Comisia Europeana (CE) regreta decizia de marti a Senatului roman de a nu da curs unei sentinte a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) in cazul senatorului Mircea Diaconu, a declarat marti Mark Gray, purtator de cuvant al CE, citat de Agerpres. Reprezentantul CE a mai arata ca decizia senatorilor romani este in contradictie cu solicitarea Comisiei Europene, inclusa in ultimul raport din cadrul MCV, de "a cere demisia membrilor parlamentului cu decizii finale de incompatibilitate".

"Este important pentru statul de drept in Romania ca deciziile judecatoresti sa fie aplicate cu strictete. Decizia Senatului roman este in contradictie cu recomandarea Comisiei de 'a cere demisia membrilor parlamentului cu decizii finale de incompatibilitate', care este inclusa in ultimul raport pentru Romania adoptat in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare", a precizat purtatorul de cuvant al executivului comunitar.

"Comisia va continua sa monitorizeze chestiunea indeaproape", a adaugat el.

Plenul Senatului a respins, in sedinta de marti, posibilitatea incetarii mandatului de senator pentru liberalul Mircea Diaconu, care, potrivit Agentiei Nationale de Integritate, se afla in stare de incompatibilitate, anunta Agerpres. Impotriva incetarii mandatului de senator s-au exprimat 32 de senatori, in timp ce "pentru" au votat 23 de senatori. Zece senatori s-au abtinut de la vot. Votul a fost secret si electronic.