European Voice, publicatie editata de Economist Group, a publicat joi un profil dur al premierului Victor Ponta intitulat "Oportunistul agresiv" (articolul poate fi citit doar de abonati). Materialul semnat de Andrew Garner trece in revista parcursul lui Ponta aratand ca "ii plac ambuscadele politice" si ca "este, cu siguranta, un om care loveste repede si eficient".

Profilul amplu, insotit de un CV si o caricatura a premierului, arata ca, preluarea postului de premier la 39 de ani este un indici al faptului ca Ponta are "o minte determinata si calculata", punctand ulterior ca a ajuns la sefia Guvernului "by default", odata cu prabusirea guvernului PDL. "Nu imaginea, un scrutin electoral ori promisiunea sa de a crea cel mai cinstit guvern din istoria Romaniei l-au transformat in premier in luna mai a acestui an. A devenit, mai degraba, premier ca urmare a prabusirii guvernului lui Emil Boc", precizeaza autorul

Autorul precizeaza ca Ponta a fost sef al Corpului de Control al Guvernului, postul fiind "un cadou facut in 2001 tanarului avocat de catre Adrian Nastase, pe atunci premier. Ponta nu si-a facut, totusi, un nume ca un luptator impotriva coruptiei, ci invers", scrie European Voice.

Articolul face referire si la telegramele diplomatice americane dezvaluite de WikiLeaks, Ponta fiind descris intr-una dintre ele drept un "opozant rigid al reformei substantiale in justitie" a carui "ura" fata de Monica Macovei este binecunoscuta.

Autorul profilului citeaza descrierea facuta de universitarul britanic Tom Gallagher lui Victor Ponta: "neobisnuit de arogant si nelegat de nicio regula", cu "un incredibil grad de incredere in sine si un ego foarte puternic". Potrivit publicatiei citate, "alte descrieri sugereaza ca Ponta este agresiv, schimbator si vanitos, cu un vag respect fata de separarea puterilor in stat si o capacitate, dupa formularea unui jurnalist roman, de a minti foarte sincer (desi Corina Cretu, europarlamentar din partidul lui Ponta, spune ca 'cinstea este principala lui calitate')".

In articol este citat si Vladimir Tismaneanu, profesor la University of Maryland, care isi aminteste de Ponta pe cand era lider al Tineretului social-democrat, ca fiind "un militant de stanga flamboiant, cu o admiratie netarmurita pentru Che Guevera" si ceva admiratie pentru comunismul chinez. "Credeam ca este un est-european de stanga relativ naiv" desi la acel moment Ponta era deja seful Corpului de Control al Guvernului.

European Voice se intreaba daca "atacul lui Ponta asupra institutiilor statului intre 3-6 iulie" a fost unul spontan sau indelung planificat. Autorul considera ca, "pe langa campania de a-l provoca pe presedintele Basescu pe toate fronturile, pe langa succesiunea atenta a miscarilor legislative si pe langa presiunea continua asupra procurorilor, au aparut sis emne de improvizatie si doua momente neasteptate si cruciale din punct de vedere psihologic": condamnarea lui Adrian Nastase si acuzatiile de plagiat de care s-a aparat printr-o ofensiva hiperactiva care a provocat "scene aproape comice" la nivel european. Printre momentele "aproape amuzante", autorul numara si deplasarea la Consiliul European de la sfarsitul lui iunie cand "dupa ce nu a castigat o lupta de a reprezenta Romania la summiturile UE, s-a intrecut cu Basescu pana la Bruxelles". Se precizeaza, de asemenea, ca presedintele Basescu s-a retras cu acea ocazie.

In incheiere se arata ca, in cazul in care Ponta va primi in decembrie sarcina de a forma un nou guvern, balanta inclinand in favoarea lui, "pe scena europeana va trebui sa traiasca cu - sau sa scape de - reputatia de persoana imatura, iresponsabila si cu tendinte autoritare. Si va actiona, ca si acum, in mare parte singur".