Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat luni, la finalul sedintei USL, ca decizia ministrului Justitiei, Mona Pivniceru, privind delegarea Laurei Codruta Kovesi la Bruxelles este o hotarare cu care nu este de acord, insa ministrul beneficiaza de independenta si de sprijinul politic al USL, informeaza Mediafax. Ministrul Pivniceru a luat parte luni dupa-amiaza la sedinta USL, fiind invitata de Victor Ponta pentru a-i da explicatii lui Antonescu.

Intrebat daca este de acord ca Laura Codruta Kovesi sa fie reprezentatul Romaniei la Bruxelles pe tema MCV, Crin Antonescu a raspuns: "Nu, dar nu e decizia mea si nu e problema mea. Este o opinie strict personala, care nu are cu nimic a face cu decizia ministrului Justitiei, care are tot dreptul sa o ia, are toata jurisdictia sa o ia si care are sprijinul PNL, al USL, pentru a lua ce decizii gaseste de cuviinta in deplina libertate sau independenta de opinia mea sau a altcuiva dintre factorii politici."

Presedintele PNL i-a invitat pe jurnalisti sa nu mai sustina "lucruri neadevarate" precum acelea ca "Antonescu a atacat Guvernul Ponta", mentionand ca nu a facut acest lucru.

"Daca nu avem nici in anul 2012 cultura nuantei, a diferentei, atunci inseamna ca punem in continuare titluri prostesti si mintim oamenii. Deci e foarte limpede: ministrul Justitiei are, conform legii, prerogativa de a face niste propuneri, pentru Bruxelles, pentru ce vreti dumneavoastra, da? Ce spune legea? In momentul in care noi am propus-o, premierul a acceptat-o pe doamna Mona Pivniceru in functia de ministru al Justitiei, i-am garantat si vom respecta intocmai independenta deciziilor sale", a declarat presedintele PNL.

"Resemnati-va ca voi sustine Guvernul Ponta pana in 2016, sper sa va tina Dumnezeu sanatosi", le-a mai spus Antonescu jurnalistilor.

Premierul Victor Ponta a declarat, la randul sau, privind cazul fostului procuror general al Romaniei si convorbirea cu Mona Pivniceru, ca "am discutat inca o data cu domnia sa referitor la ceea ce a stabilit la Bruxelles, procedura este cea pe care o cunoasteti, in sensul ca s-au depus candidaturile, inteleg ca in jurul datei de 22-23 vor avea loc interviurile si depunerea planurilor de management, dupa care doamna ministru Pivniceru va face doua propuneri, una pentru functia de procuror general, una pentru procuror-sef al DNA, urmand ca aceste doua propuneri sa intre in discutia CSM". Ponta a reiterat ca decizia in cazul lui Kovesi i-a apartinut in totalitate ministrului Justitiei.

Ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, a venit luni dupa-amiaza la sedinta USL, care a avut loc in cabinetul presedintelui Senatului insa nu a dorit sa faca declaratii la sosire. Dupa aproximativ 20 de minute, ea a plecat pe o iesire unde nu se aflau ziaristi.

Trimiterea fostului procuror general al Romaniei la Bruxelles a provocat reactii in randul partenerilor de guvernare a social-democratilor. Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat luni ca responsabilitatea privind trimiterea Codrutei Kovesi la Bruxelles apartine Guvernului condus de Victor Ponta. Liderul PNL a declarat sambata, intr-o emisiune la Antena 3, ca nu intelege de ce premierul Victor Ponta a acceptat ca aceasta sa plece intr-o functie oficiala la Bruxelles. Potrivit liderului PNL, atat premierul, cat si ministrul Justitiei sunt "sub niste presiuni din partea unor birocrati de la Bruxelles, care cam duc de rapa Europa, in vreme ce urecheaza Romania".

Vicepresedintele PSD, Radu Mazare, a afirmat luni ca este de acord cu Antonescu si il sfatuieste pe Ponta "sa fie mai transant in realtiile externe."

Ca raspuns la afirmatiile colegilor de alianta, Victor Ponta a mai declarat in cursul zilei de luni ca nici nu sustine dar nici nu se opune detasarii fostului procuror general al Romaniei Laura Codruta Kovesi intr-o functie oficiala la Bruxelles, motivand ca nu a avut nicio legatura cu aceasta numire. Ponta a precizat ca propunerea ii apartine ministrului Justitiei Mona Pivniceru si ca nu se pune problema existentii unor probleme in USL din cauza detasarii.

Citeste si: