Premierul Victor Ponta a declarat joi ca stie ce are de facut pentru ca fondurile pentru care s-a anuntat presuspendarea de catre Comisia Europeana sa nu ajunga inapoi in bugetul Uniunii Europene ci sa fie realocati in "anvelopa Romaniei", pentru programe care au avut succes.

"Stiu perfect despre ce este vorba si stiu foarte bine si care sunt pasii pe care ii avem de facut pentru a debloca incepand cu POSDRU si celelalte programe operationale. Acestea se afla in aceasta faza de blocaj incepand cu primavara anului 2012, deoarece este vorba de auditurile din perioada 2009-2011. Erau doua lucruri pe care trebuia sa le luam, in primul rand sa luam masuri de organizare a autoritatilor de management si legislative, masuri ca sa nu se intample ca in 2009 si 2011, si le-am luat, si a doua parte, partea mai dureroasa, este sa acceptam unele corectii financiare si sigur ca o sa le acceptam. Nu avem ce sa facem altceva. O sa platim noi acum ce s-a facut rau, dar important este sa deblocam toate programele", a spus premierul, potrivit Agerpres.

"Exista inca posibilitatea ca acele corectii financiare, acei bani pe care-i pierdem de la programele cu probleme, POSDRU, Programul Operational Regional sau Programul privind Cresterea Competitivitatii, sa nu-i pierdem de tot, adica sa treaca definitiv inapoi in bugetul Uniunii Europene, ci sa fie realocat in anvelopa Romaniei, in sumele pentru programele unde am avut succes", a adaugat acesta.

Serviciile Comisiei Europene au informat joi dimineata autoritatile romane, printr-o scrisoare, ca au decis sa presuspende cea mai mare parte din trei programe cofinantate prin fondurile structurale ale UE. Potrivit unui comunicat al CE, acest fapt survine ca urmare a unor deficiente grave din cadrul sistemului de gestionare si control al programelor Transport, Regional si Cresterea competitivitatii economice.

Ponta: Cel mai important lucru pentru fondurile europene - am dat afara ministrii PDL

Premierul Victor Ponta a mai declarat joi, potrivit Agerpres, ca cel mai important lucru in domeniul fondurilor europene si al absorbtiei acestora de catre Romania o reprezinta faptul ca in acest moment guvernarea tarii este asigurata de USL.

Intrebat cum comenteaza faptul ca i s-a solicitat demiterea unor ministri importanti - al Economiei, al Dezvoltarii Regionale si al Transporturilor -, Victor Ponta a evitat un raspuns clar, sustinand doar ca problema Romaniei in ceea ce priveste fondurile europene a fost cauzata de guvernarea PDL.

"Cel mai important lucru pe care l-am facut pentru fondurile europene este ca i-am dat afara pe ministrii PDL, ca din cauza lor... ca ei au fost la conducere din 2009-2010-2011 si, practic, noi acum reparam prostiile si hotiile lor", a afirmat Ponta, prezent la festivitatile de celebrare a Zilei Nationale a Austriei.

Vicepresedintele PDL Andreea Paul i-a cerut joi, in numele ARD, premierului Victor Ponta sa renunte la campania electorala, sa depuna eforturi pentru deblocarea situatiei absorbtiei fondurilor europene si sa decida inlocuirea din functie a ministrilor responsabili pe domeniile afectate: transporturi, infrastructura regionala si competitivitate.

"Riscul enorm este ca acesti bani sa fie pierduti, pentru ca ministrii care au atributii pentru remedierea lor (a problemelor semnalate de CE - n.r.) vor fi in campanie electorala pana pe 9 decembrie. (...) ARD ii cere lui Victor Ponta sa aduca de urgenta profesionisti la cele trei ministere vizate de notificarea Comisiei. Ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, ministrul Dezvoltarii, Eduard Hellvig, si ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, au demonstrat din plin ca nu sunt capabili sa gestioneze domeniile pe care le conduc. Prin urmare trebuie sa plece", a afirmat Andreea Paul.