Invatamantul in limba romani, un program national pentru sanatate si practicarea unor meserii solicitate pe piata muncii sunt necesitati ale etniei rome, a declarat sambata liderul reprezentantilor minoritatilor in Parlament, Varujan Pambuccian, la conferinta nationala a Partidei Romilor "Pro Europa".

"Am vazut ca exista doua feluri de romi: cei care s-au scolit foarte mult si care nu mai stiu limba si lucrul acesta nu e bine si care incetul cu incetul isi uita radacinile si lucrul acesta nu e bine si un numar foarte mare de romi care continua sa fie analfabeti sau care continua sa abandoneze scoala, iar lucrul acesta e cu atat mai rau. Ne-am gandit si am inceput sa facem lucrul asta, asa cum exista un liceu german, asa cum exista un liceu sarb, asa cum exista foarte multe licee in care se preda o limba in mod intensiv, e nevoie si de un liceu in care sa se predea si limba romani si in care copiii romi sa poate sa vina si de la care dupa aceea sa poata sa iradieze o retea intreaga de scoli in care copiii romi sa se simta bine, in care ei sa poata sa invete, in care sa li se spuna cat de important este invatatul asta pentru tot ceea ce urmeaza sa li se intample in viata", a afirmat Pambuccian, citat de Agerpres.

El a mai pledat pentru implementarea unui program national in domeniul sanatatii dedicat etniei rome.

"Al doilea lucru foarte important este sanatatea. Sanatatea in interiorul populatiei romilor este una precara, mai ales in zonele sarace si in zonele izolate. Stiu ca Partida Romilor are foarte multe programe aici, dar cred ca este nevoie si de un program national pentru ca vorbim de un procent insemnat din populatia Romaniei si nu poti lasa un procent insemnat din populatia Romaniei la voia intamplarii si la hazardul bolilor", a spus Varujan Pambuccian.

In plus, el a spus ca romii trebuie sa invete si sa practice meserii solicitate pe piata muncii.

"Si mai cred ceva - nicio comunitate nu se poate dezvolta fara ca membrii acelei comunitati sa aiba o meserie certa, ceruta si pe care sa o practice. Cand spun lucrul asta sunt convins ca foarte multi va ganditi la meseriile de azi si probabil ca e corect sa ne gandim si la meseriile de azi, numai ca lucrurile se vor schimba atat de mult, iar in zece ani de acum inainte cei care sunt acum in clasa a V-a vor trai intr-o lume radical diferita de cea de astazi", a adaugat deputatul.