Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a sustinut, miercuri, o alocutiune in fata plenului reunit al Parlamentului Romaniei, urmand sa primeasca distinctia Colanul Camerei Deputatilor. Martin Schulz a laudat "atitudinea constructiva" a premierului Ponta in criza din vara, dar a avertizat ca "nu putem sa le lasam urmasilor nostri doar datorii. In anumite situatii nu exista alternativa la reformele structurale". Referitor la suspendarea fondurilor europene acordate Romaniei, Martin Schulz a spus ca vestea prasta primita de la Bruxelles arata ca "procesul de reforma nu a fost finalizat".

Martin SchulzFoto: AGERPRES

Dupa discursul din plenul Parlamentului, Martin Schulz are programata o intilnire la Cotroceni cu presedintele Traian Basescu, la ora 11.30, urmata de o declaratie comuna de presa.

UPDATE LIVE TEXT principalele declaratii. Martin Schulz se adreseaza in limba germana:

  • Aderarea Romaniei a constituit o trecere a unui hop foarte imporanta de la dictatura la democratie, de la economia socialista la economia de piata
  • Zilele acestea ajung la Bucuresit trei scrisori din partea CE prin care Guvernului Romaniei i se aduce la cunostinta faptul ca trei dintre cele mai importante programe operationale cu fonduri euroepene vor fi suspendate, ca urmare a gravelor deficiente in organizarea licitatiilor
  • Este o veste foarte greu de digerat, care arata ca procesul de reforma nu a fost finalizat
  • Nu sunteti singuri. PE va sustine.
  • La un moment dat PE a avut o disputa serioase cu ministrul Orban si cu alte tari, insitutiile europene trebuie sa ia masurile necesare ca toate criteriile comune sa fie aplicate
  • Au existat critici substantiale privind evolutia politica din tara dvs. ma bucur ca dl Ponta a avut o atitudine constructiva
  • transmisiune intrerupta
    Indicatorii economici fac unele state sa va invidieze
  • Bazele UE il reprez principiul solidaritatii, am inteles ca prin ajutarea celor mai slabinu facem decat sa ne intarim noi. Politica de coeziune reprezinta aplicarea practica a acestui preincipiu fundamental.
  • Atat al nivel national cat si european trebuie sa actionam reponsabil
  • Dvs trebuie sa va aduceti contributia in ce priveste imbunatatirea capacitatii de abosrbtie. 
  • Exista anumite intentii pentru inghetarea bugetului UE. Astfel de perceptii denota o lipsa de responsabilitate, tocmai in momente de criza este nevoie de un buget care sa se transforme in locuri de munca
  • Fiecare euro investit aduce alti doi-trei euro in plus
  • Bugetul UE reduce efectele bugetelor de austeritate, tocmai de aceea avem nevoie de aceste investitii
  • Bugetul UE nu reprezinta bani pentru Bruxelles
  • Noi insistam sa investim in solidaritatea europeana, crestere si locuri de munca, inovatie si cercetare
  • Avem nevoie de sprijinul dvs
  • Criza economica a intrat in al cincilea an. Criza sociala devine din ce in ce mai preganta, rata somajului la tineri da nastere unei generatii pierdute
  • Oamenii de la Atena, Madrid, Roma, Bucuresti, peste tot oamenii ies in strada pentru ca li se pare ca duc un greu prea mare.
  • Prapastia dintre cei saraci si cei bogati se adanceste.
  • Sunt oameni care si-au dus banii in paradisuri fiscale si nu pot sa inteleg acest lucru
  • Nu putem sa le lasam urmasilor nostri doar datorii. In anumite situatii nu exista alternativa la reformele structurale.
  • Vremurile sunt dificile pentru ca reducerile de salarii se resimt imediat. Reformele structurale sunt insa necesare pt a creste competitivitatea economica
  • Noi trebuie sa ne asiguram ca Europa nu se va fragmenta in urma politicii d austeritate.
  • Problemee unui stat devin probleme intreguui continent
  • Stiu ca si Romania depinde de evolutia situatiei pe piata zonei euro, stiu ca mai mult de jumatate din exporturile dvs se indreapta spre euro, de unde vin jumatate din investitiile directe. Va rog f mult ca pt cetatenii dvs sa va raliati repreznentatilor europeni 
  • Premiul Nobel pt pace va fi un imbold pt provocarile ulterioare
  • Identitatea nationala este importanta pentru noi toti, dar trebuie sa ne asiguram impreuna ca vom reusi sa punem copiilor nostri la dispozitie locuri de munca, sa ne reunim eforturile pentru a ne elibera de consecintele regimurilor trecuute, trebuie sa o rupem cu trecutul, sa ne coalizam fortele pentru a face fata provocarilor
  • Niciun stat nu poate fi singur in acest proiect, nici Germania, nici Franta, nici Romania. 
  • Este nevoie de suportul dvs., trebuie sa va oferiti spiritul de cooperare.
  • Ora 11:00 Discursul s-a incheiat

De la ora 11.30 urmeaza sa fie primit la Palatul Cotroceni de catre presedintele Traian Basescu, cei doi avand programata si o declaratie de presa comuna la ora 12.00.

De la ora 15.45 va avea intrevederi cu ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, apoi, de la 16.30, cu ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, la sediile celor doua ministere.

In incheierea programului este prevazuta si o intrevedere cu reprezentanti ai mediului academic si studenti ai Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative, urmata de ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa (18.00 - Aula Magna a Bibliotecii Centrale Universitare 'Carol I', str. Boteanu nr. 1).

Premierul Victor Ponta si Martin Schulz au fost impreuna, in cursul dupa-amiezii de marti, pentru a inaugura o statie de epurare a apei, realizata la Bumbesti Jiu cu fonduri europene nerambursabile, in valoare de 2,5 milioane de euro, dupa care s-au deplasat la Targu Jiu, unde au avut programe diferite pentru o scurta perioada de timp.

Astfel, in timp ce Victor Ponta si-a depus candidatura la BEJ, presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a vizitat cele doua parcuri din oras in care sunt expuse operele lui Constantin Brancusi, Coloana Infinitului, Poarta Sarutului, Aleea Scaunelor si Masa Tacerii.

Liderul PSD Victor Ponta a declarat, marti, la BEJ Gorj, unde si-a depus candidatura pentru un nou mandat in Camera Deputatilor, ca vizita lui Martin Schulz in Targu Jiu este "o onoare" pentru oras, spunand ca astfel se va reusi poate introducerea Complexului Brancusi pe lista UNESCO.

PDL participa la sedinta Parlamentului in care presedintele PE Martin Schulz va prezenta un mesaj, dar nu va onora cererea acestuia de a se intalni cu parlamentarii PDL daca oficialul UE merge la manifestarile din Gorj in sprijinul lui Victor Ponta, a anuntat, luni, presedintele PDL, Vasile Blaga.

"Aceasta decizie a fost luata ca urmare a implicarii deschise a presedintelui Parlamentului European in campania electorala a lui Victor Ponta, co-presedinte al USL. PDL saluta vizita presedintelui Parlamentului European in Romania, iar parlamentarii sai vor lua parte la sedinta comuna a Camerelor Legislativului Romaniei cu ocazia discursului pe care dl Martin Schulz il va sustine la Bucuresti", a precizat presedintele PDL, Vasile Blaga, intr-un comunicat de presa.

PDL considera ca prezenta presedintelui Parlamentului European la Targu Jiu, in circumscriptia electorala unde candideaza Victor Ponta pentru un nou mandat de parlamentar, nu este compatibila cu neutralitatea politica pe care o presupune inalta functie de presedinte al Legislativului european.

Potrivit lui Blaga, in timpul vizitelor lor in Romania, predecesorii lui Schulz au respectat 'impecabil' statutul de presedinte al Parlamentului European, 'nu au favorizat nicio forta politica din Romania si nu au sprijinit prin actiunile lor candidati in alegeri'.

"Prezenta domnului Schulz la Targu Jiu nu ofera opiniei publice romanesti un exemplu de echidistanta asa cum ne-am astepta de la cel mai inalt reprezentant al legislativului european. Asocierea domnului Schulz la campania electorala a domnului Ponta pune intr-o lumina ridicola apelul formulat recent de premierul Ponta care a cerut Comisiei Europene sa evite orice forma de implicare in campania electorala din Romania", se mai arata in comunicatul transmis de presedintele PDL.