VIDEO Parlamentul a adoptat o rezolutie care sprijina propunerea lui Barroso si respinge propunerea lui Van Rompuy privind bugetul UE. Ponta: Nimeni nu participa la Consiliul European reprezentandu-se doar pe sine. Beneficiile pentru Romania nu trebuie sa fie secrete, nu este apanajul unui singur om

de Red. Politic     HotNews.ro
Marţi, 20 noiembrie 2012, 8:38 Actualitate | Politic


Premierul Victor Ponta s-a adresat marti plenului reunit al celor doua Camere ale Parlamentului pentru a prezenta punctul de vedere al Guvernului cu privire la pozitia pe care Romania trebuie sa o adopte la reuniunea Consiliului European de la sfarsitul acestei saptamani, unde va participa seful statului. "Nimeni nu participa la Consiliul European reprezentandu-se doar pe sine. Trebuie sa existe o colaborare Presedintie - Guvern - Parlament. Beneficiile pentru Romania nu trebuie sa fie secrete, nu este apanajul unui singur om", a declarat Ponta. In urma dezbaterilor, Parlamentul a adoptat o Rezolutie cu privire la interesele Romaniei in ce priveste negocierea noului cadru financiar multianual al Uniunii Europene 2014-2020, rezolutie care sprijina propunerea presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si respinge propunerea presedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, privind bugetul UE. Rezolutia, adoptata cu larga majoritate, nu are putere de lege, fiind doar punctul de vedere al Parlamentului.

Ora 14.28:
Victor Ponta, declaratii date reporterilor, dupa plecarea din sala de plen:
 • Am prezentat astazi in Parlament pozitia Guvernului.
 • (despre declaratia sefului statului potrivit careia premierul ar fi trebuit sa mearga la Consiliul Afaceri Generale) Poate sa mearga (premierul, n.r.), dar n-are voie, pentru ca numai ministrii Afacerilor Externe merg.
 • Chiar nu ma intereseaza ce a zis dl presedinte Basescu. Eu mi-am facut datoria institutionala de a informa Parlamentul Romaniei si, prin intermediul dvs, cetatenii Romaniei asupra a ceea ce se decide la Bruxelles privind viitorul Romaniei 2014-2020 si intentionez si de acum incolo, in viitorul Parlament, sa vin si sa informez de fiecare data Parlamentul si opinia publica asupra deciziilor importante care privesc viata fiecarui roman in parte.
 • Cred ca asta este obligatia unui prim-ministru responsabil si in felul acesta Romania functioneaza, asa cum functioneaza toate statele europene, acolo unde seful Guvernului nu merge sa reprezinte tara decat dupa ce informeaza, si eventual are si un mandat din partea Parlamentului.
Ora 14.27: Parlamentul a adoptat o rezolutie care sprijina propunerea lui Jose Barroso si respinge propunerea Van Rompuy privind bugetul UE. Parlamentul a avut cvorumul de sedinta, desi PDL a iesit din sala. Rezolutia nu are putere de lege, fiind doar punctul de vedere al Parlamentului

Ce contine Rezolutia adoptata de Parlament
 • "Parlamentul Romaniei considera ca Romania trebuie sa continue sa promoveze obtinerea unor alocari importante pentru politica de coeziune si pentru politica agricola comuna in cadrul negocierilor pentru viitorul buget al Uniunii Europene 2014-2020. Parlamentul Romaniei sustine propunerile formulate pentru viitorul exercitiu bugetar al UE de catre presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, precum si de presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, care raspund obiectivelor urmarite de Romania in ce priveste politica de coeziune si cea agricola comuna. Parlamentul considera ca presedintele Romaniei trebuie sa apere ferm si fara echivoc interesul Romaniei la Consiliul European, sustinand propunerile venite dinspre Comisia Europeana si PE si il asiguram de intregul sprijin al majoritatii parlamentare in acest sens. Parlamentul considera ca testul propus la acest moment de presedintele Consiliului European nu reflecta obiectivele urmarite de Romania. Criteriile fundamentale pe care noul bugetul UE trebuie sa se consolideze sunt solidaritatea, reducerea decalajului economic si cresterea convergentei intre statele membre. Acestea sunt criterii care trebuie recunoscute si urmarite si de Romania. Orice element care introduce o discriminare intre statele membre, nu trebui acceptat. Parlamentul considera politica de coeziune si politica agricola comuna elemente fundamentale ale proiectului european, in acord cu valorile UE"
Ora 14.23: Crin Antonescu:
 • Nu exista nici un personaj in istoria recenta a Romaniei, care sa nu fi fost mare parlamentar, care sa nu respecte Parlamentul
 • Va felicit, dle premier, pentru gestul politic pe care-l sper asezat ca o traditie
Ora 14.15: Mircea Toader (PDL): PDL nu participa la cvorum pentru ca USL nu ne-a consultat la redactarea rezolutiei
Ora 14.10: Grupul USL citeste propunerea de rezolutie a Parlamentului
Ora 14.09: Victor Ponta a revenit la tribuna Parlamentului: "Toate deciziile importante pentru Romania pe care presedintele, Guvernul pot sa le ia considere trebuie prezentate Parlamentului si prezentate in Parlament".

Ora 13:40
Au inceput dezbaterile. Deputatul PDL, Cezar Preda:
 • Tot ce ati facut in sase luni arata ca si comportamentul si atitudinea dvs nu sunt ale Uniunii Europene. Sunteti o alianta care ati regretat la Bistritia intrarea in UE. Este o incercare de a masca incompetenta in plan intern. Actiunea de astazi este una de campanie a USL.
 • Victor Ponta si USL doresc sa transforme Parlamentul intr-o filiala de partid.Dupa sase luni Guvernul Ponta este intr-un razboi cu UE cu Departamentul de Stat si orice alt om democrat, care ne spune ca nu facem bine. Unul se lupta cu Departamentul de Stat, altul cu UE.
 • Azi faceti export de incompetenta. Poate ne explica Victor Ponta cum poate fi reprezentata Romania de un plagiator, de ministri incompatibili. Trebuia sa cereti demisia fiecarui ministru incompatibil sau care se imixtioneaza in mersul justitiei.
Ora 13:19 Victor Ponta isi tine discursul in Parlament
 • Prezint astazi in fata Parlamentului punctul de vedere al Guvernului cu privire la negocierile vizand bugetul UE.
 • Acest subiect este un subiect de maxima importanta pentru toate institutiile si toti cetateniii romani. In functie de decizie care se vor adopta, fiecare agricultor va sti care este sprijinul pe care il primeste, fiecare autoritate va afla care sunt fondurile care pot fi primite.
 • Este procedura folosita in toate statele de drept. Este ceea ce face cancelarul german, ce fac toti prim-ministri. Nimeni nu participa la Consiliul European reprezentandu-se doar pe sine. Trebuie sa existe o colaborare Presedintie - Guvern - Parlament. Beneficiile pentru Romania nu trebuie sa fie secrete, nu este apanajul unui singur om.
 • Este obligatia Guvernului de a informa opinia publica. 
 • Guvernul a intocmit documentatia necesara si a prezentat propriile asteptari si sume ce trebuie alocate in perioada 2014- 2020.
 • Presedintele Barosso a prezentat o propunere pe care Guvernul Romaniei a considerat-o o propunere corecta, a primit sprijinul Parlamentului European. Din pacate, dincolo de aceasta propunere pe care Guvernul o sustine exista o alta propunere a presedintelui Consiliului European care prevede a scadere a fondurilor pentru agricultura, ci si noi conditii care pentru Romania vor avea ca efect reducerea capacitatii de absorbi aceste fonduri. 
 • Propunerea formulata de presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, presupune o scadere a fondurilor alocate Romaniei cuprinsa intre 7-8 miliarde euro, dar si noi conditii care vor avea ca efect reducerea capacitatii de absorbtie a fondurilor europene
 • Aceste noi conditii inseamna reducerea nivelului de cofinantare a proiectelor UE de la bugetul comunitar de la 85% la 75% ceea ce ar impune costuri suplimentare in bugetul Romaniei de 6 miliarde euro, trecerea taxei pe valoarea adaugata in categoria cheltuielilor neeligibile ceea ce presupune alte cheltuieli suplimentare din bugetul national de 12 miliarde euro si reducerea avansurilor platite din fonduri europene de la 7% la 2%
 • Aceste cifre trebuia prezentate si explicate de Guvern, de presedinte, de toti cei care doresc sa reprezinte Romania, explicand efectul asupra fiecarui cetatean. Nu doar 400 de euro dintr-o impartire extrem de mecanica a sumei la populatia Romaniei, ci ce inseamna acest lucru pentru capacitatea Romaniei de a avea o productie agricola competitiva, o infrastructura la standarde europene, capacitatea de dezvoltareMa despart de presedintele Romaniei cand spun ca interesul national nu poate fi negociat si supus unui compromis.
 • Ma consider responsabil pentru acest lucru. Toate institutiile, Guvern, Presedintie, trebuie sa se gandesca la interesul national


Ora 13:09 A inceput sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului.

Dupa prezentarea pozitiei Executivului urmeaza dezbateri cu privire la mandatul de negociere la Consiliul European.

Exista posibilitatea ca Parlamentul sa adopte marti, in urma dezbaterilor, o Hotarare sau o Rezolutie pe aceasta tema, a explicat presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea. Zgonea a spus ca "nu este vorba de impunerea unui mandat", ci de formularea unei recomandari pentru presedintele Traian Basescu ce va reprezenta tara noastra la Consiliu.

Daca parlamentarii USL propun adoptarea unei Rezolutii, PDL va parasi sala.

Victor Ponta dar i-a cerut presedintelui Basescu sa faca uz de dreptul de veto in cazul in care vor fi aprobate reduceri bugetare.

Presedintele Senatului, Crin Antonescu, a precizat ca rezolutia de marti a Parlamentului va avea valoarea unei pozitii de principiu, care nu il obliga cu nimic pe presedintele Traian Basescu, cel care va reprezenta Romania a Consiliul de la Bruxelles.

Presedintele PDL, Vasile Blaga, a spus ca nu vede rostul sedintei plenului reunit, atat timp cat Curtea Constitutionala a decis ca seful statului sa reprezinte Romania in relatiile internationale.

Reuniunea Consiliului European incepe joi, la Bruxelles, iar tema centrala este stabilirea bugetului Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


5591 vizualizari

 • +16 (24 voturi)    
  Asigurarile lui Zgonea si Crin (Marţi, 20 noiembrie 2012, 9:22)

  denvarel [utilizator]

  Ca nu este obligatorie decizia parlamentului sunt un semn infiorator ca o sa fie exact invers.
  In ultimele lor zile de parlamentari vor sa ne scoata din CE.
  • +17 (23 voturi)    
   Parlamentul (Marţi, 20 noiembrie 2012, 10:13)

   Jar [utilizator] i-a raspuns lui denvarel

   sa-l obige pe Basescu ,daca nu ne dau aia bani,sa-i ia la bataie,la alergat,dupa cum crede el de cuviinta.
  • +15 (23 voturi)    
   negociator tembel! (Marţi, 20 noiembrie 2012, 12:13)

   foarte-curios [utilizator] i-a raspuns lui denvarel

   cel ce-si dezvaluie pozitia si limitele inainte de inceperea targuielii nu e negociator ci dobitoc. Ce-ar fi ca TB sa declare: ' in conformitate cu declaratia Parlamentului Romaniei opun veto la ORICE scadere@ ? inclusiv daca se reduce cu trei euro din 300 MILIARDE. PS. eu ma duc sa-mi cumpar umbrela, ca sa ma apar de carnatii ce vor cadea din cer in guvernarea USL.
   • +7 (9 voturi)    
    Tembel zici... esti cam blind (Marţi, 20 noiembrie 2012, 14:02)

    mnicku [utilizator] i-a raspuns lui foarte-curios

    astia vor sa ne ingroape de tot cu marea lor adunare nationala ce se numeste mai nou parlament . Si nu m-as mira sa faca alte prostii prin parlament .

    > bezmeticul si tembelul <, cum naiba de s-au gasit astia doi

    Cred ca toata Europa rind de RO dar as vrea nespus ca la alegeri cel putin tembelul sa nu intre in parlament ca bezmeticul sigur va dormi
  • -5 (7 voturi)    
   Mereu aplecati... (Marţi, 20 noiembrie 2012, 15:18)

   cristian_n [utilizator] i-a raspuns lui denvarel

   1.Capul nu mi se taie
   2.Buzunarul propriu se ingroasa
   3.O viata noua pt noi nu pt voi..
   Semnat,
   base@politicienii romani
 • +24 (28 voturi)    
  Comment sters de user (Marţi, 20 noiembrie 2012, 10:55)

  Erasm [anonim]

  • -13 (19 voturi)    
   pt ca.. (Marţi, 20 noiembrie 2012, 11:21)

   catalin_mattei [utilizator] i-a raspuns lui Erasm

   i-a iertat caci mandatul in 2009 a fost deja castigat doar prin votul "a la Bolt" de prin strainataturi.. s-a simtit si el jenat sa faca gura mare cand a trebuit sa fie ajutat pt un nou mandat.. deja in tara pieduse majoritatea
   • +11 (13 voturi)    
    uiti ceva (Marţi, 20 noiembrie 2012, 14:13)

    sucaa [utilizator] i-a raspuns lui catalin_mattei

    cu 2 saptamani inainte de turul doi, imediat dupa primul tur, geoana avea 10% in fata lui Base. 10%!!!
    ar trebui analizat cum a reusit geoana sa piarda in halul asta. oare pt ca romanii incepusera sa vada diferenta? daca mai dura inca o saptamana campania nu mai vorbeam doar de voturile din strainatate.
    asa ca eu propun sa nu va mai agatati de ucurri marunte, ci mai bine sa-i dati lui ponta doua dupa ceafa sa se trezeasca ca ne-a bagat iar in recesiune. am intrat in recesiune dupa guvernul tariceanu sustinut din parlament de psd si acum pe final, usl-ul ne duce iar in recesiune dar promit pensii si ajutoare la tot poporul.
    ponta nu se ducea nic la consilul european de la sfarsitul saptamanii si nu pt ca ar vrea sa respecte constitutia ci pt ca prietenii lui socialisti i-au transmis ca nu mai discuta nimeni cu el acolo. dovada ca nici la CAG nu s-a dus desi are intalnirea premierilor si se discutau intradevar bugete.
    oricate bube ar avea base, varianta cealalta este inconparabil mai proasta pt noi.
    dar o s-o simtiti pe pielea voastra la anu daca tot ei vor ramane.
  • +14 (18 voturi)    
   o noua suspendare? (Marţi, 20 noiembrie 2012, 11:23)

   Aramis [utilizator] i-a raspuns lui Erasm

   nu m-ar mira din partea descreieratilor uslamisti
  • +15 (21 voturi)    
   Pai, (Marţi, 20 noiembrie 2012, 12:00)

   Jar [utilizator] i-a raspuns lui Erasm

   Base a facut exact ce-i permite Constitutia;a dat mesaje.Ca i-a injurat,i-a spurcat...tot degeaba.
 • +16 (22 voturi)    
  actiune populista.. (Marţi, 20 noiembrie 2012, 11:08)

  akillies [utilizator]

  ..menita sa creeze impreasia, in electoratul credul, ca Parlamentul se implica si ca Parlamentul se zbate pentru binele tarii... niste amatori..
 • +7 (9 voturi)    
  Coana Mitza (Marţi, 20 noiembrie 2012, 13:47)

  Orizont [utilizator]

  Bah, asta e culmea, e mai rau decit o tzatza. Nu e zi sa nu iasa coana Mitza in evidenta cu niste perle de te doare capul.
 • -3 (9 voturi)    
  ...iar incep astia sa latre (Marţi, 20 noiembrie 2012, 13:56)

  trem [utilizator]

  ...cum zice unul ceva si celalalt simte nevoia sa raspunda...sa nu cumva sa fie mai prejos. Jocul se numeste - cine e mai 'cocosel'! si fiecare spera sa mai convinga niste 'fraieri' din popor ca ei sunt curati, onesti si urmaresc interesul national!
 • +14 (16 voturi)    
  stiu ca delirul nu e ilegal, (Marţi, 20 noiembrie 2012, 14:10)

  __alex__ [utilizator]

  dar in forma continuata si din pozitia de prim ministru, ar trebui sa fie.
  • +4 (4 voturi)    
   !!! (Marţi, 20 noiembrie 2012, 15:37)

   cristiian [utilizator] i-a raspuns lui __alex__

   Corect!
   Ideea este ca decizia nu este apanajul unui om n red TB! Ideea este ca Parlamentul nu l-a invitat pe TB la discutii ceea ce denota prostie si imaturitate din aprtea lui Ponta si a ... INTREGULUI PARLAMENT!
   Daca TB se impotriveste doar un pic la aceasta decizie, va fi suspendat pe motiv ca nu tine cont de decizia Parlamentului.
   • +4 (4 voturi)    
    dar asa, de curiozitate (Marţi, 20 noiembrie 2012, 16:00)

    dj [utilizator] i-a raspuns lui cristiian

    de unde pana unde e asta treaba parlamentului? Parca era putere legislativa, nu executiva! Si, cum noi abia reuseam sa absorbim 10% din fonduri, cum Dumnezeu mai conteaza ca ne aloca aia cu 5% mai putini bani? Ajungem asa, instant, ca Praslea cel voinic, sa absorbim 100% din fonduri?
 • +9 (11 voturi)    
  Fratilor, (Marţi, 20 noiembrie 2012, 14:26)

  prompt [utilizator]

  iar o luam de la capat. usl-ul vede rosu ori de cate ori e vorba de Basescu, dar fiind orbiti nici nu mai gandesc. Separatia puterilor in stat (stat de drept, desigur) zice ca parlamentul e putere legislativa, deci ce face el acum in majoritate usl-amista e iar bataie de joc pentru scopuri electorale, presedintele fiind reprezentantul Romaniei la aceste negocieri cu puteri depline. Parlamentul trebuia sa faca altfel constitutia si legile conexe pentru a-si aroga dreptul de a controla dupa bunul plac toate puterile statului. Pana atunci....SIC!
 • +7 (9 voturi)    
  Un parlament plin de corupti si traseisti (Marţi, 20 noiembrie 2012, 14:38)

  Igriculescu [utilizator]

  Acest parlament este o rusine. In loc sa voteze legi importante, sa gasesca solutii pentru a traversa criza parlamentarii se ocupa cu razboaie personale.
  Ati uitat de tara, ati uitat de oamenii care v-au trimis acolo, ati uitat de ce v-au trimis acolo ?
  Mai nou sinteti in concediu prelungit, va platim salarii pentru ca voi sa faceti campanie electorala.
  O sleahta de hoti si nesimtiti.
 • +5 (5 voturi)    
  aha (Marţi, 20 noiembrie 2012, 15:04)

  mircearh [utilizator]

  ma intereseaza doar daca se va tipari pe hartie igienica. Dar sa fie din aia buna prin care nu iese desh'tu, ca pe urma chiar nu mai intelegi nimic.
 • +5 (5 voturi)    
  :) (Marţi, 20 noiembrie 2012, 15:11)

  Analfabet [utilizator]

  E un joc de imagine. Daca presedintele urmeaza calea despre care si-a dat cu parerea parlamentul, or sa zica, ne bucuram ca in al 12 ceas TB s-a intors la popor si la optiunea pe care noi am avut-o ca organ reprezentativ, bravo noua, suntem cei mai tari, etc, etc. Daca are alta pozitie, atunci TB merita suspendat, n-a ascultat de popor, e rau cel mai rau, noi suntem cei mai buni.
  • +6 (6 voturi)    
   !!! (Marţi, 20 noiembrie 2012, 15:38)

   cristiian [utilizator] i-a raspuns lui Analfabet

   exact! Tunurile sunt armate, pe TB cu tot parlametul!
 • +9 (9 voturi)    
  vize pentru EU countries, anyone?! (Marţi, 20 noiembrie 2012, 15:42)

  AntonPann [utilizator]

  sa vedem ce o sa se intimple cind UE o sa ne dea un sut in dos si o sa avem nevoie de vize ca sa calatorim in vest. Sa vedem ce parere or sa aiba bizonii mediocri care muncesc un an de zile ca sa mearga 1-2 saptamini la Praga sau Viena sau la plaja in Grecia. Ce or sa faca guvernantii cind 1-2 milioane de capsunari vor veni acasa ca nu-i mai angajeaza nimeni in vest? Ce or sa faca toti limbistii de aici care sustin USL cu banii cistigati?! Unde or sa-i cheltuiasca? In Rusia?!
 • +7 (7 voturi)    
  respect ...? (Marţi, 20 noiembrie 2012, 16:05)

  liviusmaximus [utilizator]

  Astia duc nesimtirea la extreme:
  1. Zice Crin -"nu a existat politician "mare"care sa nu fi respectat parlamentul". Doar din cei mici, intr-adevar :) Aveti inca printre voi oameni ce ar trebui judecati, dar blocati voi procedura. Cred ca doar Mitrea si Base s-au pus la dispozitia justitiei pana acum...Aveti printre voi grevisti parlamentari, care si-au luat in continuare salariile. Iar tu CRIN, esti parlamentar de 20 de ani si ai fost prezent de 4-5 ori. Halal Respect !
  2. Ponta face operatii aritmetice pe populatia Romaniei. Oare acum la ce numar a impartit banii aia ? Ca asta vara nu stiau cum sa faca sa parem mai putini, desi era evident ca ne vor scadea alocarile de fonduri !?
  Oi, fara cap sau jeguri cinice ? Ce sunteti ?


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by