Premierul roman, Victor Ponta, aflat in vizita oficiala la Belgrad, s-a angajat joi ca nu invoca problema drepturilor minoritatii romanesti din Serbia pentru a bloca aderarea acestei tari la UE, cum s-a intamplat atunci cand Belgradul a obtinut statutul de candidat, conform AFP.

"Romania trebuie sa fie un sustinator, nu un obstacol" in calea demersurilor Serbiei de a adera la UE, a afirmat premierul roman dupa intalnirea cu omologul sau sarb, Ivica Dacic. Ponta a subliniat ca "nu va lega problema minoritatii romanesti din Serbia de procesul de negociere" in vederea aderarii Serbiei la UE, scrie Agerpres.

La Consiliu European din primavara acestui an, Romania a blocat pana in ultimul moment consensul pentru acordarea statutului de candidat Serbiei, solicitand garantii privind respectarea drepturilor minoritatii romanesti din zona Timocului. Romania a cerut atunci 'evaluarea respectarii drepturilor' minoritatii valahe din Timoc, dupa ce a solicitat in mod repetat ca aceasta minoritate sa beneficieze de invatamant in limba materna si de mai multe lacase de cult.