Fostul premier Mihai Razvan Ungureanu a declarat, duminica, pentru Mediafax, ca este necesara, de urgenta, audierea in Parlament, in comisii si in plen, a premierului si a ministrului Finantelor, pentru ca acestia sa dea detalii despre starea bugetului tarii. Mihai Razvan Ungureanu l-a criticat pe Victor Ponta pentru afirmatia privind resursele bugetare si a apreciat ca spusele prim-ministrului reprezinta "o enorma proba de incompetenta si amatorism pe seama intregii tari".

"Asemenea declaratii, precum cea facuta de premierul Ponta, are impact imediat asupra pietelor financiare internationale si asupra credibilitatii financiare a Romaniei, declaratia premierului putand fi interpretata, in cel mai critic mod, si ca anunt al pericolului de intrare de incapacitate de plata pentru obligatiile bugetare interne. Este absolut incredibil ce a declarat premierul Ponta, credem ca este necesara o audiere de urgenta in Parlament, in fata Comisiilor de buget-finante si apoi in Plen in care premierul si ministrul de Finante sa detalieze starea bugetului tarii, motivele pentru care nici pana acum nu avem un proiect de lege al bugetului pe 2013, lucru aflat impotriva legii. La capatul acestei situatii trebuie sa se afle demisia intregului Cabinet", a declarat Mihai Razvan Ungureanu, copresedinte al Aliantei Romania Dreapta.

El a aratat ca, potrivit legii, atunci cand se face o rectificare bugetara, Cabinetul trebuie sa se asigure ca are resurse financiare pentru tot anul. "Or premierul Ponta a facut rectificare bugetara si ne anunta ca in noiembrie nu mai are bani. In aprilie, Guvernul Ungureanu se angaja la o rectificare bugetara prin care propunea mentinerea deficitului pentru anul in curs, in limita 1,9 procente din PIB, cresterea salariilor administratiei publice cu 15 procente incepand cu luna iulie, mentinerea investitiilor de capital prin bugetul de stat si asigura cofinantarea pentru atragerea de fonduri structurale in cuantum de 6 miliarde de euro. In august, Guvernul Ponta efectueaza o rectificare bugetara prin care mareste deficitul de la 1,9 la 2,25% din PIB, ca sa aiba mai multi bani de cheltuit, creste salariile cu doar opt procente si promite o crestere de sapte procente pentru luna decembrie, care ar avea impact in 2013. Si mai mult, scoate 1,6 miliarde de lei de la cheltuieli de capital, in special de la cofinantarea pe fonduri structurale. Investitiile de capital sunt principala componenta a cresterii economice. Guvernul Ponta taie 1,6 milioane de lei de la cheltuieli de capital", a explicat Mihai Razvan Ungureanu.