Democrat liberalii curteaza public PNL pentru o eventuala colaboare dupa alegerile parlamentare. Potrivit surselor Hotnews.ro, una din explicatii ar fi rezultatul unor focus grupuri ale PDL care spun ca electoratul este dispus sa voteze USL la alegerile din 9 decembrie cu conditia ca PSD si PNL sa nu se desparta dupa rezultatul scrutinului. Tot strategic, democrat liberalii se adreseaza atat votantiilor PNL nemultmiti de cooptarea lui Gigi Becali in partid cat si dizidentilor din interiorul PNL care contesta modul cum Antonescu a gestionat partidul.

Sursele citate sustin ca democrat liberalii au testat in sondaje profilul votantiilor USL cum si de ce ar sustine alianta PSD-PNL-PC. Rezultatul sondajului arata ca daca simpatizantii USL ar avea semnale ca PSD si PNL s-ar desparti nu ar votat USL la alegerile parlamentare.

"Mizam pe nemultumirile din interiorul PNL si pe reactia sau presiunea acestora la nivel declarativ in acest sens. Strategia este de a pune presiune atat pe PNL cat si pe PSD pentru a creea disensiuni in interiorul USL"au explicat sursele din interiorul ARD.

Totodata, in contextul in care sondajele interne ale ARD arata ca USL este in pericol sa nu obtina 50% din mandatele din Parlament, democrat liberalii incearca sa atraga o parte din liderii PNL dispusi la o negociere in acest sens.

In prima saptamana a campaniei electorale liderii ARD au curtat intens, la nivel public PNL propunand acestora o colaborarea dupa alegerile parlamentare din 9 decembrie.

Vasile Blaga: "O alianta normala dupa alegerile parlamentare ar fi cea cu PNL(...)Nu am avea nicio problema cu ei din punctul unui program de guvernare cu adevarat bun pentru Romania, nu ii spun nici de stanga, nici de dreapta, un program de guvernare adevarat pentru Romania, dar pe de alta parte eu cred ca lucrurile acestea s-ar si putea intampla daca avem acest scor pentru ca eu cunosc foarte multi oameni din PNL care isi doresc lucrul acesta(...)

Am guvernat foarte bine cu PNL-ul in 2005, 2006, 2007. Eu spun ca PNL isi rezolva ei problemele acolo. Cu Crin, fara Crin este treaba lor. Presedintele PNL-ului este Crin Antonescu. Eu spun cu PNL. Ce vor decide dansii acolo, eu nu stiu"(RTV, 15 noiembrie)

Anca Boagiu: "PDL se vede alaturi de liberali. Din fericire, domnul Crin Antonescu ne-a ajutat, a reusit sa creeze doar o gasca in jurul lui, cu alte interese decat cele ale adevaratilor liberali. Faptul ca i-a eliminat prin modul de comportament, prin politica adoptata, pe liberalii adevarati sper ca i-a trezit pe acestia la realitate si le-a aratat ca locul lor nu e in acel amalgam (...) Nu inseamna ca trebuie sa se rupa, trebuie sa schimbe liderul. Antonescu nu are nicio legatura cu liberalii, e al socialistilor" (Digi24, 16 noiembrie)

Sulfina Barbu: "Eu cred ca o alianta cu PNL este fireasca si spun acest lucru pentru ca am fost un mare sustinator al aliantei DA si am facut parte din guvernul aliantei DA. S-a dovedit cel mai bun proiect politic din punctul meu de vedere pentru Romania, care din pacate tot datorita unor orgolii si interese politice subterane s-a destramat. Dar cea mai mare parte a PNL, si ma refer in primul rand la sustinatorii si la electoratul PNL, sunt nostalgici si isi doresc aceasta colaborare cu centru dreapta. Pentru ca actualii conducatori ai PNL au abandonat toate principiile liberalismului". ( agentia NewsIn, 8 noiembrie)

In replica, presedintele PNL Crin Antonescu le transmite democrat liberalilor ca nu vede posibila o viitoare guvernare cu PDL, dupa alegerile parlamentare din decembrie.

Crin Antonescu: "Am vazut ca si statutul meu personal incepe sa se amelioreze in intentiile dlui Vasile Blaga, ceea ce ma face desigur mai optimist, in ciuda varstei mele inaintate. Nu are cum face dl Vasile Blaga o propunere in sensul acesta (n red. - o viitoare guvernare cu PNL), pentru ca PNL este fondator al USL, PNL a fost, este si va fi pana cand va exista USL o parte componenta a acesteia si a respectat si isi respecta si in opozitie si la putere toate angajamentele si, ca atare, nu avem cum pe un asemenea subiect sa avem un dialog cu Vasile Blaga si cu PDL. Deci, inca o data ii multumesc, pentru ca e vorba sa fim politicosi"(Agerpres, 15 noiembrie).