Sustinera acordata de Crin Antonescu lui Gigi Becali pentru a candida pe listele PNL la alegerile parlamentare este criticata si de sustinatorii PNL din mediul academic. Michael Shafir, pofesor la Universitata Babes Bolyai, cunoscut in mediul academic de la Cluj ca sustinator al liberalilor, isi exprima protestul fata de cooptarea lui Gigi Becali intr-o scrisoare deschisa publicata in revista Observator Cultural. "In ciuda convingerilor partenerului Becali, va asigur insa ca nu chiar toata suflarea e de vinzare. (...)Comunismul a fost condamnat, national-comunismul a fost reinviat cu aportul interimar al domniei voastre", scrie Shafir. Anterior, cativa membri PNL, Adriana Saftoiu, Calin Popescu Tariceanu si Varujan Vosganian se numara printre cei care si-au exprimat nemultumirea fata de cooptarea lui Becali in PNL pentrua putea candida pe listele USL.

Michael ShafirFoto: Ubbcluj.ro

Michael Shafir ii multumeste lui Crin Antonescu ironic ca "facind-o, de oaie" cu Gigi Becali l-a ferit "sa fie sau sa ramina un bou".

"Sa presupunem ca aveti dreptate si ca geniala dumneavoastra manevra va aduce voturile pentru USL a zeci si poate chiar a sute de mii de si a altelor celeste corpuri verzi. Ati pierdut, in schimb, voturile a citeva sute, poate o mie sau doua, de intelectuali care nu va vor ierta si nu vor consimti, asa cum nu o face nici subsemnatul, sa se numere printre gloatele care invoca pe stadioane .

In ciuda convingerilor partenerului Becali, va asigur insa ca nu chiar toata suflarea e de vinzare. Si chiar de ar fi¬ Ce ati face in acest scop? Ce le-ati oferi drept capital simbolic? Comunismul a fost condamnat, national-comunismul a fost reinviat (cu aportul interimar al domniei voastre). Nu mai ramine decit sa imbratisati transformarea tarii (scuzati, a Tarii) intr-una . Prin noi insine, bineinᅡteles", scrie Shafir.

Mai multi liberali si-au exprimat dezacordul fata de sustinerea acordata de presedintele PNL lui Gigi Becali. Deputatul PNL, Mihai Dontu intr-o postare pe Facebook l-a ironizat pe Crin Antonescu facand referire la cooptarea lui Gigi Becali pe listele USL. Dontu a scris "Prin oi insine", o interpretare ironica a doctrinei PNL din perioada interbelica "Prin noi insine".

Adriana Saftoiu, fosta consiliera prezidentiala si membru PNL a ironizat decizia liderilor PNL, intreband daca nu se doreste si nominalizarea lui Becali, din partea PNL, la candidatura pentru presedintie.

"De ce sa nu fie si candidatul PNL la presedintie? Am ajuns intr-un moment in care a-l combate pe Dan Diaconescu am gasit ca panaceu pe Gigi Becali, desi inteleg acum ca domnul Dan Diaconescu nu mai candideaza la parlamentare, si-a luat ca tinta prezidentialele, asa ca ma astept ca Gigi Becali sa devina si candidatul la prezidentiale al PNL-ului (...)

Becali nu are nicio legatura cu liberalismul. Practic, inteleg ca un criteriu care a contat in selectia domnului Becali e ca e stelist, nu-i asa? Faptul ca apartine acestui club, faptul ca cei doi lideri ai USL sunt stelisti se pare ca a contat in aceasta selectie¬, a precizat Adriana Saftoiu intr-un interviu la RFI.

Vicepresedintele PNL Varujan Vosganian precizeaza, pe blogul personal , ca in sedinta conducerii partidului a votat impotriva unei cooptari pe listele USL a lui George Becali pentru alegerile parlamentare, dupa ce Crin Antonescu a declarat public ca decizia a fost luata in unanimitate.

"Doresc sa aduc o mica rectificare stirii de presa potrivit careia mandatul presedintelui PNL pentru a negocia sustinerea de catre PNG a a USL, inclusiv prin participarea pe listele USL, pe locurile PNL, a presedintelui PNG, a fost adoptat in unanimitate. Personal am votat impotriva (stiu ca a existat si o abtinere). Motivul pentru care am votat impotriva l-am prezentat in cadrul sedintei de birou PNL. Nu doresc sa reiau aceste argumente, caci nu vreau, cum am mai spus-o, sa intru in polemici publice cu unii dintre colegii mei de partid", sustine Vosganian, intr-o postare pe blogul personal.

Deputatul PNL si fostul lider al partidului, Calin Popescu Tariceanu a declarat ca prefera "sa creada in valori si principii si in oameni care manipuleaza idei si nu oi", referindu-se la candidatura lui Gigi Becali pe listele PNL la alegerile parlamentare.

"Am spus asistentei la lansarea cartii lui Guy Verhofstadt ca ma bucur sa particip la un astfel de eveniment, pentru ca in ceea ce cred eu raman sa fie valorile, principiile, ideile. Si eu cred ca lumea aceasta a fost pusa in miscare intotdeauna de oamenii...de intelectuali, adica sa manipuleze ideile, nu oile. De aceea astazi ma gasesc aici si nu ma gasesc in alta parte", a declarat Tariceanu, citat de agentia Mediafax.

Presedintele PNL Crin Antonescu, a comentat aluziile lui Calin Popescu Tariceanu fata de meseria de cioban a lui Gigi Becali, potrivit agentia Newsin. Antonescu a spus ca oaia e un "animal minunat", si nu degeaba si Iisus e invocat in Biblie ca "Mielul lui Dumnezeu".

Putem sa numaram idei, desi cu ele propun sa facem altceva... Putem sa numaram oi daca avem, putem sa numaram biciclete, putem sa numaram tot felul de bunuri. Chestiunea este ca dl Tariceanu si oricine dintre membrii PNL au dreptul sa aiba rezerve, indoieli, sa se exprime si sa voteze impotriva(...)

Oile au rostul lor. Oaia este un animal minunat, nu degeaba chiar si in Biblie, Domnul insusi este comparat cu oaia. Nu de oi se incurca ideile. Hai sa ne vedem care avem idei, de idei, care avem oi, de oi si sa castigam alegerile", a filosofat Antonescu.