Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, la Targu Jiu, ca ceea ce i s-a intamplat lui Mircea Diaconu "este o mare nedreptate", mentionand ca hotararea Curtii Constitutionale prin care Diaconu isi pierde mandatul de senator "este o decizie care se respecta". Ponta a adaugat ca nu intelege aceste "rautati" care il caracterizeaza pe presedintele Traian Basescu, potrivit Mediafax.

"Este o decizie care se respecta. E o mare nedreptate ce i se intampla lui Mircea Diaconu. Nu stiu de ce e asa de fericit domnul Basescu ca l-a invins pe Mircea Diaconu. Intrebati romanii pe cine iubesc mai tare, pe Mircea Diaconu sau pe Traian Basescu sau pe judecatorii de la Curtea Constitutionala. Decizia e foarte clara, dar atata fericire din partea domnului Basescu ca nu mai e Diaconu senator. Eu nu inteleg rautatile astea, dar, ma rog, il caracterizeaza pe domnul presedinte", a spus premierul.

Mircea Diaconu isi pierde mandatul de senator, dupa ce Curtea Constitutionala a admis, miercuri, sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii privind punerea in executare de catre Senat a hotatarii judecatoresti referitoare la incompatibilitatea politicianului.

Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a constatat existenta unui conflict juridic de natura constitutionala dintre autoritatea judecatoreasca, reprezentata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, si autoritatea legiuitoare, reprezentata de Senatul Romaniei, conflict declansat prin refuzul Senatului de a lua act de incetarea de drept a calitatii de senatorului Mircea Diaconu, prin ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii judecatoresti prin care se constata starea de incompatibilitate a parlamentarului.

Hotararea este definitiva si general obligatorie, iar argumentatia retinuta in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale va fi prezentata in cuprinsul deciziei, care se va comunica presedintelui Senatului Romaniei si presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie si se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Pe 27 ianuarie 2011, ANI a informat ca senatorul liberal Mircea Diaconu este in incompatilbilitate din decembrie 2008, in conditiile in care, pe langa calitatea de parlamentar, acesta ocupa si functia de director-manager al Teatrului "C.I. Nottara" din Capitala, functie de conducere specifica unei institutii publice locale. Ulterior, Diaconu si-a dat demisia din functia de director de teatru, iar parchetul a declansat o ancheta privind conflictul de interese in care s-a aflat parlamentarul.

Pe 21 iunie 2012, Inalta Curte de Casatie si Justitie a hotarat irevocabil ca senatorul Diaconu s-a aflat in incompatibilitate, iar ANI a solicitat Senatului sa puna in aplicare sentinta judecatoreasca.

Parlamentul a dat vot negativ, astfel ca forul magistratilor, Consiliul Superior al Magistratilor s-a adresat Curtii Constitutionale.

Curtea a admis ca este un conflict juridic de natura constitutionala, decizia sa fiind general obligatorie din momentul publicarii in Monitorul Oficial.

In urma deciziei Curtii Constitutionale de miercuri, Plenul Senatului trebuie sa se intruneasca de urgenta si sa constate revocarea senatorului.