Presedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, declara, in documentul depus la dosarul de candidatura pentru mandatul de senator in Sectorul 4, obtinut de Mediafax, ca a fost colaborator al Securitatii, mentionand ca "in prezent este deschisa o actiune in justitie pentru revizuirea deciziei de fond".

Dan VoiculescuFoto: AGERPRES

Declaratia pe propria raspundere privind colaborarea sau necolaborarea cu fosta Securitate este obligatorie a fi depusa de dosarul de candidatura.

Candidatul are obligatia sa declarare, in dosarul de candidatura, daca a fost sau nu a fost lucrator al Securitatii sau colaborator al acesteia, in sensul OUG 24/2008.

In declaratia depusa la BEM, Voiculescu a taiat optiunea "nu am fost lucrator al Securitatii", in document ramanand optiunea "am fost colaborator" al Securitatii.

Voiculescu a semnat declaratia prin care admite colaborarea cu Securitatea, insa scrie pe aceasta ca "in prezent este deschisa o actiune in justitie pentru revizuirea deciziei de fond".

OUG 24/2008 defineste termenii de lucrator al Securitatii, colaborator al Securitatii sau persoanele care sunt asimilate colaboratorilor.

Astfel, colaborator al Securitatii este persoana care a furnizat informatii, indiferent sub ce forma, precum note si rapoarte scrise, relatari verbale consemnate de lucratorii Securitatii, prin care se denuntau activitatile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist si care au vizat ingradirea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului.

Dan Voiculescu este singurul dintre candidatii USL in Bucuresti care precizeaza ca a colaborat cu fosta Securitate.

El candideaza in colegiul in care a candidat si in 2008.

Voiculescu si-a anuntat, in iunie, demisia din Senat, spunand ca motivul este respingerea unui proiect privind dublarea sanctiunilor pentru evaziune fiscala.

Demisia lui Voiculescu a determinat mutarea procesului privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare de la ICCJ la Tribunalul Bucuresti.