Un proiect de lege depus la Parlament prevede transmiterea fara plata a 55% din actiunile Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime Constanta S.A. (CNAPM) catre cinci unitati administrativ-teritoriale locale, partea leului urmind a fi luata de Consiliul Local Constanta. Proiectul, depus de parlamentari apropiati lui Radu Mazare, confirma intentia liderului PSD Constanta de a prelua controlul asupra uneia din companiile strategice. Mazare si-a exprimat public, in urma cu doua saptamani, dorinta de a prelua Portul Constanta, sustinind ca Executivul ar fi de acord cu acest plan.

Deputatul PSD Eduard Martin, unul dintre initiatorii legii, alaturi de parlamentarii Manuela Mitrea, Nicolae Moga si Alexandru Mazare, a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca noul proiect legislativ vine in completarea demersului initiat in 2008, cand s-a reusit transmiterea primelor pachete de actiuni detinute de Ministerul Transporturilor, la CNAPM si ale Aeroportului International Mihail Kogalniceanu, catre Consiliul Local si Consiliul Judetean Constanta.

"Sansa noastra este ca la Bucuresti avem un guvern preocupat de descentralizare si de a pune administratia pe fagasul normal si care manifesta, mai ales, sustinere pentru judetul Constanta si pentru constanteni si, astfel, am gasit sustinere pentru a lansa acest proiect de lege", a declarat Martin.

La randul sau, senatorul Alexandru Mazare a apreciat ca acest demers legislativ se va finaliza in noua, zece luni, iar la sfarsitul acestei perioade ponderea unitatilor administrativ teritoriale constantene in actionariatul CNAPM Constanta va fi de 75%.

"Va reamintesc ca si precedentul demers, cand am reusit sa trecem prin parlament legea ce a acordat Consiliului Local Municipal Constanta dreptul de a detine 20% din actiunile Portului Constanta, s-a lovit in final de respingerea presedintelui Traian Basescu. Legea s-a intors in Parlament si a fost retransmisa la promulgare in varianta noastra, ramanand definitiva in formula initiala. Va dati seama ca nu ne asteptam la o sustinere mai mare nici de data aceasta din partea presedintelui republicii, dar dupa alegeri, speram sa avem majoritatea in parlament si sa reusim mai usor in demersul nostru", a spus Mazare.

Potrivit initiatorilor legii de transmitere a pachetului majoritar de actiuni catre cinci unitati administrativ-teritoriale din judetul Constanta, noua structura a actionariatului ar fi: Consiliului Local Municipal Constanta - 51%, Consiliul Judetean Constanta - 15%, Consiliul Local Agigea - 5%, Consiliul Local Navodari - 4%, Consiliul Local Municipal Mangalia - 3%, Fondul Proprietatea - 20% si Ministerul Transporturilor si Infrastructurii - 5%.

Potrivit lui Martin, actiunile detinute de CL Constanta la CN APM ar putea aduce dividende de 5 - 6 milioane de euro, bani ce ar putea fi investiti in infrastructura locala si in proiectele sociale ale Primariei.