Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca ii va solicita oficial sefului statului, Traian Basescu, mandat pentru a merge la summitul din 22-23 noiembrie al Consiliului European, el aratand ca presedintele va raspunde pozitiv sau negativ, fara a exista un conflict pe aceasta tema, scrie Mediafax.

"Martea viitoare, pe 13, particip la Bruxelles, la intalnirea cu premierii pe tema mecanismului bugetar multianul 2014-2020. La final cand ma intorc in Bucuresti, voi informa conducerera Parlamentului si pe presedintele Romaniei asupra ultimelor discutii. Voi solicita oficial, bazat pe aceste discutii, mandatul pentru a merge la summitul din 22- 23. Daca presedintele va fi de acord sau nu, nu stiu sa va spun in acest moment", a spus Ponta.

El a aratat ca nu va exista un conflict intre premier si presedinte pe aceasta tema.

" Nu va fi conflict, pana la urma, va fi o solicitare la care domnia sa va raspunde pozitiv sau negativ, dar nu va fi niciun conflict pe aceasta tema . Eu imi doresc mult sa evitam orice conflite si inainte si dupa alegeri. (...) Avem nevoie de stabilitate", a spus Ponta.

Presedintele Traian Basescu a fost intrebat, in octombrie, la Bruxelles, cu privire la faptul ca premierul Ponta vrea delegare din partea sefului statului pentru participarea la urmatorul Consiliu European, el raspunzand: "Sa ajungem pana la urmatorul Consiliu. Il astept cu multa nerabdare".

"Sa ajungem pana la urmatorul Consiliu. Il astept cu multa nerabdare", a declarat Basescu, intrebat de jurnalisti cu privire la afirmatia premierului Ponta privind faptul ca acesta ar dori sa primeasca delegare de la presedinte pentru a participa la Consiliul European din noiembrie, avand in vedere tematica ce tine de competentele Guvernului, respectiv decizia privind cadrul bugetar multianual al UE 20.

Totodata, el a spus ca participarea Romaniei la Consiliul European din noiembrie va fi "conform Constitutiei", insa a aratat ca delegatia Romaniei va fi constituita in acord cu "nevoile de asistenta" pe care le va avea el.

Guvernul a decis recent constituirea unui consiliu care sa stabileasca pozitia Romaniei in negocierile din UE privind bugetul 2014-2020, structura condusa de primul-ministru, dar in care nu sunt inclusi membri ai Presedintiei, reprezentantii altor institutii putand participa doar daca sunt special invitati.