Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, la Targu Mures, ca daca intr-adevar s-au trimis e-mailuri impotriva UDMR din ministere, cei care se fac responsabili vor raspunde, transmite Mediafax.

Premierul Victor Ponta a declarat ca Guvernul si structurile administrative nu trebuie sa faca politica, iar daca se confirma cele reclamate de vicepresedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo - ca de la Ministerul Agriculturii, de Finante si cel al Economiei s-au transmis in teritoriu sute de e-mailuri continand mesajul anti-UDMR atribuit academicianului Dinu Giurescu - cei vinovati vor raspunde.

Ponta a subliniat ca faptele reclamate constituie o incalcare a legii, indiferent daca este vorba de UDMR sau de orice alta formatiune politica.

"Sa stabilim un lucru: dintr-un minister al Romaniei, daca se trimit e-mailuri impotriva oricarui partid politic, nu doar UDMR - PDL, PPDD, ce-o fi el - este o incalcare a legii si cei care au facut acest lucru vor raspunde. Guvernul, sigur, e un Guvern condus politic, dar Guvernul si structurile administrative nu trebuie sa faca politica. Iar daca s-a intamplat acest lucru, oamenii respectivi vor raspunde" , a spus Ponta.

Intrebat daca avea cunostinta de aspectele reclamate de Borbely, premierul a raspuns negativ.

"Nu. Dar nu le stiu nici eu pe toate. Doar presedintele le stie pe toate, el se pricepe la toate, nu l-ati vazut ce bun e?", a spus Ponta.

Vicepresedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca de la Ministerul Agriculturii, de Finante si cel al Economiei s-au transmis in teritoriu sute de e-mailuri continand mesajul anti-UDMR atribuit academicianului Dinu Giurescu, motiv pentru care a sesizat atat conducerile acestor ministere, cat si Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii.

"De la trei ministere, si avem dovezile pe care le-am inaintat la ministerele respective, consilieri, functionari publici, au dat sute de e-mail-uri cu aceasta scrisoare in tara. Sute de e-mailuri. Deci e o actiune concertata, nu se poate sa se trezeasca trei-patru functionari din trei ministere diferite si asa, dintr-un moment in altul, sa li se nazareasca sa trimita sute de e-mailuri", a spus Borbely, adaugand ca, doar in ianuarie 1990, de la Posta Romana din Mures a pornit un telex in toata tara, in care se afirma ca maghiarii sunt un pericol pentru Romania si romanii din zona, intrucat vor "sa rupa Ardealul".

UDMR a cerut ministerelor Finantelor si Agriculturii sa faca verificari in cazul unor functionari care ar fi transmis prin e-mail o scrisoare a academicianului Dinu Giurescu, intitulata "Manifest pentru sanatatea Romaniei", care ar contine o retorica "antimaghiara, nationalista si sovina".

Dinu C. Giurescu a declarat, miercuri, pentru Mediafax, ca nu ii apartine manifestul, care circula pe internet, in care romanii sunt indemnati sa mearga in numar mare la vot, pentru a nu mai permite UDMR sa ajunga in Parlament, academicianul precizand ca nu stie cine este autorul respectivului text.