Comisia de etica a Aliantei Romania Dreapta (ARD) a finalizat verificarea candidatilor pentru alegerile parlamentare, 36 dintre acestia primind aviz negativ. Printre numele grele se numara William Brinza, Cristian Poteras, Cristian Radulescu, Viorel Badea, Mircia Muntean. Monica Macovei, presedintele Comisiei de Etica, a dat vot negativ pentru alte 58 de candidaturi, dar care au primit aviz favorabil prin vot majoritar. De partea celalta, presedintele PDL, Vasile Blaga a declarat pentru Hotnews.ro ca o parte din candidaturile respinse de Comisia de etica a fost discutate si asumate la nivelul conducerii Aliantei Romania Dreapta.

"Comisia de etica a Aliantei Romania Dreapta (ARD) a finalizat verificarea celor 502 candidaturi transmise pana pe 24 octombrie 2012, care aveau documentele complete. In urma evaluarii, Comisia a deciz prin vot sa acorde aviz negativ pentru 36 de candidaturi, cateva dintre acestea fiind intre timp inlocuite. Comisia de etica a analizat si 4 contestatii", informeaza un comunicat transmis joi de europarlamentarul PDL Monica Macovei, presedintele Comisiei de etica a ARD.

Miercuri, 24 octombrie, Comisia de etica a decis prin vot sa transmita co-presedintilor Aliantei contestatiile pentru ca unii dintre candidatii cu aviz negativ au sustinut public "in mod eronat" ca au primit aviz favorabil si pentru ca unii dintre co-presedintii ARD au avut interventii publice prin care au anuntat ca analizeaza contestatii ale candidatilor cu aviz negativ din partea Comisiei de etica sau au decis sa isi asume deja candidaturile unora dintre acestia, se precizeaza in comunicatul remis presei de Monica Macovei. "Conducerea Aliantei trebuie sa preia toate contestatiile si sa isi asume raspunderea pentru deciziile luata", se mai arata in comunicat.

Deciziile in Comisie s-au luat prin vot majoritar, presedintele neavand drept de veto. Pentru toti candidatii cu aviz negativ presedintele Comisiei de etica, Monica Macovei, a votat impotriva candidaturilor. Monica Macovei a dat vot negativ pentru alte 58 de candidaturi, dar care au primit aviz favorabil prin vot majoritar.

Pe baza analizei candidaturilor si prin vot, Comisia de etica a dat aviz negativ pentru urmatorii 36 de candidati:

1. Pandele Andi Sorin – Arges

2. Cocaina Mihai – Arges

3. Rusu Mihai – Bacau

4. Burca Eugen – Bacau

5. Tirle Radu – Bihor

6. Ghilea Gavrila – Bihor

7. Iacob – Strugaru Stelica – Botosani

8. Rebenciuc Neculai – Botosani

9. Puchianu Ioan – Dumitru – Brasov

10. Radulescu Cristian – Bucuresti

11. Simion Florin – Bucuresti

12. Budulan Pompiliu – Bucuresti

13. Poteras Cristian – Bucuresti

14. Negrila Corina Daniela – Bucuresti

15. Anghel Nicolae – Constanta

16. Gheorghe Florin – Constanta

17. Brinza William - Diaspora

18. Badea Viorel – Diaspora

19. Stoica Stefan Bucur –Dolj

20. Pasculescu Veta – Dolj

21. Ardeleanu Valeriu – Galati

22. Resmerita Dorulet – Galati

23. Ciumacenco Nicusor – Galati

24. Cazacu Marinica – Ialomita

25. Munteanu Mircia – Hunedoara

26. Branduse Aurica – Hunedoara

27. Movila Petru – Iasi

28. Cabalau Maria – Iasi

29. Rusu Leonard – Iasi

30. Surdu Gabriel – Iasi

31. Bogaciu Ion – Ilfov

32. Militaru Lucian – Teleorman

33. Barbu Costel – Teleorman

34. Radu Anisoara – Tulcea

35. Oprescu Ion – Valcea

36. Iacob Alexandru – Vaslui

Comisia de etica a decis sa nu mai primeasca noi dosare de candidatura incepand de joi, 25 octombrie 2012, orice schimbare a candidatilor fiind responsabilitatea exclusiva a co-presedintilor Aliantei, se mai arata in comunicat. Surse ARD au declarat pentru HotNews.ro ca Aurelian Pavelescu, presedintele PNTCD, nu si-a depus dosarul pentru verificare, fiind astfel singurul lider ARD in aceasta situatie.

Monica Macovei a precizat in comunicat ca evaluarea candidaturilor s-a facut pe baza informatiilor transmise de candidati si prin verificari la Registrul Comertului, pe site-urile oficiale de licitatii si ale institutiilor publice care au contracte, pe baza comunicarilor oficiale si documentelor aflate pe paginile de internet ale Agentiei de Integritate, ale parchetelor si in baza de date a Portalului instantelor de judecata. "Am folosit si informatii din presa coroborate cu informatii de la institutiile publice", se mai arata in comunicat.

Comisia de etica a fost formata din: Monica Macovei - presedinte, Theodor Stolojan - PDL, Despina Munteanu - FC, Mihaela Vasilatii - PNTCD, Ioan Greceanu - NR.

De partea cealalta, conducerea PDL sustine ca din lista candidatilor respinsi o parte au facut contestatii care au fost admise de conducerea Aliantei Romania Dreapta. Presedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat pentru HotNews.ro ca o parte dintre cei respinsi de Comisia de etica au fost admisi de conducerea centrala a Aliantei.

"Activitatea Comisiei de etica a fost una de succes si trebuie sa va spun ca avem in proportie de 70% candidati noi. In cazul candidaturilor respinse, s-au depus contestatii care au fost admise de catre conducerea Aliantei.

De exemplu, la diaspora. Imaginea negativa la doi candidati - dl Badea (Viorel Badea - n.r.) si dl William Branza. Ne-am uitat, au fost niste articole in presa este adevarat, practic au fost niste pozitii reciproce ale lor, dar am considerat ca nu sunt probe pentru ca ei ca sa nu poata sa candideze", a precizat presedintele PDL.

Potrivit lui Blaga, au fost admise contestatiile lui Cristian Radulescu, Petru Movila, Mircia Muntean si Marinica Cazacu. "Contestatia domnului Lucian Militaru a fost respinsa, dansul nu va candida".

"La dl Mircia Muntean am verificat, dansul are un dosar penal in cercetare de acum 14 ani si nici pana in prezent nu a fost finalizat, intre timp a fost ales de oameni de doua ori ca primar. Aceeasi situatie este si la Marinica Cazacu. Am decis la nivelul Aliantei sa permitem candidatura acestora", a explicat presedintele PDL.