Presedintele PNL Crin Antonescu a anuntat luni, intr-o conferinta de presa, ca senatorul Mircea Diaconu a decis sa nu mai candideze pentru un nou mandat la alegerile din decembrie. Diaconu a confirmat pentru Agerpres ca nu va mai candida, pentru a nu periclita sansele USL in colegiul Campulung Muscel - Curtea de Arges.

Diaconu a explicat ca"'nu este timp fizic" ca Justitia sa se pronunte asupra contestatiei in anulare impotriva deciziei civile pronuntate de ICCJ pe care acesta a formulat-o, astfel ca exista o sansa foarte mare ca acel colegiu in care ar fi candidat sa ramana "gol".

"In 48 de ore nu se poate. Eu vroiam, cu aceasta ocazie, sa deschid exceptia de neconstitutionalitate pe articolul 25, cel incriminatoriu, care ingradeste dreptul de a fi votat, care este un drept constitutional si nu poate fi restrans. Nu e timp fizic. Nu as fi putut sa acrosez acest subiect si ramanea colegiul gol. Sansele ca acel colegiu in care as fi candidat sa ramana gol erau imense sau foarte mari. Nu am vrut sa risc un colegiu, un senator in plus pentru USL, cand, probabil, va conta foarte mult fiecare om. Eu oricum merg mai departe in Justitie, pe indelete. O sa sesizez Curtea Constitutionala, o sa le fac pe toate, dar pe indelete", a spus liberalul, pentru Agerpres.

"Mircea Diaconu nu candideaza, a fost o decizie a dumnealui. Nu candideaza pentru a nu periclita sansele intr-un colegiu. Asistam la una dintre cele mai mari ndepretati care se face unui om cinstit. (...)ANI este o institutie represiva in slujba lui Traian Basescu si a PDL-ului," a declarat Antonescu.

Mircea Diaconu anuntase joi ca va candida din partea USL pentru un nou mandat de senator in colegiul Campulung Muscel - Curtea de Arges.

Anuntul a venit dupa ce Consiliul National de Integritate (CNI) solicitase Senatului constatarea incetarii de drept a calitatii sale de senator, pe motiv ca a fost declarat incompatibil printr-o decizie definitiva a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

O solicitare asemanatoare a fost adresata Senatului si de ANI, in urma cu doua zile, dupa ce, din lipsa de cvorum, s-a amanat emiterea unui punct de vedere in cazul liberalului. ANI preciza ca o decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, din 19 iunie, a mentinut ca temeinic si legal raportul de evaluare intocmit de agentie cu privire la starea de incompatibilitate a senatorului Mircea Diaconu.

In ianuarie 2011, ANI a constatat ca Mircea Diaconu a incalcat legislatia privind regimul juridic al incompatibilitatilor, deoarece, incepand cu data de 19 decembrie 2008, a exercitat simultan functia de senator si pe cea de director-manager al Teatrului "C. I. Nottara", functie de conducere specifica unei institutii publice locale