Belgianul Wilfried Martens a fost reales miercuri seara, la Bucuresti, pentru inca un mandat de trei ani la conducerea Partidului Popular European. Numarul voturilor exprimate de catre delegatii la congres a fost de 528, iar Martens, unic candidat, a fost ales cu 91% din voturi, informeaza Agerpres. Wilfried Martens (76 de ani) este presedinte al PPE din anul 1992, cand a fost ales la Congresul de la Atena.

Wilfried MartensFoto: Agerpres

La scurt timp dupa anuntul realegerii sale in fruntea PPE, fostul premier belgian Wilfried Martens a declarat ca l-a desemnat secretar general al formatiunii paneuropene pe Antonio Lopez-Isturiz, actualul titular al acestei functii.

Joi, in a doua zi a Congresului PPE de la Bucuresti, popularii ii vor alege pe cei 10 vicepresedinti si pe trezorierul partidului. Printre candidatii la postul de vicepresedinte se numara si senatorul Anca Boagiu, vicepresedinte al PDL. Ea este una dintre cele cinci femei care candideaza pentru unul din aceste posturi, alaturi de ministrul de stat pentru afaceri europene din Irlanda, Lucinda Creighton, Rumiana Jeleva - fost ministru de externe al Bulgariei, Corien Wortmann-Kool, actual vicepresedinte al PPE si membru al Parlamentului European, si Gintare Narkeviciute din Lituania.

Pe lista candidatilor se mai afla comisarul european pentru piata interna si servicii, Michel Barnier, propus de UMP din Franta, comisarul european pentru politica regionala Johannes Hahn, propus de OVP (Austria) si comisarul european pentru industrie si antreprenoriat, Antonio Tajani, sustinut de PdL Italia.

Conform regulamentului intern al PPE, au drept de vot membrii presedintiei PPE, presedintii partidelor membre ordinare, ai partidelor membre asociate si ai asociatiilor membre, delegatii partidelor membre ordinare, ai partidelor membre asociate si ai asociatiilor membre, sefii de stat si de guvern din statele membre ale UE, daca sunt membri ai unui partid membru ordinar, presedintele Consiliului European, daca este membru al unui partid membru ordinar, presedintele Consiliului Europei, daca este membru al unui partid membru ordinar, membrii Comisiei Europene, daca sunt membri ai unui partid membru ordinar, presedintii grupurilor PPE in Comitetul Regiunilor, precum si in Adunarile Parlamentare ale Consiliului Europei, OSCE si NATO, daca sunt membri ai unui partid membru ordinar sau ai unui partid membru asociat si delegatii grupului PPE in Comitetul Regiunilor si in Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, daca sunt membri ai unui partid membru ordinar sau ai unui partid membru asociat.

PPE este cel mai mare partid politic european si include in prezent 73 de formatiuni din 40 de tari, presedintii Comisiei Europene si Consiliului European, 16 sefi de stat sau de guvern din Uniunea Europeana si sapte din afara UE, 13 membri ai Comisiei Europene si cel mai numeros grup politic din Parlamentul European.