Senatorii reuniti luni in plen au votat de sase ori o propunere legislativa privind degrevarea instantelor, insa nu au reusit sa o adopte, din lipsa de cvorum, iar presedintele Camerei superioare, Crin Antonescu, a suspendat sedinta, relateaza Agerpres.

La punctul 8 din 32 al ordinii de zi, plenul Senatului a dezbatut o propunere legislativa a unor parlamentari membri ai USL, privind 'masuri pentru degrevarea instantelor judecatoresti, precum si pentru pregatirea punerii in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila'.

Textul legislativ propunea masuri privind contraventiile la neplata rovinietei, precum si instituirea unor proceduri administrative pentru restituirea taxei de prima inmatriculare, astfel incat sa se degreveze instantele de judecata.

De asemenea, buletinele de vot de la alegeri, dupa expirarea termenelor legale, urmau sa nu mai fie stranse si duse la topit de catre instantele de judecata, ci de Arhivele Nationale.

O alta prevedere se referea la intrarea in vigoare in mod etapizat a Codului de procedura civila.

Senatorii au dat vot mai intai pe raportul Comisiei juridice asupra initiativei legislative, insa acesta nu a intrunit numarul necesar pentru adoptare, intrucat era vorba despre o lege organica, pentru care e nevoie de votul favorabil a cel putin 62 de senatori.

Presedintele Senatului, Crin Antonescu, a dispus efectuarea prezentei, dupa care a acordat o pauza de consultari intre liderii grupurilor parlamentare, insa nici asa raportul la propunerea legislativa nu a putut fi adoptat.

Unul dintre senatorii Puterii a reclamat ca, desi a votat, votul sau nu a fost inregistrat in sistemul electronic, presedintele Crin Antonescu apreciind avantajele 'numaratorii umane, din ochi'.

'Vedeti, exista avantaje certe ale numaratorii umane, pe baza simturilor, din ochi', a afirmat ironic Antonescu.

Dupa incercari repetate de a se vota raportul asupra initiativei legislative in plen, reprezentantii PDL au cerut ca Antonescu sa constate ca nu s-a adoptat legea.

'Va rog tare mult, domnule presedinte, mergem la urmatorul punct, intram in istoria Senatului votand de zece ori. Nu a iesit votul. Acceptati ca nu a iesit si mergem mai departe. Ati cerut proceduri de extreme urgente, nu cereti si voturi extreme, va rog!', a protestat senatorul PDL Dumitru Oprea.

In cele din urma, senatorii au ajuns sa dea pentru a cincea oara votul asupra raportului Comisiei juridice.

Ulterior, Senatul s-a exprimat asupra initiativei legislative in sine: 46 de voturi pentru, cinci impotriva si opt abtineri, astfel incat numarul total de optiuni exprimate a fost sub cvorumul de 62, lucru care l-a determinat pe Crin Antonescu sa suspende sedinta. 'Constatam lipsa de cvorum si suspendam sedinta', a spus Antonescu.

De obicei, plenul Senatului se reuneste in fiecare saptamana in zilele de luni si marti, dar martea aceasta senatorii nu vor avea plen