Ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Dan Sova, a declarat, luni, pentru Mediafax, ca in situatia in care USL va castiga alegerile parlamentare cu peste 50%, Victor Ponta va fi singura propunere pentru postul de premier, Traian Basescu urmand a fi suspendat daca nu face nominalizarea.

"Raspunsul corect si democratic al presedintelui ar fi fost ca va desemna un premier propus de majoritatea care va rezulta din alegeri - adica respectarea votului popular. Interesul national e o chestiune foarte abstracta pentru presedintele Basescu", a spus Sova, referindu-se la declaratiile sefului statului despre nominalizarea unui premier care sa serveasca interesul national.

"Pozitia USL este ca daca noi vom lua peste 50% singura propunere de premier pe care o vom avea este actualul premier Victor Ponta. Daca domnul presedinte Basescu refuza nominalizarea, atunci il vom suspenda si mergem din nou la referendum pentru demitere", a mai spus Sova.

Sova: Nu exista motiv pentru reamnierea ministrilor in privinta carora ANI a formulat unele opinii

Dan Sova a mai spus ca nu exista motiv pentru remanierea ministrilor impotriva carora ANI a formulat unele "opinii", el aratand ca in acest sens decizia apartine instantei.

"Initiativa remanierii Guvernului apartine premierului, in primul rand. In al doilea rand, nu exista niciun motiv pentru remanierea ministrilor in privinta carora ANI a formulat unele opinii, zilele trecute, intrucat doar instanta de judecata poate declara ca cineva este incompatibil sau se afla in conflict de interese", a precizat Sova.

El a aratat ca ANI este "un organ al statului care isi exprima o opinie" si impotriva acestei opinii, cand este formulata oficial si transmisa oficial, se merge la instata si se rezolva acolo lucrurile.

Sova a reiterat declaratia premierului Victor Ponta, spunand ca, daca va exista o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila in privinta acestor ministri, ei nu vor mai face parte din Executiv.

"Daca va exista o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila in privinta acestor ministri, ei nu vor mai face parte din Executiv, dar nu putem sa trimitem acasa pe toata lumea impotriva careia cineva formuleaza o acuzatie", a adaugat Sova.

Sova: Observatiile lui Basescu privind cardasia parlamentarilor cu suspectii, "complet necontrolate"

Dan Sova a declarat, luni, pentru Mediafax, ca observatiile presedintelui Traian Basescu privind "cardasia" parlamentarilor cu suspectii sunt "complet necontrolate si fac foarte mult rau Romaniei".

"Oricum, atacurile presedintelui si afirmatiile domniei-sale - ca Romania nu ar fi stat de drept, ca Romania a demonstrat ca nu ar putea organiza alegeri libere, ca parlamentarii sunt in cardasie cu suspectii ¬ sunt complet necontrolate, fac foarte mult rau Romaniei si presedintele demonstreaza ca ramane in aceeasi logica a conflictului", a subliniat ministrul Sova.

El a precizat ca, in cazul fostilor ministri Laszlo Borbely si Victor Paul Dobre, Camera Deputatilor a facut observatii procedurale pe care presedintele Traian Basescu "le-a scapat din vedere plutind in lumea marilor idei politice", si anume ca nu a existat o cerere de ridicare a imunitatii formulata de Parchet.

Pe de alta parte, Sova s-a intrebat, retoric, de ce presedintele Traian Basescu nu a facut o cerere similara si pentru Monica Iacob Ridzi.

Presedintele Traian Basescu a precizat, luni, ca in cursul zilei i-a transmis premierului Victor Ponta o scrisoare in legatura cu cei patru membri ai Executivului acuzati de ANI de incompatibilitate, mentionand ca viza "si o eventuala remaniere".

Intrebat ce varianta ia in calcul in contextul declaratiilor lui Crin Antonescu privind posibila suspendare a presedintelui daca acesta nu va accepta premierul propus de USL daca Uniunea castiga alegerile, Basescu a raspuns: "Eu iau in calcul varianta interesului national".

"Deci voi desemna un premier care sa serveasca interesul national. Iar povestea pe care o vehiculeaza orice politician, ca e mai micut, ca e mai marisor, ca e foarte mare, ca e foarte mic, ᅡil suspendam pe Basescuᅡ, va rog sa ma credeti ca nu ma impresioneaza. Deci nu sunt un om caruia sa-i fie frica de ceva sau, in orice caz, nu de politicieni, da?", a afirmat Basescu in conferinta de presa de la Palatul Cotroceni.