Deputatul PDL, Theodor Paleologu, critica intr-un interviu la RFI propunerea premierului Victor Ponta privind Curtea Constitutionala (CC). Seful Guvernului a spus la Realitatea TV ca ar vrea ca deciziile CC sa poata fi modificate de Parlament cu doua treimi din voturi. Paleologu se teme ca o masura de acest gen ar putea duce Romania spre tiranie.

Theodor Paleologu declara ca propunerea premierului este "foarte periculoasa, pentru ca este o supunere a Curtii Constitutionale deciziilor Parlamentului. Din punctul de vedere al functionarii statului de drept, nu este in regula ca Parlamentul sa poata nesocoti deciziile Curtii Constitutionale. Putem vorbi, evident, despre felul in care functioneaza Curtea Constitutionala, putem propune o reforma a Curtii Constitutionale, dar din acest punct de vedere, ce-a spus premierul mi se pare foarte periculos, e o panta extrem de periculoasa, care ne poate duce si nu exagerez, direct la tiranie".

Theodor Paleologu spune ca daca USL ar detine doua treimi din Parlament, ar fi o "catastrofa". "Ceea ce implica declaratia premierului este ca dansul e absolut convins ca USL-ul va avea majoritate de peste doua treimi, ceea ce din punctul meu de vedere ar fi o catastrofa, ar fi din nou calea deschisa spre tiranie, spre tirania majoritatii, in speta", afirma deputatul PDL.

"Primul lucru pe care-l fac romanii este sa se inteleaga doi cum sa-l rada pe al treilea"

Cum ar trebui reglementate raporturile dintre presedinte si premier in viitoarea Constitutie? Theodor Paleologu crede ca "lucrurile trebuie clarificate intr-un fel. Noi am copiat Constitutia franceza, dar am copiat-o prost, pentru ca e o anumita incoerenta in Constitutia noastra. Faptul ca presedintele e ales prin sufragiu universal, numeste primul ministru, dar nu-l poate revoca, asta este o contradictie. Aceasta contradictie o putem rezolva fie in sensul de-ai da presedintelui posibilitatea de a si revoca primul-ministru sau mergem in cealalta directie si anume mai multa putere data Parlamentului in procesul de numire a primului-ministru".

Continuarea pe www.rfi.ro