Presedintele Traian Basescu a declarat luni ca va desemna, dupa alegeri, un "premier care sa serveasca interesul national", precizand ca nu se lasa impresionat de discutiile despre o eventuala noua suspendare a sa.

"Eu iau in calcul varianta interesului national. Voi desemna un premier care sa serveasca interesul national, iar povestea pe care o vehiculeaza orice politician ca il suspendam pe Basescu, va rog sa ma credeti ca nu ma impresioneaza", a raspuns seful statului.

El a fost intrebat de un ziarist cum comenteaza afirmatia liderului PNL, Crin Antonescu, potrivit caruia s-ar putea declansa procedura de suspendare a presedintelui in cazul in care Basescu nu il va desemna din nou premier pe Victor Ponta, in varianta in care USL va castiga 50% plus unul dintre mandatele de parlamentar.

"Nu sunt un om caruia sa-i fie frica de ceva, sau in orice caz nu de politicieni", a adaugat Traian Basescu.

Crin Antonescu a fost intrebat, la finele lunii octombrie, ce se intampla daca USL castiga 50% plus unu din mandate si presedintele refuza nominalizarea premierului solicitat de Uniune.

"Se ajunge probabil la suspendare si se ajunge inca in 2012. Eu nu am cum sa stiu asta. Presupun sau pronostichez ca nu se va intampla si, daca nu se va intampla, o noua suspendare a presedintelui nu este un punct de program nici declarat, nici nedeclarat", a spus Antonescu, citat de agentia Mediafax.

Solicitat sa comenteze scenariul in care USL castiga alegerile cu 50% plus unu si il nominalizeaza pe Victor Ponta premier, iar presedintele Traian Basescu refuza sa il numeasca pe Ponta, solicitand un alt nume de la USL sau nominalizand pe altcineva din randul USL, Antonescu a spus ca in aceasta situatie se va declansa procedura de suspendare.

"Se declanseaza procedura de suspendare. Dar eu chiar nu cred ca se va intampla asta pentru ca atata vreme cat avem - cu o zi inainte, cu doua zile inainte - pronuntarea populara, inca o data - fara nicio posibilitate de a o mai interpreta - o asemenea actiune a presedintelui ar fi clar o incalcare a Constitutiei, o sfidare a votului popular si ea nu are decat un raspuns democratic", a precizat Antonescu.