Premierul Victor Ponta il acuza pe presedintele Traian Basescu de dezinformare si ii cere in mod imperativ sa se opreasca din campania electorala si sa reprezinte Romania in Consiliul European conform cu interesul national al tarii, informeaza Mediafax. Punctul de vedere al primului-ministru a fost transmis de Guvern printr-un comunicat ca urmare a pozitiei Administratiei Prezidentiale referitoare la declaratii ale premierului.

Intr-un comunicat transmis anterior de purtatorul de cuvant al sefului statului se arata ca presedintele Traian Basescu face un apel la partidele politice sa nu implice Uniunea Europeana si institutiile sale in jocul politic electoral intern si acuza "iresponsabilitatea declaratiilor unor oficiali si politicieni".

Administratia Prezidentiala a transmis astfel o serie de precizari "referitor la declaratiile antieuropene pe care unii oficiali, reprezentanti ai unor institutii publice, si politicieni romani le-au exprimat in ultimele zile, inclusiv la declaratia prim-ministrului Guvernului Romaniei, domnul Victor-Viorel Ponta, de sambata, 17 noiembrie a.c., de la Bistrita ("Daca ni se spunea in 2007, domnule, nu o sa aveti nici drumuri, nici spitale, nici agricultura ca in Vest, dar o sa va facem ANI si DNA, poate ca ne gandeam de mai multe ori" - conform agentiei de stiri Agerpres)".

In replica, Guvernul a transmis la randul sau un comunicat in care arata ca primul-ministru nu intentioneaza sa intre intr-o disputa electorala cu presedintele Romaniei, "fiind evident interesul acestuia din urma de a se implica in campania pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie, folosind in acest sens orice pretext pentru a provoca noi conflicte", dar doreste sa prezinte o serie de precizari.

Astfel, premierul Ponta considera ca presedintele Romaniei trebuie sa inteleaga responsabilitatea pe care si-a asumat-o prin prezenta pe care o va avea la Consiliul European si sa foloseasca toate instrumentele pe care le are la dispozitie, pentru a apara interesele cetatenilor romani, lasand deoparte preocuparile electorale.

El arata ca Romania este indreptatita sa primeasca un buget mai consistent, iar presedintele Romaniei are responsabilitatea de a lupta pentru acest lucru.

Politica de coeziune si Politica Agricola Comuna sunt considerate, potrivit premierului, elemente fundamentale ale Uniunii Europene, iar sustinerea acestora este consonanta cu valorile Uniunii Europene, ai alte tari considerand ca un nou buget trebuie sa sustina astfel de elemente, iar cel mai recent exemplu in acest sens venind de la premierul Spaniei, membru al familiei politice la care si PDL este afiliat.

"Presedintele Romaniei trebuie sa inteleaga, totodata, ca, daca este vorba de iresponsabilitate, nimic nu este mai lipsit de responsabilitate din partea unui om politic decat sa afirme repetat ca tara pe care o conduce "nu este un stat de drept", doar pentru a ascunde ca cetatenii nu il mai doresc si nu il mai recunosc drept reprezentat legitim al lor", adauga Ponta.

El sustine totodata ca presedintele Romaniei dezinformeaza din motive electorale, deoarece referirile sale, ca prim-ministru, la ANI si DNA au fost facute intr-un context in care s-a precizat ca romanii au ales sa fie parte a proiectului european si pentru alte lucruri, cum sunt Politica de Coeziune sau Politica Agricola Comuna.

Primul ministru, se arata in comunicat, a precizat ca in Uniunea Europeana "am intrat ca si alte tari pentru ca UE presupune coeziune si o dezvoltare comuna. Daca agricultorul roman are subventii de trei ori mai mici decat cel francez si spaniol despre ce vorbim", este citatul premierului prezentat in comunicat.

Tot in comunicat este prezentat in detaliu si un alt citat al premierului, respectiv: "Eu vreau sa mai vorbesc totusi si despre fundamentul intrarii noastre in UE. Noi nu am intrat in UE doar ca sa ne faca ANI si DNA. Am inteles, e un lucru foarte bun, e extraordinar. Noi am intrat, ca si alte tari, Spania, Portugalia, Grecia, Bulgaria, Ungaria, noi am intrat pentru ca UE presupune coeziune si presupune dezvoltare comuna. Daca agricultorul roman are subventii de trei ori mai putin decat cel francez sau german, despre ce solidaritate vorbim. Subventii. Asta inseamna ca o sa mancam produse din celelalte tari. Daca pe Fondul de coeziune care inseamna drumuri, care inseamna alimentari cu apa, care inseamna toate celelalte programe sectoriale si regionale, avem mai putin decat ttaile bogate, nu o sa avem niciodata vreo sosea sau o autostrada ca in celelalte tari. Deci principiul coeziunii si al solidaritatii este unul fundamental al UE".

In comunicat este precizat ca Guvernul sustine propunerile formulate pentru viitorul exercitiu bugetar al UE de catre presedintele Comisiei Europene si presedintele Parlamentului European, iar primul-ministru spera ca presedintele va face totul pentru a apara interesul tarii la Consiliul European, si il asigura de intreg sprijinul Executivului in acest sens.

"Aceasta este pozitia oficiala a Guvernului legitim al Romaniei si a majoritatii parlamentare care il sustine. Ii cerem in mod imperativ presedintelui Romaniei sa se opreasca din campania electorala si sa reprezinte Romania in Consiliul European conform cu interesul nostru national", se mai arata in comunicat.

***

Premierul Victor Ponta a declarat, sambata, la Bistrita, ca propunerea presedintelui Consiliului European privind bugetul UE este cu 8 miliarde mai putin pentru Romania, "400 de euro mai putin pentru fiecare roman", iar Traian Basescu trebuie sa voteze impotriva acesteia.

"Propunerea lui Van Rompuy presupune o alocare cu 5 miliarde de euro pe coeziune si 3 miliarde euro pe politica agricola, mai putin decat ceea ce a propus CE", a spus Ponta.

"Inseamna 400 de euro mai putin pe fiecare dintre dumneavoastra din fonduri europene. Daca voteaza "da" ne ia 400 de euro de la fiecare, daca voteaza "nu" merge pe propunerea CE", a sustinut premierul.

Ponta a mai spus ca Basescu ar fi trebuit ca, in loc sa faca "glume de doi bani", sa explice ce se discuta la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.

"Imi doresc ca presedintele Basescu sa nu mai mearga la Bruxelles sa reprezinte interese personale, cum a facut de multe ori, imi doresc sa reprezinte interese nationale", a mai sustinut Ponta.

"Noi nu am intrat in UE doar ca sa ne faca ANI si DNA, noi am intrat ca si alte tari Spania, Portugalia, Grecia, Bulgaria, Ungaria, pentru ca Uniunea Europeana presupune coeziune si presupune o dezvoltare comuna. Daca agricultorul roman are subventie de trei ori mai putin decat cel francez sau german, despre ce solidaritate vorbim? (...) Daca ni se spunea in 2007 "domnule, nu o sa aveti nici drumuri, nici spitale, nici agricultura ca in Vest, dar o sa va facem ANI si DNA", poate ca ne gandeam de mai multe ori. Eu sunt un pro-european convins si eu cred ca domnul presedinte, prin tot ce face, inspira in populatia Romaniei un sentiment anti-european si aceasta este o mare vina a lui", a mai afirmat Ponta.