze intr-un colegiu in numele partidului Alba-ca-Zapada, mi-as fi dorit mult sa-l vad si cred ca ar fi scos un scor bun.

R.L. Vorbiti cu Traian Basescu in aceasta perioada?

V.B. Am avut discutii cu presedintele, in ultima vreme, mai ales despre fondurile europene.

R.L. L-ati intrebat daca are aceeasi parere cu Sebastian Lazaroiu?

V. B. Nu mi-am permis, dar eu stiu ca dl. Lazaroiu a mai plecat o data de la Cotroceni pentru pozitii care nu erau ale presedintelui.

R.L. Va asteptati sa se intample si acum?

V. B. Nu ma intereseaza, nu pot eu sa influentez lucrurile acestea.

R.L. Europarlamentarul Cristian Preda a publicat o analiza a inconsecventelor din ARD sub titlul "Putina demnitate, va rog!", in vreme ce unii colegi de-ai dvs. recunosc pe fata intelegerile pe care le au cu USL

V. B. Impartasesc si eu punctul lui de vedere, de aceea le-am cerut tuturor colegilor mei sa fie mai combativi, pentru ca mai aud si eu astfel de zvonuri. Il apreciez foarte mult pe Cristi Preda, mai ales ca el a vrut sa candideze in Bucuresti, si cred ca ar fi fost o solutie mult mai buna decat Prigoana.

R.L. Multi se intreaba, inclusiv din PDL, de ce dvs. candidati la Timisoara in fieful lui Ilie Sarbu?

V. B. Candidam in colegii diferite.Trebuie sa va spun insa, ca nici un colegiu nu este castigator dinainte, iar in colegiul in care candidez noi avem 16 primari, iar USL 31, dar am acceptat cu mare placere sa candidez acolo pentru ca acolo avem o organizatie de toata isprava si care m-a rugat sa vin spunandu-mi ca aceasta zona a fost a dreptei si ar trebui recastigata.