Premierul Victor Ponta s-a adresat marti plenului reunit al celor doua Camere ale Parlamentului pentru a prezenta punctul de vedere al Guvernului cu privire la pozitia pe care Romania trebuie sa o adopte la reuniunea Consiliului European de la sfarsitul acestei saptamani, unde va participa seful statului. "Nimeni nu participa la Consiliul European reprezentandu-se doar pe sine. Trebuie sa existe o colaborare Presedintie - Guvern - Parlament. Beneficiile pentru Romania nu trebuie sa fie secrete, nu este apanajul unui singur om", a declarat Ponta. In urma dezbaterilor, Parlamentul a adoptat o Rezolutie cu privire la interesele Romaniei in ce priveste negocierea noului cadru financiar multianual al Uniunii Europene 2014-2020, rezolutie care sprijina propunerea presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si respinge propunerea presedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, privind bugetul UE. Rezolutia, adoptata cu larga majoritate, nu are putere de lege, fiind doar punctul de vedere al Parlamentului.

Ora 14.28: Victor Ponta, declaratii date reporterilor, dupa plecarea din sala de plen:

  • Am prezentat astazi in Parlament pozitia Guvernului.
  • (despre declaratia sefului statului potrivit careia premierul ar fi trebuit sa mearga la Consiliul Afaceri Generale) Poate sa mearga (premierul, n.r.), dar n-are voie, pentru ca numai ministrii Afacerilor Externe merg.
  • Chiar nu ma intereseaza ce a zis dl presedinte Basescu. Eu mi-am facut datoria institutionala de a informa Parlamentul Romaniei si, prin intermediul dvs, cetatenii Romaniei asupra a ceea ce se decide la Bruxelles privind viitorul Romaniei 2014-2020 si intentionez si de acum incolo, in viitorul Parlament, sa vin si sa informez de fiecare data Parlamentul si opinia publica asupra deciziilor importante care privesc viata fiecarui roman in parte.
  • Cred ca asta este obligatia unui prim-ministru responsabil si in felul acesta Romania functioneaza, asa cum functioneaza toate statele europene, acolo unde seful Guvernului nu merge sa reprezinte tara decat dupa ce informeaza, si eventual are si un mandat din partea Parlamentului.

Ora 14.27: Parlamentul a adoptat o rezolutie care sprijina propunerea lui Jose Barroso si respinge propunerea Van Rompuy privind bugetul UE. Parlamentul a avut cvorumul de sedinta, desi PDL a iesit din sala. Rezolutia nu are putere de lege, fiind doar punctul de vedere al Parlamentului

Ce contine Rezolutia adoptata de Parlament

  • "Parlamentul Romaniei considera ca Romania trebuie sa continue sa promoveze obtinerea unor alocari importante pentru politica de coeziune si pentru politica agricola comuna in cadrul negocierilor pentru viitorul buget al Uniunii Europene 2014-2020. Parlamentul Romaniei sustine propunerile formulate pentru viitorul exercitiu bugetar al UE de catre presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, precum si de presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, care raspund obiectivelor urmarite de Romania in ce priveste politica de coeziune si cea agricola comuna. Parlamentul considera ca presedintele Romaniei trebuie sa apere ferm si fara echivoc interesul Romaniei la Consiliul European, sustinand propunerile venite dinspre Comisia Europeana si PE si il asiguram de intregul sprijin al majoritatii parlamentare in acest sens. Parlamentul considera ca testul propus la acest moment de presedintele Consiliului European nu reflecta obiectivele urmarite de Romania. Criteriile fundamentale pe care noul bugetul UE trebuie sa se consolideze sunt solidaritatea, reducerea decalajului economic si cresterea convergentei intre statele membre. Acestea sunt criterii care trebuie recunoscute si urmarite si de Romania. Orice element care introduce o discriminare intre statele membre, nu trebui acceptat. Parlamentul considera politica de coeziune si politica agricola comuna elemente fundamentale ale proiectului european, in acord cu valorile UE"

Ora 14.23: Crin Antonescu:

  • Nu exista nici un personaj in istoria recenta a Romaniei, care sa nu fi fost mare parlamentar, care sa nu respecte Parlamentul
  • Va felicit, dle premier, pentru gestul politic pe care-l sper asezat ca o traditie

Ora 14.15: Mircea Toader (PDL): PDL nu participa la cvorum pentru ca USL nu ne-a consultat la redactarea rezolutiei

Ora 14.10: Grupul USL citeste propunerea de rezolutie a Parlamentului

Ora 14.09: Victor Ponta a revenit la tribuna Parlamentului: "Toate deciziile importante pentru Romania pe care presedintele, Guvernul pot sa le ia considere trebuie prezentate Parlamentului si prezentate in Parlament".

Ora 13:40 Au inceput dezbaterile. Deputatul PDL, Cezar Preda:

  • Tot ce ati facut in sase luni arata ca si comportamentul si atitudinea dvs nu sunt ale Uniunii Europene. Sunteti o alianta care ati regretat la Bistritia intrarea in UE. Este o incercare de a masca incompetenta in plan intern. Actiunea de astazi este una de campanie a USL.
  • Victor Ponta si USL doresc sa transforme Parlamentul intr-o filiala de partid.Dupa sase luni Guvernul Ponta este intr-un razboi cu UE cu Departamentul de Stat si orice alt om democrat, care ne spune ca nu facem bine. Unul se lupta cu Departamentul de Stat, altul cu UE.
  • Azi faceti export de incompetenta. Poate ne explica Victor Ponta cum poate fi reprezentata Romania de un plagiator, de ministri incompatibili. Trebuia sa cereti demisia fiecarui ministru incompatibil sau care se imixtioneaza in mersul justitiei.

Ora 13:19 Victor Ponta isi tine discursul in Parlament

  • Prezint astazi in fata Parlamentului punctul de vedere al Guvernului cu privire la negocierile vizand bugetul UE.
  • Acest subiect este un subiect de maxima importanta pentru toate institutiile si toti cetateniii romani. In functie de decizie care se vor adopta, fiecare agricultor va sti care este sprijinul pe care il primeste, fiecare autoritate va afla care sunt fondurile care pot fi primite.
  • Este procedura folosita in toate statele de drept. Este ceea ce face cancelarul german, ce fac toti prim-ministri. Nimeni nu participa la Consiliul European reprezentandu-se doar pe sine. Trebuie sa existe o colaborare Presedintie - Guvern - Parlament. Beneficiile pentru Romania nu trebuie sa fie secrete, nu este apanajul unui singur om.
  • Este obligatia Guvernului de a informa opinia publica. 
  • Guvernul a intocmit documentatia necesara si a prezentat propriile asteptari si sume ce trebuie alocate in perioada 2014- 2020.
  • Presedintele Barosso a prezentat o propunere pe care Guvernul Romaniei a considerat-o o propunere corecta, a primit sprijinul Parlamentului European. Din pacate, dincolo de aceasta propunere pe care Guvernul o sustine exista o alta propunere a presedintelui Consiliului European care prevede a scadere a fondurilor pentru agricultura, ci si noi conditii care pentru Romania vor avea ca efect reducerea capacitatii de absorbi aceste fonduri. 
  • Propunerea formulata de presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, presupune o scadere a fondurilor alocate Romaniei cuprinsa intre 7-8 miliarde euro, dar si noi conditii care vor avea ca efect reducerea capacitatii de absorbtie a fondurilor europene
  • Aceste noi conditii inseamna reducerea nivelului de cofinantare a proiectelor UE de la bugetul comunitar de la 85% la 75% ceea ce ar impune costuri suplimentare in bugetul Romaniei de 6 miliarde euro, trecerea taxei pe valoarea adaugata in categoria cheltuielilor neeligibile ceea ce presupune alte cheltuieli suplimentare din bugetul national de 12 miliarde euro si reducerea avansurilor platite din fonduri europene de la 7% la 2%
  • Aceste cifre trebuia prezentate si explicate de Guvern, de presedinte, de toti cei care doresc sa reprezinte Romania, explicand efectul asupra fiecarui cetatean. Nu doar 400 de euro dintr-o impartire extrem de mecanica a sumei la populatia Romaniei, ci ce inseamna acest lucru pentru capacitatea Romaniei de a avea o productie agricola competitiva, o infrastructura la standarde europene, capacitatea de dezvoltareMa despart de presedintele Romaniei cand spun ca interesul national nu poate fi negociat si supus unui compromis.
  • Ma consider responsabil pentru acest lucru. Toate institutiile, Guvern, Presedintie, trebuie sa se gandesca la interesul national

Ora 13:09 A inceput sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului.

Dupa prezentarea pozitiei Executivului urmeaza dezbateri cu privire la mandatul de negociere la Consiliul European.

Exista posibilitatea ca Parlamentul sa adopte marti, in urma dezbaterilor, o Hotarare sau o Rezolutie pe aceasta tema, a explicat presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea. Zgonea a spus ca "nu este vorba de impunerea unui mandat", ci de formularea unei recomandari pentru presedintele Traian Basescu ce va reprezenta tara noastra la Consiliu.

Daca parlamentarii USL propun adoptarea unei Rezolutii, PDL va parasi sala.

Victor Ponta dar i-a cerut presedintelui Basescu sa faca uz de dreptul de veto in cazul in care vor fi aprobate reduceri bugetare.

Presedintele Senatului, Crin Antonescu, a precizat ca rezolutia de marti a Parlamentului va avea valoarea unei pozitii de principiu, care nu il obliga cu nimic pe presedintele Traian Basescu, cel care va reprezenta Romania a Consiliul de la Bruxelles.

Presedintele PDL, Vasile Blaga, a spus ca nu vede rostul sedintei plenului reunit, atat timp cat Curtea Constitutionala a decis ca seful statului sa reprezinte Romania in relatiile internationale.

Reuniunea Consiliului European incepe joi, la Bruxelles, iar tema centrala este stabilirea bugetului Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020.