Presedintele PPNL, Crin Antonescu, a declarat pentru publicatia spaniola El Mundo, ca exista in randul liberalilor o componenta conservatoare care situeaza partidul aproape de familia Popularilor Europeni, din care mai fac parte PDL, UDMR si PNTCD. Antonescu a precizat ca PNL se uita cu interes la PPE pentru ca programul politic al acestora are similitudini cu cel liberal. La observatia jurnalistilor El Mundo ca PPE "l-a aparat pe Basescu" in timpul evenimentelor politice din vara, Antonescu a replicat: "Cu totii facem greseli."

"Ne simtim foarte bine in grupul liberal, am avut intotdeauna parte de sprijinul colegilor nostri, dar pe de alta parte ne uitam cu interes la PPE, pentru ca in ceea ce priveste programul politic, acesta are multe similitudini cu al nostru. Partidul National Liberal din Romania se afla mai la dreapta fata de liberalii europeni in general. Exista o importanta componenta conservatoare care ne situeaza aproape de PPE", a afirmat Crin Antonescu, raspunzand unei observatii potrivit careia circula ideea ca PNL (care face parte din familia politica a liberalilor europeni - ELDR) ar dori sa se alature Partidului Popular European (PPE), in contextul apropierii alegerilor pentru Parlamentul European (PE).

Intrebat de jurnalistii de la El Mundo nu se teme ca va pierde incredrea alegatorilor prin incalcarea promisiunii de a se retrage din viata politica in cazul in care Basescu ramane la Cotroceni, liberalul a declarat pentru publicatia spaniola ca "aste important sa te tii de cuvant, sunt de acord, dar retineti ca Basescu nu a castigat referendumul, aproximativ 88% dintre cei care au votat au optat impotriva mentinerii in functia de presedinte."

Presedintele Senatului a abordat si tema criticilor la adresa democratiei din Romania aduse de Comisia Europeana precizand ca premierul Victor Ponta se afla in functie de "doar 6 luni, monitorizarea Justitiei a inceput acum 7 ani. "Constitutional si legal, sistemul judiciar functioneaza in mod normal, dar, din pacate, problema coruptiei persista. Aceasta a fost una dintre principalele preocupari a muncii noastre din opozitie. Basescu s-a prezentat timp de opt ani ca un campion al luptei impotriva coruptiei, insa in timpul mandatului sau coruptia a crescut", a declarat Antonescu.

Potrivit liderului PNL, "aceasta este perceptia cetatenilor romani, este concluzia la care se ajunge in cazul in care analizati cu atentie modul in care au fost cheltuiti banii publici si daca vezi cum prospera unele grupuri politice din apropierea presedintui si a fostului guvern, in timp ce finantele publice au scazut dramatic."

Intrebat daca atitudinea Europei fata de Romania este una corecta in condintiile amanarii aderarii la spatiul Schengen, Antonescu a declarat: "din punct de vedere tehnic, Romania si-a indeplinit obligatiile, dar daca introducem criterii politice, cum ar fi coruptia la frontiere, atunci apare problema. Cu toate acestea, fara a acuza Europa de incorectitudine, cred ca Romania a indeplinit criteriile de aderare la spatiul Schengen. De asemenea, cred ca atat de multi membri de rang inalt ai Uniunii Europene, inclusiv presedintele Comisiei si reprezentanti din Franta, Spania, Italia, au afirmat acelasi lucru, problemele vin mai ales din Olanda."

La intrebarea da va fi urmatorul presedinte al Romaniei, Antonescu a raspuns: "Cred ca da, dar nu e esential pentru mine. Mie imi pasa de Romania, de o europa prospera, libera, deschisa si solidara. Dupa atat de multi ani sub regimul comunist, aceasta este ceea cele dorim romanilor. In ultimii 20 de ani, in ciuda dificultatilor, am avansat pe drumul acesta. Preocuparea noastra si cea a multora este de a mentine acesta Europa pe care am creat-o."