Cristian Diaconescu, consilier prezidential si fost ministru de externe, scrie pe blogul, referitor la problema tezaurului romanesc aflat in Rusia, ca Romania a ratat in 1992 o sansa de a recupera tezaurul in momentul in care Rusia a aderat la FMI, intrucat "in regulamentul Fondului este stipulat ca inainte de aderare statele trebuie sa isi stinga litigiile dintre ele". Afirmatia a venit dupa ce ministrul de externe Titus Corlatean a declarat, duminica seara, ca Tezaurul Romaniei este "in mod indubitabil" la Moscova, iar recuperarea acestuia ramane o prioritate pentru MAE.

"Reamintesc pentru cei care debordeaza de 'sensibilitate in dezghetarea (?!) relatiilor cu Federatia Rusa' ca o astfel de situatie favorabila s-a ivit Romaniei, pana in acest moment, o singura data ¬ la 1 iunie 1992, atunci cand Federatia Rusa a aderat la FMI. Consider ca la acea data am reusit sa ratam cu brio o buna oportunitate de deschidere a subiectului 'tezaur' nu printr-o neglijenta a diplomatiei ci printr-o regretabila decizie politica, de vreme ce in regulamentul Fondului este stipulat ca inainte de aderare statele trebuie sa isi stinga litigiile dintre ele. Deci, s-a dus, iar cine spune ca stie cum stam in dosarul pe tezaur, inseamna ca STIE si cine a dispus politic ca putem considera ca tezaurul nu este intr-un litigiu intre noi si Federatia Rusa," scrie Cristian Diaconescu pe blogul sau.

"In 2017 se vor fi facand o suta de ani de cand tezaurul Romaniei este la Moscova si este acolo, in mod indubitabil. Faptul ca de-a lungul anilor au existat mici gesturi ale ᅡfratelui mai mareᅡ, intre ghilimele, din acel moment, Uniunea Sovietica, care a transmis niste piese din tezaurul romanesc la Bucuresti, reprezinta o confirmare, daca mai aveam nevoie", a declarat Corlatean duminica seara, la Antena 3, citat de Adevarul.

"Sansele depind de modul in care vom sti sa construim o relatie politica functionala, pentru ca un astfel de subiect poate avea o evolutie pozitiva in masura in care ai un dialog politic. Daca nu-l ai, sa nu ne asteptam la progrese, la evolutii pe aceasta linie. Deci interesul pentru o relatie functionala politica, fara sa fim acuzati ca suntem vanduti rusilor sau alte prostii si bazaconii pe care le-am mai auzit, inclusiv in campania de referendum, interesele vizeaza in primul rand interesele statului roman, fie ca vorbim de lucruri care au valoare simbolica extraordinara - tezaurul Romaniei - lucru care se transmite din generatie in generatie de diplomati romani, lucruri care se transmit la Banca Nationala din guvernator in guvernator, lucruri care se transmit si nu le uitam, si ne intereseaza, si constituie o prioritate", a spus ministrul de Externe.

Intrebat daca a aparut pe agenda sa o intrevedere cu omologul rus Serghei Lavrov, Corlatean a reiterat ca trebuie "bine pregatita" si ca va avea loc cand vor fi intrunite toate conditiile.

"Am mai spus-o, aceasta intalnire va trebui sa aiba loc. Va trebui sa fie bine pregatita. Bine pregatita. Nu ma intereseaza intalnirile de curtoazie sau intalniri in care sa bifam, sa ne fotografiem, sa ne strangem mainile, nu. Intalnirea cu ministrul rus de externe este o intalnire care trebuie sa fie bine pregatita. Cu siguranta ea va avea loc la momentul in care vor fi intrunite toate conditiile", a mai spus seful diplomatiei.