Vicepresedintele PDL Radu F. Alexandru i-a cerut, vineri, in numele ARD, ministrului de Externe, Titus Corlatean, sa prezinte public datele profesionale ale directorilor ICR Kiev si ICR Moscova, afirmand ca pe site-ul Institutului Cultural Roman nu au fost prezentate decat numirile Nadiei Mosanu si a Florinei Mohanu la sefia celor doua filiale ale ICR, relateaza Agerpres.

"Pe site-ul Institutului Cultural Roman sunt anuntate numirile a doi directori, unul la ICR Kiev, celalalt la ICR Moscova. La ICR Kiev este numita doamna Nadia Mosanu. Doamna Nadia Mosanu este nora domnului Alexandru Mosanu, primul presedinte al Parlamentului Republicii Moldova, un om care a fost salutat ca un adevarat patriot. Un om care, ulterior, a fost identificat si publicat pe lista Sandrovschi ca unul dintre agentii KGB care au activat in Republica Moldova sub nume de cod 'Maxim'. Cea de-a doua numire este a doamnei Florina Mohanu, in fruntea ICR Moscova. Doamna Mohanu conduce Centrul Cultural Rus de la ASE Bucuresti. Acest centru cultural este cunoscut drept una dintre cele mai elaborate filiere de influenta rusa din Romania. Centrul Cultural Rus de la ASE, conform site-ului institutiei, este finantat de Fundatia Russkiy Mir. (...) Dincolo de numiri, pe site-ul ICR nu este publicat niciun CV, niciun element legat de activitatea profesionala a celor doua doamne. Nu stim ce cetatenie au, daca au si cetatenie romana sau au cetatenia Republicii Moldova si ce este cel mai important, nu stim ce interese reprezinta, apara si urmeaza sa sustina aceste doua doamne', a declarat vicepresedintele PDL, intr-o conferinta de presa.

Radu F. Alexandru a cerut ministrului de Externe sa prezinte public datele profesionale ale celor doua doamne si 'garantiile de onestitate' pe care le ofera acestea.

"Ii cer public ministrului de Externe Titus Corlatean sa ne spuna public care sunt datele care le recomanda pe cele doua persoane si care sunt garantiile pe care ministrul de Externe le are, pentru ca ministrul de Externe trebuie pana la urma sa valideze prin semnatura lui numirile in fruntea institutiilor culturale in strainatate. Care sunt datele profesionale si garantiile de onestitate ale celor doua persoane", a spus Radu F. Alexandru.

In context, vicepresedintele PDL a adaugat ca la momentul audierii lui Andrei Marga in comisia de cultura a Senatului i-a cerut acestuia "ca posturile de directori ai filialelor ICR in strainatate sa fie ocupate pe baza de concurs".

"Cei care se prezinta la acest concurs cu o cariera profesionala care sa-i legitimeze sa fie supusi unui concurs. Domnul Andrei Marga a refuzat. Astazi (vineri -n.r.), (...) domnul Marga vorbea cu un dispret absolut despre cei care au fost pana acum directorii centrelor culturale ale ICR in strainatate si pe care a gasit de cuviinta sa-i demita fara nicio analiza facand abstractie ca toti acesti directori pe care i-a demis au primit in anii trecuti calificativul 'FB' semnat de ministrul de Externe la data respectiva, domnul Andrei Marga", a declarat Radu F.Alexandru