Adrian Nastase critica lipsa de reactie a USL in fata recentelor miscari din fruntea DNA si a Parchetului general, intrebandu-se, intr-o postare publicata pe blogul sau, daca nu cumva USL se pregateste sa piarda alegerile parlamentare.

Adrian Nastase, aflat in prezent in puscarie, se adreseaza cateva intrebari "naive", dupa cum le defineste chiar el:

"In tara asta chiar nu mai exista alti doi procurori care sa fie desemnati, intr-un mod serios si responsabil la conducerea parchetelor - poate chiar dintre cei peste 1.500 de procurori numiti, prin decret, de catre Basescu in ultimii 8 ani?

De asemenea, cei de la Bruxelles nu pot sa-si mai faca si alti prieteni - procurori in Romaina, ca sa evitam tot circul asta cu "rotirile" celor doi?

In fine, in conditiile acestor masinatiuni , asemanatoare operatiunii de introducere a cvorumului la referendum, USL-ul nu are nici o reactie?".

El isi exprima speranta ca titlul articolului - Se pregateste USL sa piarda alegerile parlamentare? - nu ii va supara "prea tare" pe "colegii" sai din PSD, dar "anumite greseli din trecut nu trebuie repetate", spune Nastase, reamintind ca "nici americanii si nici occidentalii nu discuta cu cei care pierd ci cu cei care castiga".

Printre "greselile" trecutului, Nastase noteaza faptul ca, in 2008, "Mircea Geoana, desi "batuse palma", cu o seara inainte, cu Calin Popescu Tariceanu, a luat decizia de a forma guvernul cu PDL, sub comanda lui Basescu si a lui Boc, obtinand, e adevarat, pentru el, presedintia Senatului".

"Inainte de alegerile prezidentiale din 2009, Geoana a decis - la fel de neinspirat dar pentru a-si mari sansele de candidat - iesirea de la guvernare. "Ocazia" a oferit-o disputa pe postul de la interne in conditiile in care miza pentru Basescu a constituit-o acest post, detinut de Dan Nica, in locul caruia a fost pus, in final, Vasile Blaga".

Acum, spune Nastase, "in perspectiva alegerilor din decembrie, miza s-a deplasat spre zona parchetelor".

"Chiar daca Daniel Morar a avut pana acum 4 mandate (din care doua constitutionale), el a fost mutat, sa conduca "interimar", (adica pana la alegeri), Parchetul General, iar adjunctii sai au fost lasati sa conduca, in acelasi interval, DNA-ul, in timp ce CSM-ul va trage de timp cu avizele pentru propunerile ce vor fi facute de ministrul justitiei.

In felul acesta, se va implini "proorocirea" facuta de cei doi ministri "independenti" ai justitiei - Catalin Predoiu si Monica Macovei, in sensul ca desemnarea noilor procurori sefi se va face in ianuarie 2013, probabil dupa ce Basescu isi va fi facut, din nou, numarul cu desemnarea primului ministru", subliniaza fostul premier.

El sustine ca nu are nimic cu Laura Codruta Kovesi dar i se pare "ciudat ca 'sanctiunea' pentru actul de sfidare facut la adresa guvernului prin desemnarea lui Morar la conducerea Parchetului General, desemnare realizata in paralel cu procedura angajata de ministrul justitiei, sa fie trimiterea sa la Bruxelles pentru a se ocupa, din partea romana, de MCV, in timp ce, neoficial, se va ocupa Monica Macovei".