Plenul Camerei Deputatilor a dezbatut, marti dimineata, motiunea simpla initiata de PDL pe tema Agriculturii, intitulata "Daunatorii USL distrug agricultura", in care se solicita demisia ministrului de resort, Daniel Constantin, relateaza Mediafax.

In textul motiunii, PDL sustine ca actuala guvernare ca nu a respectat o serie de promisiuni facute fermierilor, nu a procedat la restructurarea Ministerului Agriculturii si nu a sprijinit infiintarea Camerelor agricole.

UPDATE: Motiunea a fost respinsa de plenul Camerei Deputatilor, cu 148 de voturi impotriva, 73 pentru si 18 abtineri, anunta Agerpres.

Cum a decurs dezbaterea motiunii:

Daniel Constantin catre initiatorii motiunii: Va e rusine cu Fuia si Tabara? De ce a citit Tinel motiunea?

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, s-a adresat initiatorilor motiunii simple pe tema Agriculturii, intrebandu-i daca le este rusine cu fostii ministri de resort pe care i-au sustinut, in conditiile in care motiunea a fost citita in plen de catre democrat-liberalul Gheorghe Tinel.

"In sala se afla doi fosti ministri pe care i-ati sustinut. Va e rusine cu domnii Fuia si Tabara, cu ce au facut sau poate v-au spus ca nu au nimic de reprosat actualei conduceri?", a spus Daniel Constantin in plenul Camerei, la sedinta in care se dezbate motiunea simpla depusa de PDL si intitulata "Daunatorii USL distrug agricultura".

Constantin a spus ca Fuia si Tabara au avut cuvinte de lauda la adresa strategiei adoptate de minister, acum circa doua saptamani, la audierile din comisiile parlamentare de agricultura, el aratand ca initierea unei motiuni, in aceste conditii, este legata de proximitatea alegerilor parlamentare.

Ministrul Agriculturii a spus ca PDL, initiind o astfel de motiune, la cinci luni de mandat, introduce in Parlament o noua specie, numita "automotiunea", initiatorii invocand, de fapt, propriile erori si abuzuri facute in cei patru ani de guvernare PDL.

"Limitele ipocriziei au atins cote alarmante. Transformati activitatea parlamentara in atac la persoana, jigniri, in activitate pamfletara, ceea ce conduce la riscuri de imagine pentru Parlament", a spus Constantin.

El a aratat ca in cele cinci luni de cand a preluat mandatul ministerul a inregistrat progrese, Agricultura fiind tratata ca prioritate.

"Agricultura nu a reprezentat pentru ministrii PDL, pentru premierii PDL, o prioritate. Se vede in bugetul adoptat din 2008 pentru Agricultura, diminuat constant de la an la an. In 2012 ministrul Tabara a fost de acord cu cel mai mic buget avut de minister. Acum e pentru prima data cand bugetul cunoaste o crestere semnificativa la rectificare. E vorba de 100 de milioane de Euro care vor fi alocati agriculturii la recitificarea bugetara de la sfarsitul acestei luni", a spus Constantin.

El a aratat ca in 2008 bugetul ministerului a fost de 1,4 miliarde de Euro, in timp ce in 2012 bugetul e de doar 1,1 miliarde de Euro.

"Prin aceasta alocare bugetara ne indeplinim obligatiile fata de fermieri. Fermierii primesc un nivel de sprijin maxim admis de catre Comisia Europeana. Bugetul pe 2012 nu avea alocare bugetara decat pana in luna mai", a explicat Constantin.

Horj (PNL): Sintagma 'ala micu'' din textul motiunii nu face cinste initiatorilor

Deputatul PNL Pavel Horj a respins marti, la dezbaterile pe motiunea simpla ''Daunatorii USL distrug agricultura', acuzele aduse actualului ministru al Agriculturii de catre PDL si a criticat unele expresii folosite de initiatori la adresa demnitarului, scrie Agerpres.

"M-as fi asteptat de la un partid care se respecta sa-si cantareasca cu multa grija cuvintele. Astfel, sintagma 'ala micu' ' din textul motiunii, cu referire la un membru al Guvernului (n.r.- Daniel Constantin, ministrul Agriculturii), nu face cinste initiatorilor, mai ales ca in istoria apropiata a acestui partid domnul prim-ministru Emil Boc, flancat de doamna Laura Codruta Kovesi, statea pe varfuri la summit-ul mondial al procurorilor generali", a afirmat Horj.